Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunst wordt steeds vaker ingezet bij maatschappelijke thema’s. Het confronteert, zet je aan het denken en geeft daardoor een andere kijk op maatschappelijke vraagstukken. Zo ook bij community art: een kunstenaar gaat als procesbegeleider aan de slag met een maatschappelijk thema en werkt daarin samen met alle betrokkenen. In de serie Makers in beeld komen deze kunstenaars aan het woord. Ze vertellen over hun drijfveren om de projecten aan te pakken. Monique Zijp, artistiek en algemeen leider van EELT Theatercollectief bijt het spits af. Haar EELT Theatercollectief bestaat sinds 2010 en het doel van het achtkoppige collectief is om met onderwerpen aan de slag te gaan waarvan je eelt op je ziel krijgt of juist verliest.

“Samen met professionele makers kunst in de wijk brengen, biedt een goede manier om bewoners de kans te geven hun verbeelding voorop te zetten. We geven ze een blik op wat er allemaal mogelijk is. De bewoners daarna meenemen in een maakproces en samen aan projecten werken, is het leukste dat er is. We vinden het belangrijk om mensen te bereiken die niet zo snel met kunst in aanraking komen”, aldus Monique.

Samenwerken als collectief

“Doordat EELT als collectief werkt, zijn er verschillende kunstenaars met uiteenlopende perspectieven betrokken bij een project. Dat is als kunstenaar heel tof om zo een project samen te maken en elkaar te inspireren”, vertelt Monique. “Onze onderlinge samenwerking om het project zo goed mogelijk op te zetten en te begeleiden, is doorgaans goed te zien voor de mensen uit de wijk. De mensen lachen of verbazen zich over onze precisie, gestuntel en geëxperimenteer; dat werkt ontwapenend.”

“Kunst en het creatieve proces dat erbij komt kijken, zijn voor ons goede manieren om levensvragen te onderzoeken”, vertelt Monique. “We benaderen maatschappelijke thema’s op een vrolijke en constructieve manier. We willen juist niet inpeperen wat niet goed gaat, maar bekijken wat wél goed gaat. We kijken naar wat mensen kunnen.”

Aansluiten bij de vraag

“We vinden het fijn als organisaties ons een vraagstuk voorleggen, want dan ligt er een duidelijke kwestie waarop we kunnen reageren. We werken bijvoorbeeld samen met welzijnsinstellingen als ContourdeTwern, maar ook scholen, bedrijven, Erfgoed Brabant en GGD Hart voor Brabant”, aldus Monique., “De vragen gaan over maatschappelijke doelen maar zijn complex en we werken ook vaak met moeilijk te bereiken doelgroepen. Daar komt nog bij dat er vaak al heel veel is geprobeerd voordat opdrachtgevers een kunstenaar inschakelen,” zegt Monique. “En toch hoopt iedereen op direct resultaat.”

Geraakt in de wijk

Vaak is een project in het begin taai: je moet vooral relaties opbouwen, je goed voorbereiden en uitknobbelen wat van belang is voor deze doelgroep en dit project”.

Pas wanneer Monique en haar theatercollectief de wijk ingaan, merkt ze hoe de dynamiek in de buurt is en hoe ze daarop in kunnen spelen. “Het is vaak hartverwarmend hoe mensen loskomen als je samen iets creatiefs doet, hoeveel vertrouwen er mogelijk is. Dan ontdek je allerlei talenten en verbindingen, die je anders nooit had gezien”, vertelt ze.

Complexe processen kosten tijd

“Daarom vind ik het zo belangrijk dat je langer in een wijk kunt blijven: het zijn complexe processen die tijd kosten. Vaak duren community art-projecten maar een half jaar, terwijl ik vind dat anderhalf jaar een ideale periode is. Dan heb je zes maanden om te oriënteren, een half jaar voor de processen en nog eens zes maanden voor het eindspektakel. Dat is nu nog niet lang niet altijd het geval. Dat is jammer, want je merkt: hoe langer je de tijd hebt, hoe meer de creativiteit gaat stromen.  Als ik merk dat EELT mensen een stap verder helpt, is een project geslaagd. Ook wanneer mensen nieuwe plekken ontdekken in hun wijk, een nieuw talent ontwikkelen en artistieke successen behalen, is het project gelukt. De nieuwe verbindingen in een wijk en de gelijkwaardigheid met de betrokkenen, dat is het mooist.”

Meer over community art

In Brabant gebruiken we kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken. Community Art Brabant brengt nieuws, kennis en netwerken samen voor community art, buurtcultuur en social design.

Community Art Brabant

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver

Leefbaarheid

Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Milo Visser wil jeans inzamelen om een monumentaal stads-tapijt te maken tijdens festival Kaapstad deze zomer.

24 februari 2025
Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Water als inspiratiebron voor de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week werden de vijf winnende ontwerpen voor de Design Challenge gepresenteerd.

1 november 2024
Water als inspiratiebron voor de toekomst

Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Met de routekaart stadsnatuur willen Breda en Kunstloc Brabant bewoners en professionals actief betrekken bij de ontwikkeling van stadsgroen.

17 september 2024
Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Kunstenaars en ondernemers komen samen tot nieuwe kijk op Van Gogh Nationaal Park

Vier deelnemers die met de kunstvouchers werken, aan het woord over hun projecten en de toekomst ervan.

9 april 2024
Kunstenaars en ondernemers komen samen tot nieuwe kijk op Van Gogh Nationaal Park

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

Een gesprek tussen Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur in Noord-Brabant en kunstenaar Sjaak Langenberg.

11 december 2023
Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant lanceren eerste stadsnatuur routekaart

Met de routekaart stadsnatuur willen Tilburg en Kunstloc Brabant bewoners en professionals prikkelen zelf nog actiever in te springen op de ontwikkeling van stadsgroen.

6 juli 2023
Gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant lanceren eerste stadsnatuur routekaart

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd