Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Muziek en taal uit de vroege jeugd kunnen ouderen met dementie helpen herinneringen op te halen. Stichting Laudio ontwikkelde met dit uitgangspunt klankenkast Meral voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

Bij het openen van de koffer start het eerste verhaal. De grammofoonplaat speelt Turkse muziek bij het verhaal dat Meral vertelt over hun aankomst in Nederland. De koffer staat symbool voor het leven in Nederland in de eerste maanden, veelal vanuit een koffer. Daarin werden vaak ook de brieven bewaard als bewijs van contact met achtergebleven familieleden. 

Geraakt door het verleden

“De muzikale klanken ondersteunen de tekst vooral in sfeer”, zegt Lubert Priems, namens Stichting Laudio. "Het gaat hier niet om liedjes vanuit hun jeugd, maar de emoties die het oproept.” Een uitzondering hierop is de klankkast met de zonnebloemen. “Hier zingt Meral in haar moederstaal, zachtjes als in een herinnering. En de zonnebloemen dansen op de maat mee.”

De Turkse bewoners van Lâle reageren enthousiast op de klankkasten. “Je ziet dat mensen worden aangeraakt door het verleden”, legt Marieke van Stigt, communicatiemedewerker zorginstelling Lâle uit. “Ze kunnen het zelf niet meer onder woorden brengen, maar hun herinneringen zijn nog volop aanwezig.” 

Herkenning en emoties

Volgens Marieke helpt de klankkast juist deze bijzondere doelgroep, mensen met dementie. “Vaak gaat de herkenning gepaard met een lach en een traan. Het maakt zeker emoties los bij hen. Vooral de muziek spreekt tot de verbeelding. Het is een van de dingen die tot het laatst doorwerkt in het brein.”

De eerste taal die je als kind leert spreken is je moedertaal. Naarmate mensen ouder worden zoeken ze meer contact met het verleden, de bekende klanken in taal en in muziek. 

Bewoner van Lale kuistert naar zingende Meral

Brabants dialect

Dat is ook de reden waarom bij Lâle, maar ook bij De Leystroom in Breda, cultuurspecifiek wordt gewerkt. “Aanspreken in de moederstaal is belangrijk. Dat geldt voor een taal, maar evengoed voor het Bredaas dialect." Bij De Leystroom in Breda reist daarom op dezelfde wijze ‘Het verhaal van Miet’ rond, in Brabants dialect.

“Bij het ouder worden ontstaat het verlangen naar vroeger”, zegt Lubert Priems, namens Stichting Laudio. ,"Het horen en spreken van de thuistaal biedt houvast en troost. Het heeft te maken met het in- en uitsluiten van groepen.” Bewoners bezoeken nu deze huiskamer om te kijken en luisteren naar de verhalen en muziek van Meral. Vaak in gezelschap van zorgmedewerkers, maar familieleden vergezellen hen ook. "Via een QR-code wordt de tekst van Meral vertaald naar het Nederlands. Dat maakt dit project voor iedereen interessant.”

Bewoonster van Lale bij klankkast met platenspeler.

Thuisgevoel

"Er staat een kast gevuld met linnengoed en zelfgemaakte kleedjes, een met zilverwerk of andere herkenbare voorwerpen. Telkens zijn de voor hen bekende klanken te horen van de siter of een panfluit. Voor ons herkenbaar als vakantieherinnering maar voor deze bewoners een thuisgevoel. Het geeft hen rust in een verder minder herkenbare omgeving wat een zorginstelling toch is”, vertelt Lubert.

Stichting Laudio

Stichting Laudio maakt verhalen om te horen, in allerlei vormen, met een sociale-maatschappelijk en artistiek belang. De verhalen van Meral en Miet zijn te beluisteren via de podcast: stichtinglaudio.nl/meral of stichtinglaudio.nl/miet

Ontdek Stichting Laudio

Annelies Wijnen

Tekstschrijver, communicatieadviseur en journalist

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug