- Kennis & inspiratie
- Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI
Met het focusgebied Kunst en samenleving pleit Kunstloc Brabant al jaren voor de inzet van kunst(enaars) in andere maatschappelijke sectoren zoals ruimte, landschap, zorg en welzijn. Kunstloc reageert hierbij op actuele en regionale vraagstukken en verbindt zo creativiteit aan maatschappelijke opgaven zoals duurzaamheid, energietransitie en voedselproductie. Onlangs sprak Kunstloc adviseur Netty van de Kamp hierover op het symposium van de AWTI. Waarbij ze inging op de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars. Hieronder een fragment uit haar presentatie.
De kracht van verbeelding
Kunstenaars zien de dingen vaak anders en creëren daarmee nieuwe mogelijkheden. De vraag naar creativiteit en artisticiteit wordt de komende jaren naar verwachting groter, gezien de belangrijke vraagstukken die mondiaal op de agenda staan. Dit leidt tot een breed gedragen integratie van cultuur in de andere maatschappelijke domeinen, nieuwe kansen voor de cultuursector, nieuwe vormen van opdrachtgeverschap en vernieuwende samenwerkingsverbanden.
Kunst en de agrarische sector
Food Lab Peel is zo’n voorbeeld. Het is een rondreizende broedkamer voor boeren, kunstenaars en consumenten om samen knelpunten in de voedselketen op te lossen. Het zorgt voor draagvlak en wederzijds begrip, het helpt om mensen te mobiliseren en leidt tot vernieuwende oplossingen. FoodLab is een instrument om tot samenwerkingen te komen waarin co-creatie voorop staat. Geen van bovenaf gestuurd programma, maar juist de vragen van de boeren staan centraal. Organisaties zoals ZLTO en Agri Meets Design participeren in dit project.
Zonnepanelen en verdozing
Kunst en cultuur brengen frisheid zonder belangen. Naast rondreizende living labs organiseert Kunstloc ook prijsvragen om ingewikkelde vragen te tackelen, denk aan het inpassen van zonnepanelen in het landschap zodat natuur, energie en recreatie bij elkaar gebracht worden. Onlangs is Out of the Box van start gegaan. Een ontwerpprijsvraag van CAST ism Vereniging Deltametropool en Kunstloc om ontwerpers uit te dagen met nieuwe oplossingen voor de verdozing van het landschap te komen, veroorzaakt door de snelgroeiende logistieke sector. De hoofdvraag van het ontwerpend onderzoek is als volgt: "Hoe creëren we een duurzaam logistiek landschap?” Hoe kunnen de opgaven van de energietransitie, de circulaire en de logistieke economie samen in een slim ontwerp en organisatieprincipe worden gevat? De oplossingen moeten innovatiever zijn dan alleen een esthetische, camouflerende gevel en rekening houden met een of meerdere bovenstaande maatschappelijke tendensen.
Advies AWTI
In het advies van de raad staat de duidelijke wens om netwerken op te zetten waarin ook creatieve denkers en makers (zoals kunstenaars) vertegenwoordigd zijn. Hun positieve en vernieuwende kijk kan transities versnellen en tot originele oplossingen leiden. Getoonde voorbeelden laten zien dat er vele kansen en mogelijkheden zijn wanneer kunst en cultuur breder en vanaf het begin betrokken worden.
Meer weten over kunst in de openbare ruimte?
Neem contact met ons op.