Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Een bij zonneschijn altijd werkende tijdsaanduiding tijdens het passeren, het thuiskomen of verlaten van de stad of het dorp. Uiteraard is er ook de klok in de auto, om de pols of op de smartphone, echter in het huidige digitale tijdperk is het fijn om als aardbewoner terloops herinnerd te worden aan het magisch functioneren van ons universum”. Zo omschrijft beeldend kunstenaar Guido Geelen Zonnewijzer, zijn allernieuwste kunstwerk op de rotonde aan de Cereslaan in gemeente Bernheze.

Van "kunstopdracht Cereslaan" tot aan de onthulling op midzomernacht

Tijdens midzomernacht, afgelopen vrijdag 21 juni, werd Zonnewijzer feestelijk onthuld na een voorbereidingstijd van 2 jaar. De kunstopdracht is voortgekomen uit een initiatief van lokale ondernemers gevestigd aan en in de nabijheid van de Cereslaan. Toen er enkele jaren geleden een zgn. turborotonde werd gerealiseerd aan de laan, benaderden zij de gemeente met het verzoek deze markante plek bij de entree van het dorp te markeren met een kunstwerk. Een afvaardiging van de ondernemers formeerde gezamenlijk met de kunstcommissie van de gemeente een werkgroep, die met de kunstopdracht aan de slag ging onder begeleiding van Kunstloc Brabant. 

Er werden 6 kunstenaars geselecteerd die in gesprek gingen met de werkgroep, waarvan er 3 uitgenodigd werden een schetsontwerp te maken. Uiteindelijk ging de opdracht voor ontwerp en uitvoering naar de in Tilburg gevestigde kunstenaar Guido Geelen. Gemeente Bernheze heeft al jaren een actief beleid voor kunst in het publieke domein en Zonnewijzer is vanaf heden onderdeel van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van gemeente Bernheze. 

Eerst een opdrachtomschrijving: ‘Dit is Heesch’

De werkgroep bepaalde dat zij graag een kunstwerk wilde met een bepaalde gelaagdheid, waarmee lokale kenmerken verbeeld worden. Daarmee doelde ze op een dorpse mentaliteit van saamhorigheid, waar eenvoud, bedrijvigheid, verenigingsleven en trots een grote rol spelen in de hechte gemeenschap. ‘Dit is Heesch’ zou een goede slogan zijn om dat gevoel van ‘menselijke maat’ uit te drukken. Daarnaast vonden ze een gezonde dosis humor en vrolijkheid belangrijk. En last but not least mocht het kunstwerk een behoorlijk ‘wow-gehalte’ hebben. Een werk dat op een positieve manier de tongen losmaakt, trots oproept en waarmee deze plek met zijn kruisende wegen en turborotonde definitief op de kaart komt te staan. Dat waren de ingrediënten van de opdrachtomschrijving waarmee Guido Geelen aan de slag is gegaan. 

Zonnewijzer

Het rondgaan op een rotonde en een tijdsaanduiding bij het binnekomen van een dorp zijn uitgangspunten voor het ontwerp van Zonnewijzer geweest. Een zonnewijzer is een instrument dat met behulp van de zon de tijd aanwijst. De vorm van het beeld doet in de verte denken aan een sleutel. De sleutel is het attribuut van St. Petrus, de patroonheilige die is afgebeeld op het wapen van Heesch. De Cereslaan is vernoemd naar Ceres, de enige dwergplaneet in het zonnestelsel die met duizenden andere planetoïden om de zon draait. Bijzonder, zeker omdat in Heesch zelfs een sterrenwacht gevestigd is: ‘Halley’.

 

Deze elementen zijn door Geelen verwerkt in het monumentale beeld met zijn gouden huid, die glanst in het licht. De nauwkeurigheid van een bij zonneschijn altijd werkende tijdsaanduiding tijdens het passeren, het thuiskomen of verlaten van het dorp vond hij een prachtig gegeven. Op het wegdek is de tijd af te lezen op de plaats van de schaduw die de schaduwgever erop werpt. De uren worden aangegeven met 12 blokken met Romeinse cijfers die de rotonde markeren.

Enorm oeuvre

Geelen benadert eerst de vraagstelling als een niet bestaande puzzel, voordat hij met vormgeven begint. Deze werkwijze is typisch voor hem. Hij begint een project met een associatieve en intuïtieve zoektocht naar elementen en verhalen van de plek en zijn geschiedenis. Bijna alle stukken, op toeval en ’t ongewisse na, moeten passen. Terugkerend onderwerp in zijn enorme oeuvre is tijd, stil leven. Of het nu gaat om een werk met schedels (‘Vanitas'), een groep vuilniszakken ('Memento mori’) of een anatomische les met levende bloemen. Daarnaast gaat Geelen de uitdaging aan om met meerdere materialen te werken, waaronder brons, ijzer, aluminium, glas en textiel. Aan de basis van zijn praktijk ligt het gebruik van het materiaal klei, een eenvoudig, aards medium dat hij transformeert tot complexe sculpturen. Geelen zoekt naar nieuwe manieren om het materiaal aan een iconografie van herkenbare, eigentijdse en klassieke beelden te koppelen. Bij elk materiaal zoekt hij de grens op van wat mogelijk is. Dat heeft hij in het geval van Zonnewijzer in nauwe samenwerking gedaan met plaatselijke ondernemers, die hun kennis en ervaring met materialen en technieken hebben ingebracht. Zo is Zonnewijzer een kunstwerk geworden ‘made in Heesch’, een landmark voor en door de Heeschenaren.

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant adviseert met het programma Advies op Maat overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven bij beleids- en financieringsvraagstukken, kunst in het publieke domein, en kunst- en cultuurprojecten. Dit project werd artistiek-inhoudelijk begeleid met o.a. diverse werkateliersessies, waarmee de opdrachtomschrijving tot stand kwam en er een selectie van kunstenaars werd voorgedragen. De uitvoering is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaanfonds.

Kunst in de openbare ruimte

Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Milo Visser wil jeans inzamelen om een monumentaal stads-tapijt te maken tijdens festival Kaapstad deze zomer.

24 februari 2025
Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

Deze kunstvoucher van de Van Gogh Nationaal Park Academie kreeg een bijzondere bestemming.

17 december 2024
Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Water als inspiratiebron voor de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week werden de vijf winnende ontwerpen voor de Design Challenge gepresenteerd.

1 november 2024
Water als inspiratiebron voor de toekomst

Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Wat gebeurt er als je landschapsarchitecten, een kok, kweker, ontwerpers en kunstenaars samenbrengt in een ontwerpwedstrijd?

8 oktober 2024
Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Twee ontwerpteams delen hun proces en concept voor de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard.

17 september 2024
Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Met de routekaart stadsnatuur willen Breda en Kunstloc Brabant bewoners en professionals actief betrekken bij de ontwikkeling van stadsgroen.

17 september 2024
Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun idee om binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Sid van de Laar is de winnaar.

2 augustus 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië