Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Het draagt bij aan het functioneren van de mens in zijn omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is Dolls' House, een initiatief van architect Peter Masselink dat zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Peter vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor deze kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.
Energiestofwisselingsziekte
Naast architect is Peter vader. Zijn zoon Sverre heeft een energiestofwisselingsziekte en zijn oudste dochter Imre is kort na haar geboorte overleden aan deze ziekte. Peter: “Er is geen medicijn en farmaceutische bedrijven staan niet te springen om erin te investeren aangezien relatief weinig kinderen deze ziekte hebben. Wereldwijd hebben achttien mensen hetzelfde genetische defect als Sverre. Als architect wilde ik iets doen dat aansluit bij de leefwereld van deze kinderen.” De link tussen maquettes en poppenhuizen is snel gelegd.
“Als architect wilde ik iets doen dat aansluit bij de leefwereld van kinderen.”
Peter Masselink
Uitdaging
De uitdaging om een poppenhuis te ontwerpen in relatie tot een energiestofwisselingsziekte is door 18 architecten aangenomen. Het resultaat: 18 verschillende poppenhuizen die een volledig andere betekenis en verschijningsvorm hebben dan de pronkpoppenhuizen uit 1750. De poppenhuizen geven kinderen met een energiestofwisselingsziekte nieuwe mogelijkheden, brengen de wereld in bed of laten met een krachtig beeld zien wat het hebben van de ziekte betekent.
The world around you
Architecten Space & Matter maakten in samenwerking met Joelle Wall en CRE8 het poppenhuis ‘The world around you’ voor bedgebonden kinderen. Het huis bestaat uit vijf werelden opgebouwd uit 12 lagen die rond een stilstaand bed draaien. Het kind wordt niet meer beperkt door de ziekte, maar meegenomen op een reis door een spannende wereld met eindeloos veel avonturen en ervaringen.
Andere voorbeelden van poppenhuizen zijn ‘Het Luisterhuis’ waarbij geluiden vrijkomen als kinderen hun handen in een bepaalde opening steken en ‘Guusjes poppenhuis’ dat van doeken en kleedjes is gemaakt en helemaal uit elkaar te halen is.
Reizende poppenhuizen
De bijzondere poppenhuizen reizen al vanaf eind april door Nederland en zijn op verschillende expositieplekken te zien. Van 13 juli t/m 13 augustus 2017 zijn de poppenhuizen, naast de expositie ‘Tijd voor Tapijten’ in de etalage van de expositieruimte van bkkc te zien. Eind dit jaar worden de poppenhuizen geveild. De opbrengsten komen ten goede aan de stichtingen Energy4all en Stofwisselkracht. Zij ondersteunen onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het vinden van een medicijn.
Meer weten over de betekenis van kunst voor gezondheid?
Neem contact met mij op.