Kunst en cultuur kunnen mensen met dementie enorm stimuleren. Dit benadrukte Marijke Vos, voorzitter van de Coöperatie Deltaplan Dementie tijdens het congres dat ik begin november online bijwoonde. Deltaplan Dementie is het nationale actieprogramma om het hoofd te bieden aan de gevolgen van een toenemend aantal mensen met dementie. Dementie is inmiddels volksziekte nr. 1 en 1 op de 5 mensen krijgt een diagnose. En zo’n diagnose heeft een enorme impact, zowel op de persoon zelf als op zijn/haar sociale omgeving: onbegrip, isolement, stress en onzekerheid.
Ellen Geerts
Ik dacht meteen, laat ik kunstenaar Ellen Geerts eens bellen hoe het haar vergaat in tijden van corona. Een paar jaar geleden woonde ik een symposium bij in dementievriendelijke gemeente Oisterwijk, Ellen liet haar schilderklas tijdens het programma de toenmalig gedeputeerde van de Provincie, Henri Swinkels model zitten voor haar klas terwijl hij geïnterviewd werd. “Als we het over kunst hebben en mensen met dementie, dan meteen met de mensen erbij!, aldus Ellen. Ze maakte met haar cursisten de middag onvergetelijk.
Atelier Beeldkracht
Ellen Geerts heeft Atelier Beeldkracht opgezet. Een schilder- en tekenatelier voor mensen met geheugenproblemen. Maar over dementie en beperkingen gaat het niet tijdens de lessen. Ellen wil er ook weinig over weten want dat belemmert alleen maar. De cursist staat centraal en het gaat over emotie, beeldtaal, compositie, kleur en materialiteit. De mantelzorgers hebben even vrijaf, respijtzorg dus, maar zijn wel zeer gewenst om de werkbespreking aan het eind van de cursusdag bij te wonen. Waarom? Om met elkaar te kijken en te praten over kunst op een gelijkwaardige manier. Atelier Beeldkracht heeft inmiddels twee vaste groepen. Voor sommigen is schilderen bij Ellen het lichtpunt van de week.
afbeelding: portret van Ellen Geerts, fotograaf: Dolph Cantrijn
Schilderpakketten voor cursisten
En toen kwam corona. Ellen is in maart tijdens de eerste lockdown meteen naar de groothandel gegaan om voor haar cursisten pakketjes in te kopen. Met verf, paneeltjes, paletten en kwasten. Plus persoonlijke opdrachten voor haar cursisten. Ze hield contact via mail en gesprekken met de mantelzorgers. In de zomer konden ze weer naar buiten. Ellen draaide de rollen om: cursisten geven les in de buitenlucht aan de mantelzorgers. Je kunt je voorstellen dat dit zeer motiverend werkt en bijdraagt aan jezelf goed voelen en zinvol bezig zijn. Momenteel zijn ze op veilige afstand van elkaar met mondkapjes en schermen weer aan het werk. Ellen heeft plannen om haar cursisten ook met andere kunstvormen in aanraking te brengen zoals een fadozangeres die komt zingen in het atelier, dansers of musici.
Wil je meer weten over Beeldkracht? Zou je zelf ook zo’n cursus willen opzetten? Ellen deelt haar kennis en ervaring graag. Er is veel te weinig affiniteit met deze doelgroep en daar wil Ellen verandering in brengen. En lichtpuntje van deze week: de eerste cursist kan via zijn PGB de cursus financieren.
Meer weten over de impact van kunst op gezondheid?
Neem contact met mij op of meld je aan voor onze nieuwsbrief.