Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Op een zachte, poëtische manier maakt VR-maker Iris van der Meule mensen bewust van onderwerpen die haar na aan het hart liggen. Zoals discriminatie van lesbiennes, dat ze aankaart met haar nieuwste werk Gay Simulator. Tijdens talentontwikkelingsprogramma Next (onderdeel van TalentHub Brabant) startte ze dit project en werkte ze aan haar beroepspraktijk. Via dit programma ontmoette ze Corine Meijers, haar producent voor Gay Simulator. Iris: “Dit traject heeft me een boost gegeven. Ik kreeg de kans een netwerk op te bouwen, te werken aan een omvangrijk project én te leren hoe ik mijn werk naar buiten breng. Van een zwart gat na mijn opleiding heb ik daardoor niets gemerkt.” 

Geschreven door: Iris van den Boezem

Naar buiten treden

Iris: “Ik had net vijf jaar studie achter de rug. Vier jaar bachelor en daarna nog een master animatiefilm. De focus tijdens de opleiding lag vooral op het ontwikkelen van je stijl, van je artistieke stempel. Ik wist op dat moment dus heel goed dat ik digitale autonome kunst wilde maken. En ook met wat voor projecten ik aan de slag wilde. Uiteindelijk blijft je stijl als maker continue zoektocht. Maar het leren hoe je met je werk naar buiten treedt, en bijvoorbeeld hoe het subsidiesysteem in Nederland werkt, dat waren voor mij op dat moment punten van aandacht.” 

Mentor Corine

Iris: “Corine heeft haar sporen in de wereld van digitale kunst verdiend. Ze heeft een enorm netwerk en veel ervaring die ze met mij deelt. Ze neemt mij onder haar vleugels. Dat is superfijn. Bovendien: ik had nog geen ervaring met het werken met een producent. Ook wat dat betreft, is de match met Corine perfect. Door haar leer ik samenwerken op een professioneler niveau. Met een team mensen dat mijn project samen met mij naar een hoger plan trekt. Enorm leerzaam, dus.” 

Corine: “Gay Simulator is voor Iris een heel persoonlijk project. Het is nu te groot geworden om alles zelf te doen, dus ze moet als een regisseur het team aan kunnen sturen. Dat is best spannend, zeker als je dat voor het eerst doet. Ik probeer haar te helpen het op zo’n manier te doen dat ze er energie van krijgt, er blij van wordt. Fijne mensen om je heen en wat zakelijke knowhow zijn daarbij onmisbaar.” 

Iris van der Meule, fotograaf: Boudewijn Bollman

Autonoom en toch samenwerken

Iris: “Het werkt voor mij fijn als ik de ruimte krijg om te maken wat ik wil. Dat zit bij Corine goed. De feedback die ze me geeft, gaat vooral over distributie, het publiek dat ik voor ogen heb, welke artistieke keuzes daarbij horen en wat eventuele partners, netwerken en platformen zijn voor dit werk. Dat is superfijn: ze vertrouwt me 100% en doet er alles aan om deze productie te laten slagen. Inhoudelijk gaat ze heel respectvol met mijn verhaal om. Voor mij is het waardevol om te merken dat dit dus mogelijk is: ik kan autonoom aan de slag, en mijn team en producent steunen en helpen me daarbij.”  

Corine: “Je zit als producent en maker vaak voor een langere tijd aan elkaar vast. Het is dus belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Voor ik een samenwerking start, toets ik een project op drie punten. Heeft het maatschappelijke relevantie, inspireert of raakt het me en hebben beide partijen zin en vertrouwen om met elkaar samen te werken? Als dat drie keer ja is, zoals bij Iris, krijgt het een ‘go’.”  

Autonoom en toch samenwerken

Netwerk uitbouwen

Iris: “Door Next kreeg ik de kans mijn professionele netwerk verder op te bouwen. Investeren in een netwerk is ontzettend belangrijk. Het levert niet altijd meteen iets op, maar misschien wel op de langere termijn. Zo werk ik nu ook voor STRP Spacemakers met jongeren aan een VR-project over klimaatverandering. Dat is voor mij compleet nieuw, en juist dat maakt het leuk. Die aanvraag kwam uit mijn netwerk bij mij terecht, en wie weet waar het weer toe leidt.” 

