In Tilburg komt een monument om het slavernijverleden te herdenken. Het komt op het Burgemeester Stekelenburgplein aan de noordzijde van station Tilburg. De kunstenaars Tommy van der Loo, Patricia Kaersenhout en het duo Dedden & Keizer hebben op 25 juni jl. hun schetsontwerp gepresenteerd. Kunstloc ondersteunt de ontwikkeling van het kunstwerk in opdracht van de gemeente met raad en daad.
Keti Koti viering in Tilburg
Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. De feestdag waarmee de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen wordt herdacht heet Keti Koti en vindt plaats op 1 juli. Het begrip Keti Koti stamt uit de Surinaamse taal Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. De aandacht voor de herdenking van de slavernij neemt gelukkig steeds meer toe, zowel op lokaal als nationaal niveau. Er gaan stemmen op om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Op 1 juli 2018 vond de eerste officiële Tilburgse Keti Koti herdenking plaats. Tijdens deze bijeenkomst ontstond het plan om een monument op te richten ter herdenking van het slavernijverleden. De stichtingen Gedeeld Verleden, Gezamenlijk Toekomst Tilburg en Comité 30 juni-1 juli Tilburg hebben het voortouw genomen voor de oprichting van dit monument.
De drie ontwerpen voor het monument door v.l.n.r. Dedden & Keizer, Patricia Kaersenhout en Tommy van der Loo.
De schetsontwerpen
Ben je benieuwd naar de drie schetsontwerpen? De commissie die is betrokken bij de realisatie van het monument polst deze zomer de mening van het publiek en maakt in september een keuze. Bekijk hier de schetsontwerpen en breng een voorkeurstem uit.
Wil jij ook advies bij de totstandkoming van kunst in de openbare ruimte?
Neem contact met mij op.