Een van de deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie was Monique van Gemert – Smulders. Zij is samen met haar man eigenaar van 't Klein Laar in Helvoirt. Dit voormalig boerenland wordt nu een plek waar kleine bedrijfjes, kunst en educatie de hoofdrol gaan spelen. Op het land en erf wordt gewerkt aan een nieuwe duurzame invulling van een stukje lokaal Brabants platteland, genaamd ‘Het verflandschap’. Deze overgang willen zij kracht bijzetten met een jonge maker die een soort van verwonderplaats gaat creëren.
Emmie Liebregts is geselecteerd om die hedendaagse fysieke “Wunderkammer” (rariteitenkabinet) vorm te geven in een oude veekar die op het terrein aanwezig is. Dat is niet alleen duurzaam en circulair, maar de wunderkammer kan ook dienen als ontmoetingsplaats en ingezet worden als onderdeel van het buitenatelier tussen de bomen van de kwekerij.
Monique wil jongeren zich laten verwonderen over wat er mogelijk is vanuit de kruisbestuiving tussen kunst, natuur en agrarische bedrijvigheid. “Ik wil dit beeldend werk laten verwijzen naar het heden en de toekomst, gezien vanuit het agroforestry-project met planten, bomen en struiken. En wat deze planten kunnen betekenen voor het vernieuwende landschap”, aldus de woorden van Monique. De veewagen heeft voor haar een bijzondere betekenis, want deze komt van het paarden- en koeienbedrijf van haar vader.
De totstandkoming van het kunstwerk
Duurzaam kunstwerk
“Ik werd direct geïnspireerd door de grondstoffen die te vinden waren op ’t Klein Laar om te verwerken in een kunstwerk”, zegt Emmie. “Het was voor mij een uitdaging om dit werk te maken, omdat ik duurzaam werk wilde maken met alleen maar natuurlijke materialen”. De basis van het kunstwerk bestaat uit wilgentakken, met daaromheen een laag pulp van brandnetel en gerecycled karton en een afwerking van leemgrond met kalk. Door te werken met locatiespecifiek materiaal krijgt het werk een extra verhalende laag die veel vertelt over de plek. Zo is de brandnetel niet alleen een plant die floreert op C02 rijke plekken, maar is het ook een waardplant voor vlinders en kun je er kleur uit onttrekken die als pigment weer te verwerken is in verf. De wilg is een toekomstbestendige plant die goed bestand is tegen de steeds vochtiger wordende grond en heeft naast kleurstoffen ook nog medicinale krachten. De leem die hier uit de grond komt wordt al tijden als bouwmateriaal gebruikt en kun je terug zien op ’t Klein Laar, waar de binnenmuren een bijzonder kleurverloop hebben door de gebakken en ongebakken leem.
Vruchtbare samenwerking
Emmie heeft als maker veel ruimte ervaren om te experimenteren en nieuwe technieken uit te proberen. Ook heeft ze dankbaar gebruik gemaakt van de kennis die Monique, als haar opdrachtgever, in huis heeft. Het kunstwerk is niet alleen een sculptuur, maar kan gebruikt worden als kamerscherm om een knusse ruimte te creëren voor educatie en presentaties, die op ’t Klein Laar georganiseerd worden.
Het werk staat nu veilig binnen bij ’t Klein Laar en zal volgend jaar, als de veekar is opgeknapt, ook buiten in de kar komen te staan.
Kunstvouchers Van Gogh Nationaal Park Academie
Van Gogh Nationaal Park Academie is een initiatief binnen Van Gogh Nationaal Park. Binnen de Academie worden initiatiefnemers samengebracht om te experimenteren, kennis en inspiratie op te doen om zo te bouwen aan een podium voor hun plannen of ideeën die bijdragen aan de ambitie van Van Gogh NP; het gezonder, vitaler en mooier maken van onze Brabantse leefomgeving.
Bij deze plannen mag de kracht van verbeelding niet ontbreken. Daarom reikt Kunstloc Brabant, als partner van Van Gogh NP, kunstvouchers uit aan drie deelnemers van iedere Academie. Met deze voucher kunnen zij voor hun project in het VGNP een kunstenaar inzetten. Deze kunstenaar kan verbeelding toevoegen aan het project en door een andere manier van denken een extra dimensie aan het initiatief geven.
Meer lezen over de Van Gogh Nationaal Park Academie?
Meer weten over de kunstvouchers Van Gogh Nationaal Park Academie?
Ik hoor graag van je!