2021 staat in het teken van het Jaar van het Brabants Kloosterleven, dat door de provincie Noord-Brabant wordt georganiseerd. In de aanloop naar 2021 worden er al mooie activiteiten en resultaten zichtbaar.
afbeelding: De ontwerpers van de kloostericonen, Fotograaf: Simone Kramer
Kloostericonen
Om de iconische Brabantse kloosters voor de samenleving te behouden, is het van belang om de betekenis van de kloosters telkens weer te laten zien. In opdracht van de provincie ontwikkelde C-mone in samenwerking met Kunstloc daarom de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’. Hiermee werden ontwerpers en kunstenaars uitgenodigd een product te ontwerpen om de kloosterverhalen op een nieuwe manier te vertellen.
Selectie
Dertig ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant hebben zich gemeld naar aanleiding van de oproep die wij voor de zomer plaatsten. Daaruit is recent een selectie van vijf gemaakt. We stellen ze aan je voor:
Marjolein Keijsper studeerde modevormgeving aan AKV St Joost en werkte zo’n 10 jaar wereldwijd met andere culturen en ambachtslieden. Als ontwerper laat ze zich inspireren door oude tradities en verhalen. Ze werkte onder meer voor het fairtrade merk Return to Sender van de Hema.
Vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen ontwikkelden een eigen lettertype met het project TilburgsAns gebaseerd op de karakteristieken van hun woonplaats Tilburg. Het lettertype bevat naast letters en cijfers ook pictogrammen van iconische locaties en verhalen. In hun samenwerking brengen ze materieel en immaterieel erfgoed in beeld.
Filmmaker en grafisch ontwerper Carine van Vugt ontwikkelde met Jeroen Neus binnen stichting Verhalis een serie Kloosterverhalen. Trix van Vugt maakt gebruik van oude en nieuwe technieken en restmaterialen in haar ontwerpen van kleine objecten en sieraden. Gezamenlijk gaan zij werken aan nieuwe kloostericonen.
Voor Walter van der Velden van Big Petit is de connectie met zijn omgeving en de mensen die zich daarin begeven belangrijk. Als kunstenaar zoekt hij in zijn werk continu de dialoog met het publiek. Persoonlijke verhalen vormen hierbij vaak het uitgangspunt.
Daria Biryukova is een design alchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische oplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Ze haalt hiervoor inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie.
Draagbare souvenirs en prentkaarten
Elke ontwerper gaat aan de slag met een ontwerp voor drie kloosterlocaties die gelegen zijn aan het Kloosterpad. Bij het ontwerp laten zij zich inspireren door symbolen, kleding, kleuren, voorwerpen en gebruiken om de idealen van kloosterordes door te geven. De ontworpen producten kunnen door bezoekers worden verzameld tijdens de wandeling langs het Kloosterpad, een wandeling langs 15 kloosters in Noord-Oost Brabant. Het pad wordt eind april 2021 geopend. Alle 15 verzamelitems worden een draagbaar souvenir van de wandeling. Doordat de souvenirs zichtbaar gedragen kunnen worden, kunnen de wandelaars elkaar herkennen en laten zien hoeveel etappes van het Kloosterpad gelopen zijn. Bij elk souvenir hoort een prentkaart die naar dierbaren verstuurd kan worden. Zowel de souvenirs als de prentkaarten zijn vanaf volgend jaar te koop op diverse kloosterlocaties. De opbrengst gaat naar de kloosters als bijdrage in hun voortbestaan.
Impulsgelden
Vanuit de Impulsgeldenregeling van de Provincie Noord-Brabant worden verschillende plannen ondersteund die inspelen op het Jaar van het Brabants Kloosterleven. De resultaten van deze plannen worden nu en de komende tijd steeds zichtbaarder. Mooie voorbeelden zijn de oplevering van de Mariakapel van Maria Roosen in de tuin van het Kruisherenklooster Sint Agatha en Panta van Atelier van Lieshout in Gennep. Beide werken zijn onderdeel van de Kapellenbaan van Stichting Cultuur zonder Grenzen.
afbeelding: Mariakapel van Maria Roosen, foto: Stichting Cultuur zonder Grenzen
Meer weten over het Brabants Kloosterleven?
Neem contact met ons op.