Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan binnen de Nederlandse maatschappij. Als ze ontdekt dat veel meer ‘nieuwe Nederlanders’ hier tegenaan lopen, besluit ze het haar levenswerk te maken om deze mensen te helpen. Want: “Ik weet hoe moeilijk het is om hier je plek te vinden.”
- Geschreven door Sofie van der Wal, foto's door William van der Voort
In 2015 richtte ze vanuit Breda Talitha Arise op. De organisatie komt op voor gemotiveerde immigranten die noodgedwongen in een lastige positie verkeren in Nederland. In het begin richtte ze zich alleen op vrouwen, maar nu kunnen ook mannen terecht bij Talitha Arise voor trainingen en workshops. “Het begon echt vanuit mezelf”, vertelt Diana. “Ik zag in mijn omgeving dat anderen tegen dezelfde problemen aanliepen als ik. Iets heel graag willen, maar dat het door het systeem gewoon niet lukt.” Hier wilde Diana iets aan doen. “Ik ben bij alles en iedereen die me kon helpen aan gaan kloppen. Toen heb ik vooral gekeken naar wat ik zelf heb gedaan om verder te komen, en wat ik nog miste.” Zo ontstond, met behulp van andere vrijwilligers, Talitha Arise.
Talitha Arise werkt samen met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Cubiss. “Wij moeten echt samenwerken met andere organisaties, met name voor het netwerk”, vertelt Diana. “Daar helpt Cubiss ons onder andere mee.” Via Cubiss kwam Talitha Arise ook in contact met Stichting Lezen & Schrijven, die ook betrokken is bij Talitha Arise. Veel mensen die bij de organisatie terechtkomen, hebben namelijk onder andere te maken met een taalachterstand. “Sommige mensen hebben niet alleen problemen met de Nederlandse taal, maar zijn bijvoorbeeld ook nooit naar school geweest in hun land van herkomst”, vertelt Diana. Daarnaast is Cubiss vanuit het project Versterken Taalvaardigheid betrokken bij het nieuwste project van de organisatie: Project Arise.
Project Arise ontstond nadat Talitha Arise een stuk of 100 statushouders toegewezen kreeg vanuit de gemeente Breda om te begeleiden. Zij hadden allerlei verschillende taal- en leerniveaus en achtergronden, wat het een grote uitdaging maakte voor de organisatie. Vooral om de statushouders te motiveren. “Ze dachten meer in rechten, in plaats van in plichten”, vertelt Diana. “Ik wilde deze mensen echt bereiken. Ik wilde dat ze Talitha Arise niet als een verplichting zien, maar dat ze snappen dat ze er zelf heel veel uit kunnen halen.” Diana bedacht toen zogenoemde ‘inspiratiebijeenkomsten’. Hiervoor nodigde ze andere niet-westerse allochtonen uit, die al het één en ander bereikt hadden in Nederland, om hun verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal van een bootvluchteling met een grote taalbarrière, die uiteindelijk een groot bedrijf oprichtte. “Hij vertelde zijn verhaal en vanaf dat moment zagen we echt een kentering bij de mensen. Ze konden zich identificeren met hem en je zag ze denken: als hij dit kan, kan ik ook iets bereiken.”
Dit soort succesverhalen zijn de kern van Project Arise. Het project bestaat uit een film, een tijdschrift en een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda. Allemaal vol met inspirerende verhalen van immigranten. “We hebben rolmodellen uit allemaal verschillende landen, maar ook met verschillende soorten succes, klein en groot”, vertelt Diana. “Van een groot bedrijf tot iemand die overblijfmoeder is geworden. Alle nieuwe Nederlanders kunnen namelijk rolmodellen zijn. Als je maar een inspirerend verhaal hebt.”
De film van tien minuten gaat over het verhaal van één nieuwe Nederlander: Evelyne uit Togo. In het magazine zijn nog veel meer inspirerende verhalen van rolmodellen te lezen. Bijvoorbeeld het verhaal van Juan Khalaf. Hij kwam zelf als vluchteling naar Nederland, werd uiteindelijk verkozen tot beste bibliothecaris van Nederland en is nu een ambassadeur vanuit de Nationale Bibliotheek om nieuwkomers kennis te laten maken met de bibliotheek. Hij werkt ook samen met Cubiss om nieuwkomers aan werk te helpen. De artikelen in het tijdschrift zijn op A2 en D1 taalniveau geschreven, zodat statushouders van verschillende taalniveaus het ook kunnen lezen. “We willen dat iedereen het makkelijk kan lezen, maar we willen ze ook een beetje uitdagen”, zegt Diana. De film én het tijdschrift moeten uiteindelijk ook gebruikt worden als lesmateriaal bij Talitha Arise.
In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van acht rolmodellen, gemaakt door jonge Bredase fotografen. Daarbij geven de rolmodellen antwoord op de vraag: ‘Wat zijn je toekomstdromen?’. Ook staat er een ‘vertelhokje’ in het museum, waarin bezoekers hun verhalen en ervaringen als, of met, nieuwe Nederlanders kunnen delen. “We zijn op zoek naar bijzondere verhalen”, zegt Diana. “Uiteindelijk willen we dit project ook naar andere steden brengen en zo een discussie op gang brengen over integratie.”
De intentie van Project Arise is natuurlijk om andere statushouders te inspireren, maar het heeft ook nog een ander belangrijk doel. “We willen ook mensen van maatschappelijke organisaties en gemeenten meenemen in de belevingswereld van de nieuwe Nederlanders”, vertelt Diana. “Ze hebben vaak goede bedoelingen, maar het moet dan wel op hun manier gebeuren. Dit moet veranderen. Er moet meer samenspel komen tussen statushouders en organisaties.” Zo moet Arise verbinding en een discussie op gang brengen tussen al deze partijen. “Integratie is belangrijk en moet er zijn, maar het moet wel van twee kanten komen”, zegt Diana. “Nieuwe Nederlanders moeten serieus genomen worden.”
De tentoonstelling ‘Toekomstdromen van Nieuwe Brabanders’ is nog tot 25 november a.s. te zien in het Stedelijk Museum Breda. Kijk voor meer informatie op de website van Talitha Arise. Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner Cubiss.