Geduldig knipt ze de roze stof uit langs de lijnen van het patroon. Na twee dagen werken is het af: het A-lijn jurkje in de stijl van Twiggy. Sterre (13) maakte haar eigen jurk tijdens de Fashion tweedaagse bij MIK Pieter Brueghel in aanloop naar het Catwalkevent in de Week van de Amateurkunst. Het Catwalkevent is een van de vele activiteiten in Brabant tijdens de WAK. Hoe ziet de WAK er in Brabant uit, ten opzichte van de rest van Nederland? En wat is de waarde van de WAK voor mensen die amateurkunst beoefenen?
Geschreven door Simone Vos
"Mode is ook kunst, maar dan draagbaar. In het leven van die meiden speelt mode een rol. Ze kunnen hun creativiteit kwijt in het ontwerpen. En leren dat het bedenken en laten zien van een idee aan anderen ook een onderdeel van kunst is", aldus modedocent Femke Ratering. Het Catwalkevent is de afsluiter van de WAK bij MIK Pieter Brueghel in Veghel op 7 juni.
De Week van de Amateurkunst vindt van 30 mei t/m 7 juni plaats in het hele land en heeft als thema 'De kleine artiest voor een groot publiek'. De WAK biedt een podium aan iedereen die wil laten zien dat er een artiest in hem of haar schuilt. Amateurkunstbeoefenaars presenteren zich in de WAK om te tonen hoe inspirerend kunst voor hen is. Tijdens de WAK zijn in veel steden en dorpen voorstellingen, workshops, exposities, shows, openbare repetities, kunstmarkten en open dagen bij culturele instellingen. Amateurkunstenaars uit verschillende disciplines zoals dans, theater, muziek en beeldende kunst laten hun passie voor amateurkunst zien.
20.000 deelnemende amateurkunstenaars
Ruim 1500 activiteiten staan op het programma en ongeveer 20.000 amateurkunstenaars presenteren zich tijdens de WAK. Deze week gaat over kinderen en kunst, over de invloed van oud op jong en andersom, over kleine kunst, onontdekt talent, de man van de straat, over nieuw en durven, (her)ontdekken en doen en over creatieve jongeren.
Brabant sterk vertegenwoordigd in de WAK
Het idee voor de WAK is overgekomen vanuit Vlaanderen; daar is de WAK namelijk al twintig jaar een begrip. Vijf jaar geleden haalde Kunstfactor (het toenmalige sectorinstituut amateurkunst) de Week van de Amateurkunst naar Nederland. In de vijf jaar dat de WAK in Nederland georganiseerd wordt, is de provincie Noord-Brabant altijd sterk vertegenwoordigd geweest, volgens Karlijn Vriend, projectleider WAK Nederland. "Brabant is een provincie waarin veel aan amateurkunst gedaan wordt. Er zijn veel verenigingen en die zijn altijd op grote schaal actief."
Dit jaar vindt bijna een vijfde van de activiteiten die in de WAK georganiseerd zijn, in Noord-Brabant plaats. Zo'n driehonderd activiteiten waarin de kleine artiest in mensen loskomt, zijn in de provincie te vinden. "Het aantal activiteiten is enorm gestegen dit jaar en dat komt doordat we nauwer samenwerken met grotere organisaties als het LKCA, VSB Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie", vertelt Vriend. "Dit jaar merken we ook dat er een nieuwe doelgroep aangeboord is: jongere en individuele kunstenaars. Je hoeft niet per se bij een vereniging te zitten om kunst te maken namelijk."
Catwalkevent met jonge amateurkunstenaars
Die jongere amateurkunstbeoefenaar komt in het Catwalkevent van MIK Pieter Brueghel aan bod, volgens Myriam Simons, projectleider van het event. "In het Catwalkevent worden de creaties van veertig designers geshowd op ongeveer honderd modellen. Ze variren van beginnend amateurkunstenaar en semi-professional tot aan professioneel kunstenaar. Dat heb ik bewust zo gedaan, want dat laat zien dat de jongeren zich ontwikkelen. Als je heel gepassioneerd bent en je wilt verder in mode, dan is er een heel traject dat je doorloopt. Dat zien de jongeren op zo'n event bij elkaar, maar het publiek ziet ook de ontwikkeling bij de deelnemers."
Aan het Catwalkevent doen veel jonge amateurkunstenaars mee. Zo lopen de Noord-Brabantse finalisten van de Kunstbende mee met hun eigen Viltfashion en ook de 19 jonge meiden die hun eigen kleding ontwierpen tijdens de Fashiontweedaagse bij MIK, laten hun creaties zien op de catwalk.
"Het belang van de WAK is dat het amateurs en professionals met elkaar kan verbinden bij zo'n evenement als het Catwalkevent. Normaal gesproken komen zij niet zo snel met elkaar in aanraking en lopen amateurs ook niet zomaar mee in een modeshow. Nu is er de ruimte en mogelijkheid en dat vind ik mooi", aldus Simons.
Provinciale ondersteuning
In Brabant is er dit jaar ook vanuit de provincie meer aandacht voor de WAK, volgens Vriend. "Deze provinciale ondersteuning is niet vanzelfsprekend", vertelt de projectleider. "Brabant is één van de weinige provincies in Nederland waarin een provinciaal expertisecentrum een actieve rol speelt in het stimuleren van de deelname aan de WAK. Kunstbalie is daarin in Brabant actief. Zij staat dichtbij de amateurkunstsector, zo is de bekendheid van de WAK wel verbeterd."
De kleine artiest
"In iedereen kan een amateurkunstenaar schuilen, dat willen we graag tijdens de WAK laten zien door middel van korte filmpjes over de passie van mensen voor hun amateurkunst. We willen amateurkunst zichtbaar maken", aldus Evelien Wouters, adviseur Kunstbeoefening Kunstbalie.
Ook voor Simons is de zichtbaarheid van amateurkunst essentieel. "En de verbinding leggen, daar gaat het ons om. Het is een aanmoediging voor jonge amateurs. Ze ontdekken hoe ze kunnen creren, hoe ze hun eigen stijl vinden. Het is stimulerend om samen te werken en daarin is de WAK een mooie ondersteuning. En, je laat aan het publiek zien hoeveel vreugde en voldoening er is bij de deelnemers. Kunst is een verrijking van mensen."
Simone Vos
Freelance journalist & schrijver+31 6 22 15 14 30