Tijdens de laatste bijeenkomst van de vierde editie van de Van Gogh Nationaal Park Academie op landpark Assisië presenteerden 12 enthousiaste deelnemers hun plannen aan de partners van het Van Gogh Nationaal Park. Bij deze plannen mag de kracht van verbeelding niet ontbreken. Daarom reikte Kunstloc Brabant kunstvouchers uit aan drie deelnemers van deze Academie. Met deze voucher kunnen zij voor hun project in het Van Gogh Nationaal Park een kunstenaar inzetten. Deze kunstenaar kan verbeelding toevoegen aan het project en kan door een andere manier van denken een extra dimensie aan het initiatief geven. En hoe krijgen deze plannen nu verder vorm?
Overweldigende belangstelling
Kunstloc Brabant en de Academie waren blij verrast dat negen van de twaalf deelnemers een toegevoegde waarde van kunst voor hun project ziet. De 12 initiatiefnemers variëren van agrariër tot natuurinclusief bouwer, van musicus tot gezondheidscoach die in de natuur wil behandelen in plaats van tussen vier witte muren. Een uitdagende klus om uit al deze mooie initiatieven een keuze te maken. Kunstloc selecteerde er drie, waarvan zij dacht dat deze het meest in aanmerking zouden komen en – op niet al te lange termijn - tot concrete resultaten leiden en impact kunnen maken in het Van Gogh Nationaal Park. Na de zomervakantie werden de winnaars van de kunstvouchers gekoppeld aan een kunstenaar.
Monique van Gemert – Smulders, kunstenaar en kunsteducator, is samen met haar man de trotse eigenaar van ‘t Klein Laar, een monumentale langgevelboerderij uit 1864 met bijgebouwen. Tijdens de Van Gogh Academie heeft Monique haar plan voor een nieuwe duurzame invulling voor dit stukje lokaal Brabants platteland uitgewerkt: de transitie van het agrarische bedrijf naar een eigen werkplaats en verschillende ateliers voor creatieven. In de zomer is de plek een educatieve ontmoetingsplaats. Ook ontwikkelt zijn naast de boerderij een ‘verflandschap’ met een seizoensgebonden aanbod van verfplanten en lokale natuurlijke pigmenten. Als basismateriaal voor haar eigen kunstwerken, maar tevens voor kennisoverdracht in de vorm van workshops aan studenten, scholieren en belangstellenden.
Om een bijzondere ontmoetingsplaats voor al deze mensen te ontwerpen, heeft Kunstloc een kunstvoucher uitgereikt. De jonge kunstenaar Emmie Liebregts gaat in een oude veekar die op het terrein staat een verwonderplaats creëren, geïnspireerd op het verhaal van ’t Klein Laar en met de materialen uit de directe omgeving van de boerderij. Een hedendaagse fysieke Wunderkammer of rariteitenkabinet. Dat is niet alleen duurzaam en circulair, maar de Wunderkammer zal ook ontmoetingen faciliteren en ingezet gaan worden als onderdeel van het buitenatelier tussen de agroforestry bomen.
Wil je meer weten van hun samenwerking, kijk dan deze video.
Winnaars kunstvouchers vierde editie
Rob Lammers, wil met een bijzondere en vernieuwende maker op het gebied van woord en beeld een creatieve "tuning" geven aan zijn plan "Van het padje af - BUITEN gewoon". Met een social designer wil hij vorm geven aan zijn ambitie voor het creëren van een groene behandelkamer om zo te komen tot een fundamenteel andere behandeling binnen GGZ. Niet in een behandelkamer, maar juist in het buitengebied in de directe omgeving van een behandel locatie. Of (nog liever) in het Van Gogh Nationaal Park.
Daan Bresser is zelfstandig akkerbouwer en werkzaam als agrarische teeltadviseur in Zuid-Nederland. Hij zet zich al jaren in voor het voor Nederland nog nieuwe graan: Sorghum. Sorghum wordt nu vooral ingezet als voer in de veeteelt. Maar Daan is ervan overtuigd dat er nog veel meer toepassingen mogelijk zijn voor dit unieke product, ook voor menselijke consumptie. En dat wil hij verder gaan onderzoeken samen met een fooddesigner.
Andere initiatieven
Naast deze drie zijn er nog negen andere initiatieven die het landschap van Van Gogh Nationaal Park mooier, leefbaarder, gezonder en beleefbaarder maken. Volg ze vooral ook via de nieuwsbrief van Van Gogh Nationaal Park.
De kunstvoucher
De kunstvoucher vertegenwoordigt een bedrag waarmee de initiatiefnemer een kunstenaar kan inzetten. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt hierbij. Tijdens de tweede editie van de academie heeft Kunstloc voor het eerst twee kunstvouchers ingezet. Een kunstenaar wordt ingezet bij het ontwikkelen van een landkunstwerk op Het Land van Kien, dat vertelt over de transitie van dit landgoed. Daarnaast heeft Nature for Health een kunstvoucher ontvangen. Deze stichting richt zich onder meer op het herstellen van de mentale gezondheid van jongeren door ze in directe verbinding te brengen met de natuur. In de Van Gogh Academie is dit concept ontwikkeld tot een project. Nature for Health heeft de kunstvoucher, uitgereikt door Kunstloc Brabant, ingezet om samen met de jonge kunstenaar en creatief therapeut Ira Louwe een wandelprogramma voor jongeren te ontwikkelen en uit te voeren. Zij doen dit onder andere in samenwerking met FIKS en Brabant Maatjes. Jongeren gaan onder leiding van Ira op pad en ontdekken de ‘kunst’ in de natuur. En doen daarmee nieuwe inzichten op die ze misschien kunnen toepassen in hun toekomst.
Ben je nieuwsgierig naar het resultaat van deze samenwerking, kijk dan deze video.
Meer weten over het Van Gogh Nationaal Park?
Neem contact met ons op.