Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor om zo kennis te delen op gebied van beheer, behoud, restauratie en onderzoek. Renee sprak dit voorjaar al met het Textielmuseum over deze unieke samenwerking. Nu is het woord aan het Rijksmuseum, Sara van Dijk om precies te zijn. Zij is junior conservator textiel bij dit grootste museum van Nederland.

Dit artikel is geschreven door Renée de Kruif en is het tweede deel van een tweeluik. Deel 1 lees je hier.

'Het Rijksmuseum is erg groot en kent een grote diversiteit aan collecties,' zegt Sara. 'Textiel is in ons museum maar een klein onderdeel, dus een samenwerking met een museum dat daar helemaal in is gespecialiseerd, is erg leuk voor ons. In de Special Collections van het Rijksmuseum zijn regelmatig tijdelijke mode- en textielpresentaties te zien. Maar door de samenwerking met het Textielmuseum kunnen we de collectie aan een breder publiek tonen.' 

Leren van elkaar 

Niet alleen voor het Rijksmuseum, maar ook op persoonlijk vlak is Sara blij met de samenwerking. 'Ik heb nu direct contact met collega's die veel weten van textiel, dus is het fijn om soms te kunnen overleggen en van elkaar te kunnen leren. Binnen het Rijksmuseum zijn er weinig directe collega's die zich bezighouden met dezelfde expertise als ik.' 

Het vastleggen van linnendamast op een foto is lastig, omdat wanneer het weefsel wit is, je het patroon alleen maar kan zien als de foto vanuit een bepaalde hoek is genomen. Hier hebben wij een speciale methode voor ontwikkeld, die we graag met het Textielmuseum delen.

Een sterk punt van het Rijksmuseum, is het fotograferen van textiel. Dit is namelijk een vak apart. Deze kennis komt voor het Textielmuseum dus goed van pas. Sara legt uit waarom het een vak apart is. 'Het vastleggen van linnendamast op een foto is lastig, omdat wanneer het weefsel wit is, je het patroon alleen maar kan zien als de foto vanuit een bepaalde hoek is genomen. Hier hebben wij een speciale methode voor ontwikkeld, die we graag met het Textielmuseum delen.' Ook andersom kan het Rijksmuseum weer leren van het Textielmuseum als het op fotografie aankomt. 'Het Textielmuseum maakt meer sfeerfoto's, zoals bijvoorbeeld door een gevouwen servet mee vast te leggen. Vanuit het Rijksmuseum zijn we gewend om meer zakelijk te fotograferen.'

Geen keiharde contracten

De samenwerking kwam niet zomaar uit de lucht vallen volgens Sara. 'We streven naar zoveel mogelijk samenwerkingen tussen musea. Deze samenwerkingen zijn met een bepaalde insteek; leren van elkaar en uitwisselen van ideeën en collecties. We hebben ook bewust niet te veel op papier vastgelegd wat betreft deze samenwerking, omdat we graag ruimte laten voor wat er op ons pad komt.' Ook voor op lange termijn zijn initiatieven zoals deze van het Rijksmuseum en het Textielmuseum goed volgens Sara. 'Voor het behoud van het erfgoed is het belangrijk dat musea samenwerken. Omdat ieder museum een ander zwaartepunt voor zijn rekening neemt, zit je ook niet in elkaars vaarwater. Wanneer alle musea hetzelfde zouden verzamelen, komen we natuurlijk niet ver.'

Museumprijs

In mei won het Textielmuseum de prestigieuze Museumprijs en mag zich daarom een jaar lang Museum van het Jaar noemen. Naast deze eervolle titel ontving het Textielmuseum een bedrag van 100.000 euro. Dit geld wil het museum gebruiken voor de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een eigen theedoek kunnen maken. Dit is volgens Sara ook de kracht van het Textielmuseum. 'Ze zijn heel goed in staat op het publiek bij een onderwerp te betrekken. En daar is de aanschaf van de weefmachine een heel goed voorbeeld van. Als kind bezocht ik het Textielmuseum en ik kan me nog goed herinneren dat ik een breimachine mocht bedienen. Het museum geeft op allerlei verschillende manieren invulling aan hun expertise. Vooral op hele tastbare manieren. Ik vind het ook zeker terecht dat het Textielmuseum de Museumprijs heeft gewonnen. Het is een publieksprijs en ik snap goed dat het publiek de invulling van het Textielmuseum waardeert.

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Eerder publiceerden we al een interview met het Textielmuseum over deze bijzondere samenwerking.

Renée de Kruif

Freelance journalist, tekstschrijver en fotograaf

beeldende kunst

Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Milo Visser wil jeans inzamelen om een monumentaal stads-tapijt te maken tijdens festival Kaapstad deze zomer.

24 februari 2025
Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

Kunstloc Brabant is door de gemeente Gilze en Rijen gevraagd kunstenaars voor te dragen om een ontwerp te maken voor het dorp Rijen.

12 november 2024
Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

De Cacaofabriek in Helmond bestaat 10 jaar. Wat heeft het op cultureel gebied gedaan én betekend?

14 augustus 2024
De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park