Aangemaakt op: di 10 nov. 2020
Met het impulsgeldenprogramma investeerde Provincie Noord-Brabant van 2017 tot en met 2020 ruim €9 miljoen in het Brabantse cultuursysteem. Een levendige cultuur heeft een positief effect op het vestigings- en blijfklimaat, op de gezondheid en het welzijn van de Brabanders én bezoekers aan de provincie. Het impulsgeldenprogramma blijkt hierbij een succesvol beleidsinstrument, waar in de afgelopen vier jaar bijna 350 projecten mee zijn ondersteund. We kijken terug wat dit Brabant de afgelopen jaren heeft opgeleverd.
foto: Kaapstad - © Jostijn Ligtvoet
De impulsgelden
Het impulsgeldenprogramma kent verschillende financieringsinstrumenten die op maat en in verschillende ontwikkelstadia ondersteuning bieden aan de Brabantse cultuursector in de volle breedte. Het gaat om financiering met een blijvend effect door middel van een tijdelijke impuls. Zo dragen de impulsgelden bij aan onder meer professionalisering van de bedrijfsvoering, een bredere financieringsmix met andere publieke en private bronnen, en verbindingen met andere domeinen, nieuwe markten en doelgroepen. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt aanvragers en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.
Grensoverschrijdend en toekomstbestendig
De gehonoreerde aanvragen binnen het impulsgeldenprogramma bevinden zich zowel op het terrein van amateurkunst en cultuureducatie als op het terrein van de professionele kunsten. Het zijn aansprekende, toekomstbestendige en grensoverschrijdende projecten die met een impulsbijdrage uit kunnen groeien tot verankerde initiatieven waar we in Brabant trots op kunnen zijn. De behoefte in het veld aan middelen om de beroepspraktijk of de organisatie te verstevigen is erg groot. Al vier jaar op rij wordt de regeling overvraagd: jaarlijks is het aangevraagde subsidiebedrag ruim drie keer zo hoog als het beschikbare budget. En ook nu in deze crisistijd blijft de behoefte aan impulsgelden groot, dat toont de laatste ronde van dit jaar.
Verbindingen met andere domeinen
De subsidie impulsgelden biedt makers en instellingen de kans om de beroepspraktijk of organisatie te versterken op artistiek en/of zakelijk vlak, maar ook om verbindingen te leggen met andere domeinen. Ook niet-culturele partijen, zoals bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en onderwijsinstellingen, kunnen een beroep doen op het impulsgeldenprogramma.
In 2019 werd in het overgrote deel van de gehonoreerde projecten een verbinding gemaakt tussen een culturele partij en het bedrijfsleven, het onderwijs, de wetenschap, de zorg, welzijn, sport & recreatie en/of landschap & milieu. Hierdoor worden samenwerkingen gestart met andere domeinen, nieuwe markten en doelgroepen bereikt en ontstaan er kansen voor een bredere financieringsmix. Voorbeelden van projecten zijn Landpark Assisië (samenwerking tussen zorginstelling Prisma, Greenport Midden-Brabant en kunstenaars), Ecodorp Boekel (artist in residence, waar kunst wordt ingezet bij het zoeken naar oplossingen van duurzaamheidsvraagstukken) en de FoodLabs (co-creatie tussen ZLTO, FoodLab Peel en kunstenaars, waar oplossingen ontwikkeld worden voor individuele vragen van de boer).
Multiplier: investering provincie verdrievoudigd
Brabantse makers en instellingen die een crowdfunding starten, kunnen een bijdrage ontvangen uit de impulsgelden van 30% van het streefbedrag. Sinds 2011 hebben maar liefst 273 succesvolle crowdfunding-projecten een bijdrage uit de impulsgelden ontvangen. De 'crowd' zorgde met haar donaties ervoor dat dit bedrag ruim verdrievoudigd werd! Het slagingspercentage van van alle crowdfunding-campagnes die begeleiding en advies kregen van Kunstloc is maar liefst 90%. Crowdfunding zorgt ook voor een groot bereik van de projecten, omdat je direct in contact met je publiek staat. Dit zorgt voor meer draagvlak en zichtbaarheid voor kunst en cultuur in Brabant. Bekijk bijvoorbeeld deze zes mooie voorbeeldprojecten.
