Eindhoven staat van 16 t/m 24 oktober weer in het teken van de Dutch Design Week. Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Projecten die voortkomen uit onze ontwerpopdrachten, die een bijdrage hebben ontvangen uit het impulsgeldenprogramma, van kunstenaars die we geadviseerd hebben, of makers die deel uitmaken van TalentHub Brabant. Stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard, daarom zetten we ze graag voor je op een rij!
Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap
“Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?” Deze vraag was uitgangspunt in de design challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’, geïnitieerd en georganiseerd door Kunstloc Brabant en Staatsbosbeheer i.s.m. Het Groene Woud. De ontwerpen van de 6 designteams zijn de hele week te te zien in Sectie C / hal 10.
Een van de ontwerpen is The Butterfly Effect, een ultralicht en innovatief web over de snelweg. Dit ontwerp van VenhoevenCS, DS en Studio Solarix is de hele week te zien in de Kazerne.
Op woensdag nemen we je tijdens een netwerkevent graag mee in de ontwikkeling, uitvoering en spannende toekomst van deze design challenge, met presentaties, een panelgesprek met betrokken partijen, en ruimte voor discussie.
woensdag 20 oktober, 13:45-16:00 uur, Sectie C / hal 10
Meld je aan voor het Netwerkevent: Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap
Design voor het Landschap van de Toekomst
Op 22 oktober vindt er een inspiratie- en netwerkevent van Van Gogh Nationaal Park i.o. plaats tijdens Dutch Design Week 2021. Speciaal voor Van Gogh NP i.o. ontwikkelden vijf graduates van Design Academy Eindhoven verfrissende ideeën voor het landschap van de toekomst. Zet ook je verbeeldingskracht aan het werk bij hun presentatie in de World Design Embassy. Kunnen deze ideeën iets betekenen voor de opgaven waar je aan werkt? Ga het gesprek aan met deze jonge vernieuwers. Verder op het programma een gesprek tussen Jaap Korteweg (grondlegger van de Vegetarische Slager) en Jalila Eassaïdi (directeur BioArt Laboratories) over hoe we door anders te kijken nieuwe oplossingen vinden voor het landschap van de toekomst. Kunstloc Brabant is een partner van Van Gogh NP.
Het begint met een kamer voor jezelf
Het begint met een kamer voor jezelf is een video-installatie van Mirte van Duppen & Lotte Lentes. De film is een interpretatie van een werkperiode als Artist in Residence. Kunstenaar Mirte van Duppen filmde bij elf residencies in Brabant de werk- en woonruimtes. Hoewel de ruimtes leeg zijn van personen zijn er tal van sporen te vinden die de aanwezigheid van de kunstenaar doen vermoeden. Met oog voor detail en subtiel gebruik van beeldrijm schetst Mirte een visuele ervaring van deze locaties. Vervolgens reageerde schrijfster Lotte Lentes op deze beelden in tekst. Door op een poëtische en associatieve wijze op de beelden te reflecteren, wordt de kijker uitgenodigd zich in te leven in de rol van resident. De film is gemaakt in opdracht van AIR platform Brabant met ondersteuning van Kunstloc Brabant.
Hele week te zien in Make Eindhoven - presentatie op zondag 17 oktober, 14:00 uur.
Dutch Invertuals
Stel je een stad voor waar de natuur deel uitmaakt van het weefsel van de stedelijke structuur, waar levende materialen onze muren vormen, en onderdak bieden voor zowel mensen als niet-mensen. Dutch Invertuals bundelt de krachten met The Future Laboratory om een evenwichtige en zorgzame samenleving te verbeelden, die zich bewust is van de erfenis die we achterlaten.
Met ondersteuning van de impulsgelden bouwt Dutch Invertuals aan een digitale omgeving waarmee jaarrond aanbod ontsloten wordt, ervaring wordt gevaloriseerd, en kennis wordt gedeeld.
Sectie-C
Sectie-C is een van de grootste creatieve broedplaatsen in Brabant, waar ruim 250 kunstenaars, vormgevers en ambachtslieden hun werkplaatsen huisvesten. Met de vele ontwerpstudio's die hier zijn te bezoeken is het een van de meest dynamische omgevingen van de Dutch Design Week. Met een impulsgeldenbijdrage werkt Sectie-C aan een jaarrond interdisciplinair cultureel programma.
#YouToo?
Anne Ligtenberg en Mats Horbach zijn beide met hun ontwerpstudio gevestigd in Sectie-C, en zij richten zich op design in het sociale domein. Hun project #YouToo? is een platform om de kunde onder hulpverleners om seksueel misbruik bespreekbaar te maken te vergroten. Anne en Mats ontvangen een impulsbijdrage om de methodiek van #YouToo? te verfijnen, uit te bouwen en inzichtelijk te maken voor anderen.
