Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Op 22 november publiceerde RTL Nieuws de resultaten van een inventarisatie door haar onderzoeksredactie: de top van ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties bestaan vrijwel geheel uit witte bestuurders. Slechts één bestuurder heeft een andere etnische achtergrond. Mijn gedachten gingen meteen naar een onderzoek van NRC, 17 juni jl. Uit onderzoek van deze krant bleek dat van de 231 medewerkers op verantwoordelijke kunstposities in Nederlandse musea er 6 een niet-westerse achtergrond hebben. Dat is 2,6 procent.

Geschreven door: Ton van der Linden

Vrijwilligers

Nu we toch met cijfers bezig zijn. De Boekmanstichting concludeerde, in een onderzoek naar vrijwilligers in de culturele sector, dat er relatief zeer weinig mensen met een niet-westerse migratieachtergrond cultureel vrijwilliger zijn. Nu geldt weliswaar voor vrijwel alle categorieën vrijwilligerswerk dat het aandeel vrijwilligers hoger is onder mensen met een Nederlandse of westerse (migratie)achtergrond dan onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, maar nergens is dit verschil zo groot als bij cultureel vrijwilligerswerk.

Het goede voorbeeld geven

Diversiteit en inclusie. Waar gaat het over? Ik hoor minister van Engelshoven, in het begrotingsdebat van 23 november jl., zeggen dat het huidige cultuurbeleid erop gericht is dat iedereen, ook mensen met een beperking, toegang moet hebben tot het museum, het theater, de concertzaal en de bioscoop, tot amateurkunst en cultuureducatie, en dat we een cultureel veld krijgen waar iedereen zich in kan herkennen. Bij de Rijksfondsen wordt er ook getoetst of een aanvraag in overeenstemming is met de Code Diversiteit en Inclusie, die in november 1 jaar bestaat.

Als een sector het goede voorbeeld moet geven is dat de cultuursector: we zijn van en voor iedereen. Ingrid van Engelshoven

“Als een sector het goede voorbeeld moet geven is dat de cultuursector: we zijn van en voor iedereen”, heeft de minister eens gezegd. En zendingsdrang is de culturele sector natuurlijk niet vreemd. Maar het valt niet mee. Op het terrein van het personeel zien we de cijfers. In de programma’s van culturele instellingen is er veel belangstelling voor andere stemmen, zeker die van contemporaine makers. Bij de ene discipline is het makkelijker dan bij de andere. Het is een mooi idee om componisten die minder kansen kregen een tweede leven te geven, schrijft Merlijn Kerkhofs vorig jaar, maar je maakt het onrecht van vroeger niet ongedaan. De klassieke muziek werd geschreven door Europese mannen. À propos mannen. Arno Neele, onderzoeker bij LKCA, schrijft op 3 november jl. over een groep die significant minder dan de gemiddelde Nederlander aan kunst doet: jongens en mannen. Hij vraagt zich af waarom, maar vindt geen antwoorden. 

Racistisch onrecht

Ik onderschrijf Rosanne Hertzberger in haar column, die een dag na het NRC bericht over de musea, verscheen. ‘’Het onrecht zit niet in een wit museumbestuur. Het zit hem in twintig keer preventief gefouilleerd worden. Geen stageplaats kunnen krijgen. Niet serieus worden genomen door de dokter. Door de Belastingdienst als fraudeur worden bestempeld. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: veiligheid, gezondheid, leefbaarheid, rechtvaardigheid, zekerheid. In die grondslagen ligt nog genoeg racistisch onrecht verscholen.” Het alledaags racisme, dat shockeert, ook in de cultuursector. Manon Portos Minetti, programmeur bij de Filmschuur in Haarlem. “Op mijn eerste borrel van de NVBF [de brancheorganisatie voor alle bioscopen en filmtheaters] was ik de enige niet-witte persoon. Op een gegeven moment kwam iemand vragen of ik een drankje kon halen want ‘ik was toch van het personeel?'". Of wat beeldend kunstenaar Darwin Winklaar te horen kreeg op de Rietveld Academie. ‘’Mij werd gezegd dat mijn werk heel interessant was, maar dat ik er nooit een prijs mee zou winnen omdat het niet past binnen hun context.”

Mij werd gezegd dat mijn werk heel interessant was, maar dat ik er nooit een prijs mee zou winnen omdat het niet past binnen hun context. Darwin Winklaar

Persoonlijk

De 4 P’s uit de Code Diversiteit & Inclusie zijn Programma, Publiek, Partnerships en Personeel. Velen voegen daar Persoonlijk aan toe. En dat is een houding, die iedereen siert. Kijk ook eens naar dit filmpje, waarin de nieuwe Commissie Inclusiviteit van ACT zich voorstelt en waarin de leden zeggen waarvoor zij zich gaan inzetten.

Stemming

Ton van der Linden (documentalist Kunstloc Brabant) peilt in zijn maandelijkse column aan de hand van de actualiteit de stemming in kunst en samenleving.

Al het cultuurnieuws uit Brabant en de rest van Nederland op een rijtje, vind je in Trends & Ontwikkelingen op Kunstloc Brabant.

Trends & Ontwikkelingen

Diversiteit & inclusie

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Kunstloc Brabant richt spotlight op Brabantse voorbeelden uit kunst- en cultuursector die tot de verbeelding spreken.

27 augustus 2024
Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Met een prikkelarm aanbod zetten culturele instellingen in Brabant zich in voor optimale toegankelijkheid voor iedereen.

11 juni 2024
Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s