Versterking van cultureel ondernemerschap
De kennisvoucher is in het leven geroepen om makers en culturele instellingen te ondersteunen bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap. De afgelopen vier jaar maakten 72 makers en organisaties gebruik van de kennisvoucher. Kom meer te weten over de ontwikkeldoelen van vijf makers en organisaties die onlangs gebruikmaakten van een kennisvoucher.
Bredere financieringsmix en geldstromen van buiten de sector en de provincie
Een groot deel van de makers en instellingen die een impulsbijdrage heeft gehad heeft nu een bredere financieringsmix, met andere publieke en private bronnen en vaak structureel hogere baten. Makers of instellingen die een impulsbijdrage hebben ontvangen groeien ook regelmatig door naar de provinciale en/of landelijke BIS, Brabant C of Rijkscultuurfondsen, zoals Fonds Podiumkunsten, het Fonds Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds. Twee van de nieuwkomers in de landelijke BIS, Bio Art Laboratories en EMOVES, maakten jaren geleden hun start mede met behulp van impulsgelden. In dit artikel lees je over organisaties die dankzij de bijdrage uit de impulsgelden een volgende stap hebben kunnen zetten.
foto: Zwermers
Makers- en productieklimaat
De impulsgelden bieden ook ruimte voor individuele makers en gezelschappen. De afgelopen 4 jaar ontvingen in totaal 52 makers en gezelschappen een impulsbijdrage voor zakelijke professionalisering en artistieke doorontwikkeling. Om nieuw werk te realiseren, zoals een album, film, voorstelling, expositie of publicatie, starten makers en gezelschappen ook regelmatig een crowdfunding-campagne. En ook kennisvouchers worden regelmatig ingezet door makers en gezelschappen. Bijna de helft van de impulsgelden wordt direct toegekend aan individuele makers en gezelschappen. Bovendien is er ook binnen impulsgeldenprojecten van (niet-culturele) organisaties vaak een rol voor een of meerdere producerende partijen. De impulsgelden stimuleren nieuwe verbindingen, co-producties en opdrachtgeverschap, ook vanuit andere domeinen. Dit levert een positieve bijdrage aan het makers- en productieklimaat in Brabant.
Daarnaast maakt sinds 2018 de makersregeling onderdeel uit van het impulsgeldenprogramma. De regeling draagt bij aan het makersklimaat en een kwalitatief cultuuraanbod in de regio. In 2019 maakten 7 Brabantse gemeenten gebruik van deze regeling, waardoor in totaal 182 makers werden ondersteund bij uitvoering van hun projecten. En ook dit jaar hebben tot nu toe 9 gemeenten hun jaarlijkse budget voor makers laten matchen met een provinciale bijdrage. Meer over het succes van de makersregeling in 2019 lees je hier.
Landelijke beleidsdoelstellingen
Het impulsgeldenprogramma sluit ook aan bij landelijke beleidsontwikkelingen op het gebied van internationalisering, diversiteit en inclusie. Lees hier hoe makers en organisaties impulsgelden inzetten om internationaal te groeien en hier hoe makers en organisaties nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich wisten te binden.
Vernieuwingsslagen in de Corona-crisis
Door de Corona-crisis staan makers en instellingen voor grote uitdagingen en vraagstukken. De Corona-maatregelen zorgen ervoor dat de culturele sector zich voor langere tijd moet aanpassen aan de beperkingen die deze met zich meebrengen. Dat vraagt onder meer om aanbodvernieuwing, het bedenken van nieuwe vormen van publieksbereik en het onderzoeken van nieuwe verdienmodellen. De verschillende instrumenten binnen het impulsgeldenprogramma kunnen makers en instellingen helpen om de noodzakelijke vernieuwingen en transities te onderzoeken en realiseren. Zo werkt de Eindhovense band This is LOVSKI met behulp van een kennisvoucher aan het verbeteren van de branding en het opzetten van een social media-strategie. De clubtour werd namelijk afgelast door de Corona-maatregelen, maar de band wil het gecreëerde momentum niet verliezen. Daarom zet zij in op het vergroten van de online zichtbaarheid. Crowdfunding biedt daarnaast de mogelijkheid om nieuwe projecten te financieren én draagt bij aan het behouden en versterken van de band met het publiek dat in deze tijd noodgedwongen op afstand is. De makersregeling is bij uitstek is een effectief instrument om via gemeenten steun aan makers te bieden.