Eindhoven staat van 22 t/m 30 oktober weer in het teken van de Dutch Design Week. Ook dit jaar zijn er makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Projecten die voortkomen uit onze ontwerpopdrachten, die een bijdrage hebben ontvangen uit het impulsgeldenprogramma, van kunstenaars die we geadviseerd hebben, of makers die deel uitmaken van TalentHub Brabant. Stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard, daarom lichten we er een paar voor je uit.
Nominatie Dutch Design Award Kleinkijkacademie
De Kleinkijkacademie van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer is genomineerd voor een Dutch Design Award (deze wordt uitgereikt op 27 oktober tijdens de Dutch Design Week). In de Kleinkijkacademie transformeren kunstenaars uit verschillende disciplines alledaagse zorgtaken en huishoudelijke activiteiten bij zorgorganisatie Severinus tot een beleving voor bewoners met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Dat levert nieuwe inzichten voor hun begeleiders op.
De Kleinkijkacademie kreeg een bijdrage uit de impulsgelden.
Nieuwe studio voor Martens & Visser
Studio Martens & Visser (Dutch Invertuals) opent de deuren van hun nieuwe studio, GRRRAGE. Een nieuwe locatie in Eindhoven waar professionele ontwerpers, architecten, researchers, kunstenaars en videomakers werken. Bij een nieuwe locatie hoort nieuw werk. Centraal in hun werk staan de thema's beweging en transformatie. In de natuur is alles in een continue stroom, evoluerend en transformerend. Daarentegen is onze door mensen gemaakte wereld statisch, solide, hard en rigide. Geïntrigeerd door dit contrast spelen hun installaties en objecten met deze confrontatie. Martens & Visser werken aan hun positionering met een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
Het hele jaar kiemgroentes met House of Thol
Dutch design studio House of Thol (het duo Jana Flohr en Thomas Linssen) onderzoekt toekomstbestendig leven en creëert producten die een duurzame leefstijl makkelijker maken. Deze DDW lanceren ze hun nieuwste ontwerp: Patella Crescenda, een natuurlijk kiemschaaltje met reservoir om met succes het hele jaar gezonde micro-groentes te kweken. Met de Patella Crescenda kunnen verse kiemgroentes eenvoudig gekweekt worden zonder je dagelijks zorgen te maken over water geven. De Patella Crescenda wordt dit najaar met een crowdfundingcampagne gelanceerd.
House of Thol maakt deel uit van Talenthub Brabant.
Persoonlijke patronen van Lena Winterink
Lena Winterink vroeg zes vrouwen uit Amsterdam Nieuws-West naar hun meest dierbare bezittingen. Met foto's van de objecten en de verhalen in haar achterhoofd ontwierp ze zes persoonlijke prints op textiel. Op hun beurt ontwierpen en maakten de vrouwen een kledingstuk met hun persoonlijke patronen. In de ‘Eendagszaak’ in Amsterdam Nieuw-West kunnen buurtbewoners met een ondernemerswens voor één dag per week hun ‘business’ uitproberen. De Eendagszaak blijkt een gevarieerde groep buurtbewoonsters aan te trekken die allen bezig zijn met kleding ontwerpen, maken, herstellen en/of verkopen. Lena Winterink, ontwerper en storyteller, vroeg zes vrouwen om dierbare voorwerpen te laten zien en daar over te vertellen. Verschillende trouwjurken en sieraden kwamen naar voren met de daarbij horende persoonlijke verhalen. Met de foto’s die ze van de voorwerpen maakte en de verhalen in haar achterhoofd, heeft ze voor iedere vrouw een persoonlijke digitale print ontwikkeld en die op stof gedrukt.
Lena Winterink neemt deel aan de Talenthub Design to Market.
Empathie en Studio Anne Ligtenberg
Empathie en solidariteit kunnen aangewakkerd worden door design. Deze Dutch Design Week exposeren Anne Ligtenberg en Mats Horbach drie projecten waardoor jij je weer iets meer mens kan voelen terwijl je ook in aanraking komt met drie moeilijke thema’s; de kunst van het samenwerken, ouderenzorg en gehandicapte zorg.
Mats Horbach en Anne Ligtenberg ontvingen een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma.
Raakvlakken tussen Design & Documentaire
De TalentHubs NEXT en Design to Market presenteren samen deze inspiratie-avond over de overeenkomsten en parallellen tussen research voor design en documentaires. Een panel met o.a. oud NEXT talent Josefien van Kooten bespreekt de processen achter design en documentaire, waar onderzoek kan resulteren in een product, boek of film. Na afloop kan het publiek kiezen uit twee vertoningen, waaronder A Traveler’s Guide, een documentaire die tot stand is gekomen met een bijdrage uit de impulsgelden.
Daarnaast zijn er nog veel meer ontwerpers, kunstenaars en organisaties op DDW te vinden die eerder een bijdrage uit de impulsgelden hebben ontvangen zoals Sectie-C, BioArt, Niels Hoebers, Alissa+Nienke, New Order of Fashion en Manifestations.
Zien we je op de Dutch Design Week?
Leuk, we kijken er naar uit!