Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Veel ziekenhuizen hebben uitgebreide kunstcollecties. De Volkskrant sprak met Sandrine van Noort, conservator van een tentoonstelling in Leids Universitair Medisch Centrum. Kan alle kunst er ook worden getoond? Zijn er speciale criteria waaraan kunstwerken in medische centra moeten voldoen? En wat vindt ze van een ‘Healing environment’: een architectuur en inrichting die bijdraagt aan het welzijn van patiënten, waardoor ziekenhuizen hun collectie aan het herordenen zijn? Van Noort erkent dat er kunst is die écht niet kan, maar vindt betutteling van de patiënt uit den boze.

Geschreven door: Ton van der Linden

Het is de betutteling, die mij, sedert ik terugkeerde van mijn zomerverlof, elke dag in de actualiteit opvalt. Ik weet het, het debat polariseert en de cancel culture rukt op.

De morele boodschappentas werd meteen geopend toen ik de actualiteiten verzamelde voor de eerste Trends & Ontwikkelingen nieuwsbrief van na het zomerreces. Dat begon met de Afrikaanse haardracht van Adele en eindigde vorige week met de Gouden Koets. Het eerste wat mij behoorlijke ergerde was de commotie naar aanleiding van een interview dat minister van Engelshoven gaf aan HP De Tijd over haar literaire voorkeuren. De inzet van de journalist was diversiteit en inclusie, denk je, als je de kop en de introductie leest. Hoewel ik mij afvraag of dat vanwege de publiciteit, van Engelshoven stuurt met haar beleid aan op meer diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector, kop en intro niet later zijn bedacht.

Diversiteit en inclusie liggen erg slecht in de landelijke pers, over het gehele politieke spectrum, voornamelijk de problematiek ervan, bijvoorbeeld in relatie tot de subsidieverstrekking. Van Engelshoven vertelde dat ze eigenlijk voornamelijk mannelijke Nederlandse auteurs leest, want ze ‘kiest voor de mooiste boeken en niet voor de persoon die het geschreven heeft’.

Het is de betutteling, die mij, sedert ik terugkeerde van mijn zomerverlof, elke dag in de actualiteit opvalt.  Ton van der Linden

Twee dagen later was het raak. In NRC reageerden schrijvers Manon Uphoff, Christine Otten, Sanneke van Hassel, Tessa Leuwsha, Jannah Loontjens, Shantie Singh en Fleur Speet. Haar uitspraken waren gelukkig nog geen reden om haar aftreden te eisen. Nee, zo erg had van Engelshoven het niet gebakken. Dat voormalig advocaat en huidig justitieminister Ferdinand Grappenhaus op 22 augustus hertrouwde zonder de coronamaatregelen in acht te nemen, was duidelijk van een ander kaliber. De schrijvers vonden dat haar smaak Van Engelshovens goed recht was. ‘Als ze timmerman was, of oncoloog, of de vuilnis ophaalde ja. Maar niet als een minister met een voorbeeldfunctie, die diversiteit en inclusiviteit als speerpunt van haar beleid voert’.

En toen kwamen de betuttelende woorden: ‘Wat ze eigenlijk had moeten zeggen, was: ‘Ik heb een flinke blinde vlek. Ik heb me in al die jaren veel te weinig verdiept in diversiteit, ik lees geen werk van zwarte schrijvers, ik lees geen werk van mensen met wier achtergrond ik niet zo vertrouwd ben, ik lees geen werk van gerenommeerde vrouwelijke auteurs, sterker nog: ze zijn me de afgelopen jaren niet opgevallen, dat is allemaal niet op mijn netvlies terechtgekomen, en dat is een blinde vlek waar ik wat aan ga doen’. 

Alsof je een kind bestraffend toespreekt dat gespijbeld heeft van balletles, en die middag naar de disco is gegaan. Ik moest meteen denken aan de Amerikaanse literatuurprofessor Robert Boyers, die een boek heeft geschreven over identiteitspolitiek, waarin hij stelt dat deugdsignalering een gemeenschappelijk kenmerk van de cultuur, vooral de academische, is geworden. Een boek met de sprekende titel, “The Tyranny of Virtue: Identity, the Academy, and the Hunt for Political Heresies”.

O ja, de expositie in het LUMC was door het coronavirus eerst alleen online te bezoeken. Later waren ook niet-patiënten, op afspraak, welkom. De expo is voorbij, maar nog wel online te zien.

Stemming

Ton van der Linden (documentalist Kunstloc Brabant) peilt in zijn maandelijkse column aan de hand van de actualiteit de stemming in kunst en samenleving.

Al het cultuurnieuws uit Brabant en de rest van Nederland op een rijtje, vind je in Trends & Ontwikkelingen op Kunstloc Brabant.

Trends & Ontwikkelingen

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug