Het succes van de impulsgelden aan de hand van 3 factoren
De subsidieregeling 'impulsgelden', met de financieringsinstrumenten crowdfunding, subsidie impulsgelden en kennisvoucher, is een stimulans voor initiatieven die een bijdrage leveren aan de versterking van de Brabantse culturele sector en/of het verbinden van de cultuursector met andere domeinen. Mede door een bijdrage van de impulsgelden zijn de meest vernieuwende en unieke projecten gerealiseerd en hebben culturele instellingen en makers zich kunnen ontwikkelen naar het nationale én internationale speelveld. De regeling is succesvol gebleken, maar loopt eind dit jaar definitief af. In overleg met Provincie Noord-Brabant denken we mee over een nieuw subsidie-instrument waarbij we onderstaande succesfactoren meenemen.
1. Nieuwe markten en doelgroepen bereiken
Met een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma kunnen makers en culturele organisaties nieuwe markten aanboren en/of nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich verbinden. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn waarbij wordt beoogd een bredere of jongere doelgroep te bereiken en/of wordt gewerkt aan inclusiviteit en diversiteit. Dat versterkt niet alleen de eigen beroepspraktijk of organisatie, maar levert ook kansen op voor onze provincie: een diverser cultuuraanbod, nieuw publiek en een meer zichtbare cultuursector.
Hall of Fame | HALL90
Door de inzet van impulsgelden kan de Hall of Fame zich op twee vlakken artistiek ontwikkelen. Enerzijds door cultureel ondernemerschap onder jongvolwassenen een impuls te geven, anderzijds zetten zij zich in een toegankelijke plek te zijn waarin wereldse programmering structureel wordt aangeboden.
Doloris
Doloris is een unieke kunstinstallatie waar bezoekers door kunnen klimmen, kruipen en lopen. Een beleving die je zintuigen prikkelt en de kracht heeft om bij haar bezoekers emoties los te maken. De installatie laat mensen op een laagdrempelige en nieuwe manier cultuur ervaren. Daarnaast kunnen cultuurliefhebbers kunst intensiever ervaren omdat ze er in ondergedompeld worden. Doloris ontving een bijdrage uit de impulsgelden en groeide door naar financiering door investeringsfonds Brabant C.
Zwermers
Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap, onder artistieke leiding van Inez Wolters en Paul van de Waterlaat. De mens en zijn omgeving staat centraal in het werk van Zwermers. Hoe verhoudt de mens zich tot andere mensen, dieren, dingen, huizen, waarden en normen? Interactie maakt het leven mooier, makkelijker en soms juist moeilijker. Het gezelschap bevraagt die relaties continu in haar werk. Zwermers doorliep een kennisvouchertraject en ontving in 2020 en 2021 subsidie impulsgelden. Eerder deed Zwermers ook al een succesvolle crowdfunding-campagne (met ondersteuning uit de impulsgelden).
foto: Jostijn Ligtvoet
Trots54
Jesse van den Elsen is artistiek leider van theatergroep Trots54, een breed gedragen gezelschap in de regio Noord-Oost Brabant. Theatergroep Trots54 is ontstaan vanuit het idee om met en voor jongeren in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs voorstellingen te maken rondom de problemen die spelen onder deze doelgroep. In 2019 onderzocht Jessse met behulp van een kennisvoucher hoe hij tot een duurzame samenwerking kon komen met meerdere partners uit de regio. Met de impulsbijdrage ontwikkelde hij vervolgens Trots54 door tot een toekomstbestendige organisatie, door onder andere samenwerkingen verder te concretiseren en een stevige community rond de organisatie op te bouwen.
2. Een duurzame impuls geven aan de beroepspraktijk of de organisatie
Makers en organisaties die een aanvraag doen binnen het impulsgeldenprogramma volgen we vanaf hun eerste aanvraag. Zij maken een duidelijke ontwikkeling door. Zo kan een maker eerst een project financieren door middel van crowdfunding met een impulsbijdrage, om vervolgens het cultureel ondernemerschap te versterken met een kennisvoucher of een professionaliseringslag te maken met de subsidie impulsgelden. Op deze manier dragen de verschillende instrumenten bij aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk of de organisatie. Dit zorgt ervoor dat partijen zowel hun artistieke als hun zakelijke succes kunnen vergroten, ook op de langere termijn. Zij kunnen bijvoorbeeld hun inkomstenstroom verbreden, of komen in aanmerking voor landelijke financiering, de provinciale meerjarenregeling of het Brabant C fonds.
