Veel scholen slagen er niet in om met leerlingen een culturele instelling te bezoeken, zoals een theater of museum. Waarom niet? Klassikaal vervoer, en alles wat daarbij komt kijken, is moeilijk te realiseren. De problemen waarmee leerkrachten en schoolleiders kampen, verschillen per school, stad of regio. Ze moeten echt overwonnen worden. Want cultuurbezoek is wezenlijk voor de ontwikkeling van elk kind.
In de derde periode van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit is er extra ruimte voor kansengelijkheid. Een Brabantbrede themagroep - bestaande uit Kunstloc Brabant, Erfgoed Brabant en instellingen voor cultuureducatie uit Tilburg, Oss, Helmond en Breda – slaat de handen ineen om het thema ‘vervoer’ op de agenda te krijgen van bestuurders en beleidsmakers.
Op 10 april 2024 organiseerden ze een bijeenkomst, waarin uitwisseling plaatsvond en belanghebbenden elkaar konden ontmoeten. Er werd veel kennis gedeeld over verschillende mogelijkheden van vervoersregelingen. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk hoe groot en algemeen verbreid het probleem is. Echter, voor het realiseren van plannen is een duurzame samenwerking met een goed idee en dekking van de financiële middelen een ‘must’.
Hoe krijgen we dit thema op de (politieke) agenda?
Hiervoor is een brandbrief beschikbaar, ondertekend door een groot aantal partners uit het werkveld. De brandbrief wordt begeleid door een kunstwerk van Jan Rothuizen, waarin de problematiek op creatieve wijze in beeld wordt gebracht. Deze documenten kunnen door het hele werkveld gebruikt worden om (in een regio of gemeente) in gesprek te gaan met belangrijke stakeholders, en om meer bewustwording hierover te creëren.
Wil je je ook aanmelden als partner?
Neem contact met ons op.