Twaalf studenten van de opleiding ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg hebben de eerste maanden van dit jaar hard gewerkt aan een proof-of-concept voor de studio Public Takeover. De studenten werken voor het eerst tijdens hun studie in een echte opdrachtsituatie met opdrachtgever en publiek. Één van hen mag het concept namelijk gaan realiseren voor festival Kaapstad in Tilburg. Sander van Bussel en Anja Reinhart, curatoren van festival Kaapstad, traden als opdrachtgever op en hadden de moeilijke taak om uit de twaalf concepten het meest kansrijke te selecteren. Lieke Dunnewijk was de winnaar, maar kan haar werk helaas niet uitvoeren. Sid van de Laar is gekozen als haar opvolger. Zijn bijdrage aan festival Kaapstad is van 16 tot en met 18 augustus 2024 te beleven in de Tilburgse binnenstad.
Tilburg Kapen
Met veel enthousiasme presenteerden de studenten op locatie hun proof-of-concept om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. De concepten moesten voldoen aan diverse criteria, zoals haalbaarheid, artistieke kwaliteit en interactie met de omgeving. En natuurlijk moeten de ideeën aansluiten bij het manifest van Kaapstad. Kaapstad is een kunstfestival waar kunstenaars drie dagen lang de binnenstad overnemen en het publiek verrassen met intrigerende installaties, gekke verzinsels en meeslepende performances.
Zonder titel
Sid wordt uitgedaagd om straks, net als de andere kunstenaars die deelnemen aan Kaapstad, het publiek te porren en te prikken, zaken te keren en vastgeroeste ideeën te keren. Tijdens zijn onderzoek viel het hem op dat mensen vaak een bepaalde afstand voelen tegenover kunst. Die blik wil hij graag veranderen door een absurde tentoonstelling van het alledaagse te creëren. ”Met deze installatie wil ik de toeschouwer in de rol van kunstcriticus plaatsen. Iets wat voor mij heel belangrijk is, is kunst toegankelijk maken voor de ‘normale’ mens”, zegt Van de Laar. Door drie alledaagse herkenbare items te combineren en uit hun context te halen en midden in de stad Tilburg te plaatsen, hoopt Sid herkenbaarheid, verbazing, een schrik, een lach en met name een eigen interpretatie uit de toeschouwer te krijgen. Hij noemt zijn werk dan ook heel bewust “Zonder titel”.
Studio Public Takeover
Studio Public Takeover maakt onderdeel uit van traject De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Dit is een intensief talentontwikkelingstraject waarmee Brabantse makers die aan het begin van hun loopbaan staan, de kans krijgen om samen te werken met een opdrachtgever uit het publieke domein. Sinds enkele jaren hebben we ook een editie speciaal gericht op makers die nog in opleiding zijn, in samenwerking met de opleiding ArtCoDe van FHK binnen hun Studio Public Takeover. Want we vinden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om je voor te bereiden op het cultureel ondernemerschap. Om de studenten te trainen bij hun toekomstig cultureel ondernemerschap doorlopen zij tijdens de studio een uitgebreid programma van 10 weken. Tijdens diverse workshops onder begeleiding van ervaren trainers en docenten, ondervinden ze wat de kracht van onderzoek en ontwerp is in het werkveld. Ze oefenen met pitchen aan een opdrachtgever en ervaren wat publiekswerking is. Ook gaan de studenten in gesprek met ervaren kunstenaars.
Meer weten over De Kunstopdracht of het werken aan je cultureel ondernemerschap?
Neem gerust contact op!