Adviseur Anke blogt over Kunstbende. De organisatie die zich al ruim 30 jaar inzet om jonge makers een podium te geven en hun talenten te laten ontwikkelen. En nog veel belangrijker: die jongeren een plek geeft waar zij zichzelf durven te zijn, te laten zien én gelijkgestemden vinden. De onderwerpen en thema’s waar zij mee worstelen zijn soms zwaar, emotioneel en heftig. Maar het helpt ontzettend dat zij er een uitlaadklep voor hebben gevonden in de kunsten.
Toen ik ruim 20 jaar geleden rondliep op het Markland College in Oudenbosch was ik al een culturele veelvraat (en daarmee op school een alto 😉). Ik danste, speelde toneel en gitaar. En vanaf jonge leeftijd maakte ik al de wereldreis met fiets, bus en trein naar Tilburg om concerten te zien in 013. Maar mijn eigen kunst laten zien op een groot podium? Dat had ik niet gedurfd. Ik ontdekte al snel dat ik het meest op mijn plek ben backstage en genoot van anderen te begeleiden naar de spotlight. En daar heb ik mijn werk van mogen maken.
Zichzelf durven zijn
Recent had ik de eer om te zien hoe jonge makers uit alle hoeken en gaten van Nederland wél het lef hadden om hun eigen kunst te laten zien op het podium. Ik was vrijwilliger bij Kunstbende Festival en zag als zaalcoördinator de meest bijzondere filmmakers en content creators. Een documentaire over groeiende borsten, een slapstick over een jongen die onder een vrachtwagen komt en een vlog over mentale gezondheid. En alles wat daar tussenin zit.
Voor ik bij Kunstloc Brabant als adviseur cultuureducatie aan de slag ging, werkte ik 5 jaar voor Kunstbende. De organisatie die zich al ruim 30 jaar inzet om jonge makers een podium te geven en hun talenten te laten ontwikkelen. Maar nog veel belangrijker: die jongeren een plek geeft waar zij zichzelf durven te zijn, te laten zien én gelijkgestemden vinden.
Een heleboel 'anderen'
De onderwerpen en thema’s waar zij mee worstelen zijn soms zwaar, emotioneel en heftig. Maar het helpt deze jongeren ontzettend dat zij een uitlaadklep hebben gevonden in de kunsten. Een dag rondlopen op Kunstbende Festival bevestigt zó de noodzaak en het belang van cultuur voor álle jongeren in Nederland. Daar kan geen wetenschappelijk onderbouwd artikel of onderzoeksbureau tegenop. Zo zag ik hoe een jonge filmmaker bij Kunstbende op de vrijwilligersborrel vertelde over zijn transitie van meisje naar jongen. Ik zag een jongen teksten voordragen over duistere gedachtes rondom een eind maken aan het leven. Ik zag een danser die stiekem meedeed aan Kunstbende, omdat hij van zijn ouders geen toestemming had. Ik zag jongeren die op hun eigen school, dorp of omgeving buiten de boot vallen omdat ze anders zijn, ontdekken dat er een heleboel 'anderen' zijn. En dat er een podium is, juist voor jongeren die anders zijn. Het community gevoel, een term die graag gebruikt wordt in politiek, zit bij Kunstbende in het DNA.
We horen, lezen en praten allemaal veel over de problemen van jongeren van nu. Maar uiteindelijk staan wij als volwassenen toch echt op afstand en kunnen het niet invullen. Neem de jongeren zelf serieus en laat hen bepalen wat er nodig is. En om te weten wat er nou speelt in die koppies van jongeren, ga kijken bij Kunstbende! Ook in onze provincie is Kunstbende actief met workshops, voorrondes en coaching. Neem eens contact op met regiocoördinator Hanna van Dis of neem een kijkje op www.kunstbende.nl.
Aftermovie Kunstbende Festival
Meer weten over kunst en cultuur voor jongeren?
Neem contact met mij op.