In het Werkwarenhuis van Social Label in ‘s‑Hertogenbosch had op 20 juni het eerste Kenniscafé Internationalisering plaats. Voornaamste doel? Het informeren van het veld over de inhoud van de proeftuin internationalisering. Wat voor soort plannen wil BrabantStad onderzoeken als het gaat om samenwerken op het gebied van internationaal cultuurbeleid? We hebben de open plannen gepresenteerd om ze te toetsen aan de wensen in het veld.
Sporen
De BrabantStad-partners willen onderzoeken wat de sector echt helpt waar het gaat om internationaal werken. Dat geldt voor de grote instellingen, maar ook voor makers en organisaties in de brede humuslaag, voor wie internationaal werken minstens zo vanzelfsprekend is. Natuurlijk gaat het om middelen om plannen te realiseren, maar hoe worden die plannen het beste gevoed en wat helpt echt om van Brabant nog zelfbewuster, aantrekkelijker en interessanter te maken, voor organisaties, makers en hun publiek?
In de presentatie van de plannen werd gesproken over vier sporen: kennisontwikkeling, residenties & festivals, netwerken & financiering en publiek versus aanbod. We vroegen de sector om deze sporen mee in te vullen. Wat helpt echt? Wat we vooral mee naar huis namen is dat er al heel veel gebeurt op het gebied van internationalisering. Dat wisten we, maar dat heeft ons nog meer doen realiseren dat we vooral moeten aansluiten bij allerlei bestaande ontwikkelingen en deze ontwikkelingen mee mogelijk moeten maken. Het heeft tot nu toe geresulteerd in een aantal individuele gesprekken en aan de conclusie om de proeftuin een zo open mogelijk karakter te laten hebben.
Hoe nu verder
We werken hard aan het ‘openstellen’ van de proeftuin. Dat gebeurt half oktober, door een nieuwsbericht op deze website en communicatie via de nieuwsbrief. De oproep om plannen in te sturen, die al op de plank liggen, die vragen om nader onderzocht te worden en die passen in de sporen zoals we die naar aanleiding van deze bijeenkomst aan het finetunen zijn, wordt dan breed verspreid. We hopen op veel input.
Context
Het ministerie van OCW stelt via proeftuinen een bijdrage beschikbaar voor onderzoek naar samenwerking in de regio in de culturele sector. Die proeftuinen hebben in alle regio’s plaats in 2019 en 2020 als voorbereiding op de cultuurplanperiode 2021–2024. In Brabant ligt de operationalisering van de proeftuin, net als die van de andere programmalijnen, bij Kunstloc; Jenneke Harings is met een werkgroep van vertegenwoordigers uit BrabantStad verantwoordelijk voor de uitvoering van deze proeftuin.