Studio Anne Ligtenberg & Atelier Mats - Hele week in Sectie-C Hal 6
Bio Mirror
Soft space is een overzichtstentoonstelling van het laatste werk van studio Alissa+Nienke (A+N). Zij presenteren o.a. de resultaten van het onderzoeksproject over stressreducerende wanden, in samenwerking met gedragswetenschapper Renske Bongers (TU Delft / TU/e). Dit onderzoeksproject is mogelijk gemaakt met een bijdrage uit de impulsgelden.
NOof Lab
New Order of Fashion (NOoF) brengt een selectie van zorgvuldig geselecteerde internationale modetalenten bij elkaar die elkaar inspireren en alle middelen inzetten om een oogverblindende, duurzame modetoekomst te creëren. In het gloednieuwe NOoF Lab, onder begeleiding van NOoF-alumni, zal de nieuwe generatie talenten een live onderzoeksresidentie volbrengen. New Order of Fashion ontvangt een bijdrage uit de impulsgelden voor het ontwikkelen van het NOoF LAb en een curriculum op het snijvalk van ambacht en techische innovatie.
Tante Netty
Al tien jaar verbindt Tante Netty jonge kunstenaars en ontwerpers met maatschappelijke uitdagingen om nieuwe inzichten en verbindingen te vinden. Na een succesvolle eerste editie in 2020 hebben ze dit jaar weer een aantal kunstenaars en ontwerpers uit meerdere disciplines uitgenodigd om data te verzamelen in Woensel-West, onze wijk in Eindhoven. Deze data is verzameld in samenwerking met buurtbewoners, ondernemers en organisaties en vertaald naar verschillende kunstwerken, van 3D-installaties en belevingen tot interactieve animaties en zines. Voor activiteiten rond haar jubileum ontvangt Tante Netty een bijdrage uit de impulsgelden.
Sunseeker
VANTOT introduceert een ontwerp voor een duurzame en interactieve (straat)lichtinstallatie op zonne-energie genaamd SUNSEEKER. Ontworpen voor het gloednieuwe Victoriapark in het centrum van Eindhoven. Voor dit project ontving VANTOT een bijdrage uit de impulsgelden.
Shahnar Livne
Shahar Livne is een conceptueel designer, die met haar projecten aanzet tot kritische reflectie op materiaalgebruik. Als een van vijf ontwerpers in het Yksi Expo Young Talent team ontvangt ze een opdracht in het kader van Rethinking Plastics. Shahar ontvangt een kennisvoucher uit de impulsgelden om haar ondernemerschap gericht en duurzaam maken.
Design to Market
Binnen TalentHub Brabant is Design to Market de talentontwikkelingshub voor afgestudeerde ontwerpers die hun ontwerpconcept op de markt willen brengen. Op 21 oktober organiseert Design to Market een netwerkevent in de Kazerne, met presentaties en speeddates.
House of Thol
Jana Flohr is productontwerper, en werkt vanuit het idee dat elke kleine stap richting een duurzamere levensstijl meetelt. Samen met Thomas Linssen runt zij ontwerpmerk House of Thol, gericht op het creëren van betaalbare probleemoplossende producten die iedereen kan gebruiken. Jana maakt deel uit van de talenthub Design to Market.
The Social Design Lobby
Bernhard Lenger is een social designer die onderzoek doet en strategieën ontwerpt om organisaties en bedrijven te ondersteunen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Met The Social Design Lobby wekt Bernhard samen met andere designers aan het promoten en verbinden van het social design veld. Alle social designers in Nederland kunnen zich aansluiten bij de Lobby om elkaar te ondersteunen en te laten zien wat design kan toevoegen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Benhard maakt deel uit van de talenthub Design to Market.
APTUM
Tineke Beunders is industrieel poëtisch ontwerper met een passie voor verlichting. Met Ontwerpduo Tineke & Nathan presenteert zij APTUM: verlichting gecombineerd met sieraden, technologie en animatie. Tineke maakte in 2019-2020 deel uit van de talenthub Design to Market.
Daarnaast zijn er nog veel meer ontwerpers, kunstenaars en organisaties op DDW te vinden die eerder een bijdrage uit de impulsgelden hebben ontvangen zoals Blind Walls Gallery, Encounter, Justine Kontou, Manifestations, BioArt Laboratories, Envisions, Kranen/Gille, Cor Unum, De Fabriek, Emoves, Onomatopee, en Vij5.
Zie ik je op de Dutch Design Week?
Mooi, ik kijk er naar uit.