Next begeleidt en koestert in 2022 negen getalenteerde visual artists met roots in Brabant. Next is een op maat gemaakt talentenprogramma voor makers die vernieuwende creatieve visuele representaties maken en de grenzen van het bewegende beeld aftasten.
Maak kennis met de talenten
Alina Milkina is een Oekraïense filmregisseur en animator, gevestigd in Nederland. Ze wil een animator zijn die eenvoudige dingen en objecten in de schijnwerpers zet om te laten zien hoe onconventioneel mooi het dagelijks leven is. Alina deed de master animatie bij St. Joost. Haar korte film Morning Grass werd in 2021 geselecteerd voor Annecy.
Angelo Raaijmakers, afgestudeerd aan de St. Joost |School of Fine Arts and Design in 2015, is een filmmaker die commercieel werk vakkundig combineert met persoonlijke projecten. Angelo toont een zeer vastberaden geest en staat al langer op de radar van de partners van Next.
Daniel Wesseik is een multidisciplinaire kunstenaar die zich richt op filmmaken, experimentele animatie, illustratie en typografie. Zijn films en werken waren te zien op verschillende filmfestivals, musea en tentoonstellingen in Nederland en de rest van de wereld. Zijn illustraties en animaties van het vreemde en het onconventionele, centraal in zijn praktijk, zijn buitengewoon spectaculair. Zijn werk wordt gekenmerkt door een speelse en experimentele benadering en omvatten verschillende media en technieken.
Mackenzie Fincham is een Amerikaans-Nederlandse animator en illustrator die in Nederland woont. Ze studeerde cum laude af aan St. Joost | School of Art and Design met haar korte animatiefilm Waan(Beeld), die de Jeroen Bosch Ziekenhuis Award won. Ze ziet veel potentie in het horrorgenre en de nuance die het kan brengen op onderwerpen als zelfonderzoek en geestelijke gezondheid. Het genre vertaalt onbegrepen en vaak ongrijpbare onderwerpen naar tastbare monsters en gevaren voor het publiek om te vrezen (en dus te begrijpen). Ze combineert deze verhalen met gedurfde kleuren en lay-outs die het oog van de kijker vloeiend door het verhaal leiden.
Experimenteren met immersive storytelling is wat Matunda Groenendijk overdag bezig houdt en 's nachts wakker houdt. Gefascineerd door omgevingen waar elk klein detail bijdraagt aan een verhaal, onderzoekt ze ook wat audio aan de mix kan toevoegen. Door consequent gebruik te maken van de cross-over in muziek voor haar verhalen, is Matunda's een opwindende nieuwe stem in het filmlandschap. Haar projecten getuigen van een grote poëtische kwaliteit, terwijl haar techniek absoluut perfect is.
Op dit moment werkt de Eindhovens filmmaker Rosie Zopfi aan een documentaire voor RTL en Videoland, maar ze regisseert ook commerciële video's. Als maker is ze altijd op zoek naar een sterke verbinding met haar onderwerp. Ze hoopt projecten te creëren die de ziel voeden en houdt ervan om verhalen te vertellen die ertoe doen. Rosie is een regisseur met een poëtische blik en een gevoelige benadering. Haar werken benadrukken een fascinerende interdisciplinaire mix tussen documentaire, fictie maar ook literatuur.
Sonia Commandeur is een filmmaker die geïnteresseerd is in het onderzoeken van het conflict dat ontstaat wanneer verschillende vormen van identiteit elkaar niet overlappen. Ze studeerde af aan St. Joost | School of Art & Design te Breda. Haar afstudeerproject is het coming-of-age-verhaal over de dertienjarige Donna die haar persoonlijke identiteit verbergt om de machteloosheid die ze voelt ten opzichte van anderen te vermijden. Met Donna won Sonia de St. Joost Penning 2021. Sonia is gefascineerd door de menselijke natuur en de conflicten waarin de mens zich soms kan bevinden. Haar filmervaringen zijn intens, maar zeer de moeite waard.
Steffie Storms is een filmmaker en beeldend kunstenaar geboren en getogen in Tilburg. Als kind voelde ze zich altijd niet op haar plaats, als een puzzelstukje uit een andere doos. Door te tekenen, schrijven en knutselen kon ze anderen bekijken met haar perspectief op de wereld. Vandaag de dag gebruikt ze nog steeds elk medium om haar persoonlijke verhalen te vertellen. Haar stijl, gebruik van filmische taal en de verhalen waarop ze zich concentreert, dragen bij aan het unieke karakter van haar makersschap. Ze noemt zichzelf ‘an akward artist’, wij noemen haar een groot talent!
Vera Savelkouls is een illustrator, animator en zeefdrukliefhebber gevestigd in Tilburg. Ze wil graag verschillende soorten illustratie ontdekken door verschillende technieken te verzamelen en uit te proberen, zoals zeefdruk, tuften, borduren etc. In haar werk creëert ze graag werelden of maakt ze mensen bewust van actuele onderwerpen die in de wereld spelen. Haar multidiscplinaire aanpak, de combinatie van analoge en digitale technieken en frisse blik maken dat de partners in Next erg nieuwsgierig zijn naar de volgende stap in haar carriere.
Next
Het Next Talent Programma is een programma geïnitieerd door Playgrounds en ontwikkeld in samenwerking met partners: The Panics, Submarine Channel, AKV|St. Joost, Herrie Film & TV, BROET, Natlab, Kaboom animation festival en Breda Photo. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Brabant, Kunstloc Brabant, Nederlands Filmfonds en Netflix
TalentHub Brabant
Om talenten verder te ontwikkelen en te helpen om van hun opleiding hun beroep te maken, is er voor de professionele kunsten TalentHub Brabant. Dit is een werkwijze die werd ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, Kunstloc Brabant en de provincie Noord-Brabant. In de TalentHub krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties.
Meer weten over talentontwikkeling?
Neem contact met ons op.