Albert van Abbe
Albert van Abbe is een muzikant en visueel kunstenaar; naast de elektronische muziek die hij produceert, werkt hij ook aan de ontwikkeling van installaties en instrumenten. Met behulp van een kennisvoucher is Albert samen met een coach gaan kijken hoe hij zijn beroepspraktijk op een financieel gezonde manier kon vernieuwen en verbreden. Eerder nam hij ook deel aan het talentontwikkelingstraject MusicHub Brabant.
Monique Broekman
Beeldend kunstenaar Monique Broekman wil in haar project ‘Dat wat blijft’ een werkwijze ontwikkelen waarin de competenties en ervaringen die ze gedurende haar loopbaan als kunstenaar heeft verzameld samenkomen. In het project ‘Dat wat blijft’ bezoekt zij mensen die wonen en werken aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Een reizende groeiende tentoonstelling op een binnenvaartschip op de ZuidWillemsvaart. Het kanaal is hierin de verbinder tussen mensen, bedrijven, steden, historie en heden. Voorafgaand aan dit project doorliep zij een kennisvoucher traject.
Mathijs Leeuwis
Mathijs Leeuwis is ruim 14 jaar actief als professioneel muzikant. Voor lange tijd lag de focus op het schrijven en uitvoeren van zijn eigen liedjes, maar vanaf 2014 verschoof zijn aandacht volledig naar de pedal steel gitaar. Hij zet met een impulsgeldenbijdrage in op professionalisering & doorontwikkeling van de beroepspraktijk als muzikant en verduurzaming en verankering in het Nederlandse muzieklandschap.
foto: William van der Voort
3. Verbinding maken met andere domeinen en aandacht voor maatschappelijke vraagstukken
Het impulsgeldenprogramma draagt bij aan en stimuleert meer verbindingen met andere domeinen. Ook leidt het programma vaak tot meer aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. Denk aan projecten waarbij een samenwerking met de zorg wordt aangegaan, die gaan over duurzaamheid of die taboedoorbrekend zijn. Verbindingen tussen culturele partijen en niet-culturele partijen dragen onder meer bij aan het draagvlak voor cultuur en aan nieuwe opdrachten voor makers en culturele instellingen.
Ethics Filmservice
Ethics Filmservice ontving een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma om een filmplatform te ontwikkelen. De organisatie zet film in om ethische en maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken en richt zich op professionals die zich bewegen in het veld van zorg en welzijn. Ook deelt Ethics actief hoe je film kan inzetten in het sociale domein. Crowdfunding is een van de manieren die zij inzetten om een nieuw publiek te bereiken. Lees hierover het artikel ‘Waar film & maatschappij elkaar ontmoeten’.
De Kleinkijk Academie
Kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer ontwikkelden met het project ‘De Kleinkijk Academie’ – waarvoor zij een impulsbijdrage ontvingen – in samenwerking met gehandicaptenzorgorganisatie Severinus een nieuwe leerlijn voor de interne opleiding van zorgmedewerkers, genaamd de Severinus Academie. Mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking die wonen bij Severinus zijn nauwelijks in staat om zelf invulling te geven aan hun vrije tijd. Zij leven van zorg- naar zorgmoment. De leerlijn moet ervoor zorgen dat beleving van kunst en cultuur door cliënten onderdeel wordt van de dagelijkse zorg.
foto: Ben Nienhuis
Minitopia
Minitopia is een artistiek woonexperiment geïnitieerd door artdirector Tessa Peters en architect Rolf van Boxmeer. Kunstenaars, designers en architecten spelen een kernrol in de realisatie van de tiny houses en de daarbij horende collectieve ruimte. Dit zorgt voor kansen om makers structureel in te zetten bij woningbouwvraagstukken en gebiedsontwikkeling. Minitopia levert ook een relevante bijdrage aan het debat rondom de inzet van kunst & cultuur bij de overspannen woningmarkt, gebiedsontwikkeling, hergebruik en duurzaamheid.
Nienke Helder - Sexual Healing
Met haar kunstproject Sexual Healing hoopt Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ te verbeteren vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige en social designer. Ze heeft de ambitie om door het combineren van design en wetenschappelijk onderzoek enerzijds bij te dragen aan (de zichtbaarheid van) een nog onontgonnen onderzoeksgebied, en anderzijds het effect van haar project te valideren en daarmee nieuwe partners aan zich te verbinden. Nienke Helder hoopt dat dit project voorbeeldstellend zal worden op het gebied van social design.