De Regioprofiel werkgroep Cultuureducatie ontving op 13 januari betrokken organisaties uit verschillende steden en gemeentes om een laatste keer te reflecteren op de kansen en uitdagingen van de samenwerking voor de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Beleidsmedewerkers, huidige penvoerders en uitvoerende intermediairs cultuureducatie spraken over penvoering, inhoud en verbreding van de regeling.
Binnen het regioprofiel formuleerden de BrabantStad-partners doelstellingen voor de samenwerking op het gebied van cultuureducatie, en de wens ook samen op te trekken voor landelijke regelingen. De afgelopen maanden heeft de werkgroep Cultuureducatie en ‑participatie zich gebogen over de kansen en uitdagingen van een gezamenlijke aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) 2021–2024.
In Brabant nemen op dit moment 52 van de 62 gemeenten deel aan CmK! Er is een stevige infrastructuur en een sterk netwerk, waarop we samen kunnen voortbouwen aan een duurzaam Brabant-breed samenwerkingsverband voor cultuureducatie.
Pieter van Hulten maakte een filmreportage van de gehele werksessie.
Terugblik 13 januari
Op 13 januari kwamen betrokken organisaties uit verschillende steden en gemeentes bij elkaar om samen met de werkgroepleden van het regioprofiel een laatste keer te reflecteren op de kansen en uitdagingen van een CmK-samenwerking. Verschillende groepjes, met daarin zowel beleidsmedewerkers, huidige penvoerders en uitvoerende intermediairs cultuureducatie, wierpen hun blik op drie thema’s:
- Penvoering
Wat zijn de kansen en uitdagingen van een penvoerder?
Wat zijn de kansen en uitdagingen van meer penvoerders? - Inhoud
Hoe kunnen we de bestaande programma’s De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast versterken? - Verbreding
Welke nieuwe accenten kunnen we samen leggen in relatie tot nieuwe doelstellingen?
Huidige stand van zaken
Vanuit de werksessie op 13 januari heeft de werkgroep een voorstel voor samenwerking geformuleerd voor de Taskforce Regioprofiel Cultuur BrabantStad. Het voorstel beschrijft de inhoudelijke kansen en voorwaarden voor het organisatorisch en financieel vormgeven van de samenwerking.
De uitgangspunten van het voorstel zijn:
- samenwerking in de vorm van een stuurgroep waarin de BrabantStad-partners zijn vertegenwoordigd plus een administratief penvoerder;
- stuurgroep bepaalt (nieuwe) accenten en initiatieven, strategisch en inhoudelijk en Brabant-breed;
- ruimte voor lokale regie en autonomie, lokale verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen en uitzetten van bestaande programma’s en nieuwe initiatieven;
- stedelijk/provinciaal op te halen geld landt via vastgestelde verdeelsleutels en volgens matchingprincipe in de aanvragende stad/provincie.
Naar aanleiding van dit voorstel zetten Provincie Noord-Brabant, Breda, Helmond, Tilburg en ’s‑Hertogenbosch alvast het licht op groen voor het verder uitwerken van de samenwerkingsvorm.
De komende weken werkt de werkgroep de verdere inhoudelijke en organisatorisch en financiële kaders uit met een aanvullende begroting voor CmK3 Brabantstad en legt deze in maart voor aan Taskforce en wethouders, en wordt de stuurgroep CmK BrabantStad samengesteld.