
Studio Public TakeOver 2024-2025 - Winnaar opdracht Festival Kaapstad bekend
Dertien studenten van de opleiding ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg hebben de laatste maanden van 2024 en de eerste maanden van dit jaar hard gewerkt aan een proof-of-concept voor de studio Public TakeOver. De studenten werkten voor het eerst tijdens hun studie in een echte opdrachtsituatie met opdrachtgever en publiek. Één van hen mag het concept namelijk gaan realiseren voor festival Kaapstad dat deze zomer gaat plaatsvinden in Tilburg. Sander van Bussel en Anja Reinhart, curatoren van festival Kaapstad, traden als opdrachtgever op en hadden de moeilijke taak om uit de dertien concepten de meest kansrijke te selecteren. Milo Visser is met zijn concept Denim de gelukkige winnaar! Zijn bijdrage aan festival Kaapstad is van 18 tot en met 20 augustus 2025 te beleven in de binnenstad.
Tilburg kapen
Met veel enthousiasme presenteerden de studenten op locatie hun proof-of-concept om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Ondanks de kou en het lange wachten wisten ze stuk voor stuk de curatoren en hun docenten te inspireren met hun concepten. De concepten moeten voldoen aan diverse criteria, zoals haalbaarheid, artistieke kwaliteit en interactie met de omgeving. En natuurlijk moeten de ideeën aansluiten bij het manifest van Kaapstad. Kaapstad is een kunstfestival waar kunstenaars 3 dagen lang de binnenstad overnemen en het publiek verrassen met intrigerende installaties, gekke verzinsels en meeslepende performances.

Denim monumentaal stadstapijt
Milo Visser wordt uitgedaagd om straks, net als de andere kunstenaars die deelnemen aan Kaapstad, het publiek te porren en te prikken, zaken te keren en vastgeroeste ideeën te keren. Tijdens zijn onderzoek ging hij aan de slag met textielafval. Het viel hem op dat mensen veel textiel weg doen, afdanken of ongebruikt laten. Met het project Denim sluit hij aan bij de visie en ambitie voor circulair textiel, waarbij kleding, textiel en vezels hoogwaardig worden gebruikt en hergebruikt. Bovendien wil Visser de liefde voor het ambacht van naaien en verstellen weer nieuw leven inblazen. Zijn keuze viel op denim. Want bij uitstek voor het productieproces van een spijkerbroek is heel veel katoen en heel veel water nodig. Maar toch danken we onze jeans massaal af als een nieuw model in de mode komt of nog niet versleten is. Milo wil bezoekers en passanten bewustmaken van dit gedrag en gaat publiek uitnodigen hun spijkerbroeken te doneren om er samen een prachtig monumentaal stadstapijt van te maken tijdens het festival. En na afloop wordt dit denim-eiland hergebruikt, want Milo gaat nieuwe jeans maken van de restproducten. Uit het juryrapport: “Een mooi en geëngageerd voorstel, waarbij je elementen als participatie, recycling en bewustwording ervan op een overtuigende manier inzet”.
Studio Public TakeOver
Kunstloc Brabant werkt samen met FAK binnen de studio Public TakeOver, omdat we van mening zijn dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om je voor te bereiden op het cultureel ondernemerschap. Tijdens diverse workshops onder begeleiding van ervaren trainers en docenten, ondervinden studenten wat de kracht van onderzoek en ontwerp is in het werkveld. Ze oefenen o.a. met pitchen aan een opdrachtgever en ervaren wat publiekswerking is. Want werken in het publieke domein vereist flink wat vaardigheden.
Resultaten eerdere Studio's Public Takeover
Wil je meer weten over de Studio Public TakeOver en de samenwerking met Kunstloc Brabant kijk dan hier: Kunstopdracht talentontwikkeling.
Een aantal mooie resultaten van eerdere edities van talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht is fietsend en wandelend in de buitenlucht te bezoeken.
Meer weten over De Kunstopdracht of het werken aan je cultureel ondernemerschap?
Ik hoor graag van je!