Over vijf jaar

Iris: “Mijn hoofddoel is om een positieve impact te maken op de samenleving. Mensen bewust te laten worden van zaken als discriminatie of klimaatverandering. Zonder met het vingertje te wijzen, maar op een zachte, poëtische manier. Als het één iemand aan het denken zet, is het al mooi. Dat doe ik over vijf jaar nog steeds. Mijn naam als digitaal kunstenaar heb ik dan neergezet in Nederland en misschien wel Europa, en mijn werk is toegankelijk voor een breed publiek, liefst internationaal. En ja, ik heb altijd al iets met ruimtevaart willen doen. Wat weet ik nog niet precies. Als je me volgt, kom je er vanzelf achter.” 

TalentHub Brabant

Organisaties in de kunst- en cultuursector, de provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant zetten hoog in op talentontwikkeling in de professionele kunsten. In TalentHub Brabant krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties.

Meer weten over Iris en haar werk?  Op TalentHub Brabant kun je nog twee interviews lezen met talenten en hun mentoren: 

TalentHub Brabant

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver

talentontwikkeling

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Brabantse makers op November Music

Naast veel internationale muzikanten kun je op November Music ook een aantal Brabantse makers zien. We lichten ze voor je uit.

5 november 2024
Brabantse makers op November Music

Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Al onze evenementen, makers en partners uit TalentHub Brabant in een handig overzicht.

10 oktober 2024
Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Brabant als thuisbasis: Bouwen van een netwerk essentieel

Jordie Rovers, Sanne Nouws en Jaïr Franken kozen er bewust voor om in Brabant te blijven werken.

25 september 2024
Brabant als thuisbasis: Bouwen van een netwerk essentieel

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

TalentHub Brabant biedt met post-hbo extra persoonlijke ontwikkeling voor makers

Meer introspectie, beter zelfbeeld en duidelijkere communicatie. Een greep uit de opbrengsten van de opleiding Creatief Leiderschap.

10 september 2024
TalentHub Brabant biedt met post-hbo extra persoonlijke ontwikkeling voor makers

TalentHub Next start met ontwikkeltraject voor XR

Het nieuwe XR Talent Program van Playgrounds Next, onderdeel van TalentHub Brabant, is van start gegaan met 6 talenten.

10 september 2024
TalentHub Next start met ontwikkeltraject voor XR

De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

De Cacaofabriek in Helmond bestaat 10 jaar. Wat heeft het op cultureel gebied gedaan én betekend?

14 augustus 2024
De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

Nieuwe lichting designers: ‘Eigen ontwikkeling staat voorop’

Ontwerpers Rients Dijkstra (24), Carly Zegers (32) en Laura Staģīte (23) vertellen over hun keuze voor de opleiding en het proces van afstuderen.

6 augustus 2024
Nieuwe lichting designers: ‘Eigen ontwikkeling staat voorop’

Nieuwe lichting podiumkunsten: Van de trapeze, mime tot streetstyle

Makers Frann Schollaert, Alice Davies en Trijntje Keijser delen hun ervaring en toekomstbeeld.

30 juli 2024
Nieuwe lichting podiumkunsten: Van de trapeze, mime tot streetstyle

Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Nele Vandeneede, Manon Jeuken en Marijke Remmers zijn geselecteerd om hun ideeën verder uit te werken voor De Kunstopdracht 2024.

23 juli 2024
Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Nieuwe lichting: net afgestudeerde beeldende kunstenaars schuwen moeilijke thema’s niet

Cyann Behr, Chenoa Ullrich en Katja van Deurzen van St. Joost delen hun ervaringen en toekomstplannen.

9 juli 2024
Nieuwe lichting: net afgestudeerde beeldende kunstenaars schuwen moeilijke thema’s niet