Aangemaakt op: di 12 jul. 2022
De afgelopen weken waren heel intensief voor vijftien tweedejaars studenten van de opleiding ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, die de Kunstopdracht talentontwikkeling 2022 volgden. Niet alleen heel intensief maar ook spannend. Er was namelijk een eervolle opdracht te winnen, de uitvoering van een tijdelijk kunstwerk voor festival Kaapstad in Tilburg. Sander van Bussel en Anja Reinhart, curatoren van festival Kaapstad, traden als opdrachtgever op en hadden de moeilijke taak om uit de 15 concepten de meest kansrijke te selecteren. Eva van den Bosch en Julia Schenk zijn de gelukkige winnaars. Hun bijdragen aan festival Kaapstad zijn tussen 19 en 21 augustus te beleven in de binnenstad.
Tilburg kapen
Met veel enthousiasme pitchten de studenten hun ideeën en plannen om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Deze moeten voldoen aan diverse criteria, zoals haalbaarheid, artistieke kwaliteit en interactie met omgeving. En natuurlijk moeten de ideeën aansluiten bij het manifest van Kaapstad. Kaapstad is een kunstfestival waar kunstenaars 3 dagen lang de binnenstad overnemen en het publiek verrassen met intrigerende installaties, gekke verzinsels en meeslepende performances.
Stad met steekje los
Eva en Julia worden uitgedaagd om straks, net als de andere kunstenaars die deelnemen aan Kaapstad, het publiek te porren en te prikken, zaken te keren en vastgeroeste ideeën te keren. Met Stad met een steekje los, wil Eva de stad verzachten met textiel, door te gaan borduren met mensen. Met een winkelwagentje vol materialen gaat ze rondtrekken door de binnenstad om iedereen uit te nodigen aan de slag te gaan met naald en draad. Allerlei objecten in de stad, zoals bankjes, afvalbakken en hekken zullen voorzien gaan worden van kleurrijke patronen. Zo ontstaat een nieuw grid in de stad, dat de omgeving mooier en zachter maakt. En mogelijk dat deze patronen nog lange tijd zichtbaar zullen blijven. De curatoren in het juryverslag; ‘’Het beeld van mensen die op kleine krukjes om een vuilnisbak zitten te borduren vinden we ook wel fijn absurd, en daarmee is het werk ook voor degenen die niet deelnemen aan het borduren interessant”.
foto: Stad met een steekje los
In de voetsporen van…
Julia liet tijdens haar eerste verkenning in de stad haar oog al vallen op de bijzondere schoenschrapers die veel voorkomen bij de entrees van 19 eeuwse panden in onder andere de Stationsstraat. In eerste instantie had ze geen idee wat de functie was van deze versierde objecten naast de voordeuren. Het blijken voetschrapers te zijn die bewoners gebruikten om hun huizen schoon te houden toen de straten nog niet verhard waren. Julia gaat er op een bijzondere manier aandacht op vestigen door publiek uit te nodigen stil te staan bij deze historische kleinoden. Terwijl je plaats neemt in de artistieke zoolafdrukken kun je luisteren naar verhalen en gedichten. In het juryrapport staat; “Het werk sluit goed aan bij het karakter van Kaapstad, het is een hack, het verwondert, en je zoekt hiermee echt de relatie met de bebouwde omgeving en met de passant”.
Rol Kunstloc
Kunstloc Brabant organiseert binnen de studio Public Takeover van ArtCoDe een deel van het trainings- en begeleidingsprogramma gericht op het cultureel ondernemerschap, onder de titel De Kunstopdracht Talentontwikkeling. Dit is een talentontwikkelingstraject van Kunstloc specifiek gericht op kunst in het publieke domein.
Meer weten over deze kunstopdracht Talentontwikkeling?
Neem contact met mij op.