Om de drie jaar staat het Nederlandse landschap centraal tijdens de Landschapstriënnale. Elke keer op een andere plek: dit jaar in het Van Gogh Nationaal Park. Een maand lang (digitaal) debat, kennisdeling en ‘echte’ bezoeken aan het Brabantse landschap voor ontwerpers, experts, bewoners, ondernemers, kunstenaars, agrariërs en beleidsmakers. De titel voor deze editie is High Green – innovating the landscape. Op de agenda staan allerlei onderwerpen rondom de inrichting, het gebruik en de beleving van het landschap. Het kunstprogramma is de rode draad in de programmering. Kunstloc Brabant adviseert hierbij en verbindt de verschillende partners van de triënnale met kunstenaars en ontwerpers.
10 Landschapslaboratoria
Marco Vermeulen, curator van deze triënnale, heeft het thema High green – innovating the landscape gekozen. Iedereen weet dat we voor grote ruimtelijke opgaven staan. Denk aan de energietransitie met velden vol zonnepanelen of windmolens, de klimaatverandering, ontwikkelingen in de landbouw, waterveiligheid, etc. Allemaal hebben ze hun ruimtelijke weerslag. Dat hoeft geen bedreiging te zijn, wanneer je de opgaves inzet als hefboom voor verandering en zo waardevolle landschappen – zowel esthetisch als economisch – creëert.
Dit thema High Green – innovating the landscape is opgedeeld in tien subthema’s, de Landschapslaboratoria. Verschillende regionale en landelijke partners uit het veld geven elk zo’n subthema vorm door in april elk een dag te organiseren, waarbij het onderwerp van verschillende kanten wordt belicht. Je kunt dan denken aan lezingen, discussies, presentaties van onderzoeken, ontwerpateliers of een buitenexpositie. Naast vakinhoudelijke zijn er dus ook enkele, individueel te bezoeken publieksactiviteiten in de buitenlucht.
Highlights
Nieuwe economische dragers – dialoog 7 april
Kunstloc Brabant heeft de diverse landschapslaboratoria geadviseerd bij een kunstenprogramma. Dat heeft bij LL Economische Dragers geleid tot een landschapsdocumentaire gemaakt door Ruut van der Beele. Daarnaast is de podcast Common Ground te beluisteren waarin de kunstenaars van het project Common Ground, dat tot stand komt met de bijzondere bewoners van Landpark Assisie, je meenemen in hun verhaal. Klik hier voor meer informatie over de audiowandeling, Landpark Assisië of Common Ground. De landschapsdocumentaire ‘Een bloeiend bedrijf in een boeiend landschap’ van ervaren documentairemaker Ruut van der Beele gaat op 7 april in première. In deze documentaire wordt de balans tussen de economische ontwikkelingen en een aantrekkelijk landschap onderzocht met een focus op Landschapspark Pauwels bij Tilburg. De eigenaren van vijf ondernemingen in de omgeving vertellen hoe zij tegen het landschap aankijken. Ook geven landschapsarchitecten en landschapskunstenaar Paul de Kort hun visie op de boeiende relatie tussen economie en landschap. Het doel is te verkennen of en welke wisselwerking er is tussen bedrijven en hun omgeving.
Onze Energie, Ons Landschap – 16 april
Op 16 april staat het thema ‘Onze energie, ons landschap’ centraal in een dagvullend programma. In een digitale stakeholdersdialoog de resultaten van de Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap gepresenteerd en besproken. Kunstloc Brabant organiseerde deze ontwerpwedstrijd samen met Staatsbosbeheer en het Groene Woud (project ECCO) i.s.m. Van Gogh Nationaal Park i.o., provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en gemeente Heeze-Leende. Centraal in deze Design Challenge staat het ontwerpen van een multifunctionele geluidsvoorziening langs de A67 bij de Strabrechtse Heide. Hoe kunnen we op een innovatieve en tot de verbeelding sprekende manier geluid weren, energie opwekken en natuur verbeteren? Een stimulans voor verbindend ontwerpen waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen ruimtelijke kwaliteit, energieopwekking en natuurverbetering. Uit dertig inschrijvingen koos een jury zes professionele teams, die de afgelopen maanden hebben gewerkt aan hun ontwerpen. De in’s en out’s worden besproken in de dialoogsessie. De ontwerpen zelf zijn te bekijken in de buitenexpositie Onze Energie, Ons Landschap bij natuurpoort De Plaetse aan de Strabrechtse Heide bij Heeze-Leende.
Kunstenaar: Caro Agterberg
High Tech – High Green – 23 april
High Tech High Green gaat over het landschap als vestigingsfactor. Een topeconomie kan niet zonder een toplandschap, want talentvolle makers en denkers hechten aan een aantrekkelijke werk- en leefomgeving. In de zogenoemde ‘Groene Corridor’ tussen Strijp S en Oirschot onderzoeken de gemeenten Eindhoven en Oirschot en het Brabants Landschap – ondersteund door de Vereniging Deltametropool, het College van Rijksadviseurs en Kunstloc Brabant– of bedrijven kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. De groene omgeving in de Brainportregio is belangrijk voor de high tech industrie, dus waarom dan niet samen de verantwoordelijkheid nemen? Kunst speelt een belangrijke rol in het aantrekken van bezoekers en hen vervolgens een beleving aanbieden zodat ze terugkomen. Daarom wordt de ontwikkeling van de 14 kilometer lange Groene Corridor onder andere samen met ontwerpers en kunstenaars gedaan. Met kunst creëren we op een zichtbare manier een mooie verbinding tussen het groen, beleving en recreatiemogelijkheden. ‘Loopgraaf voor de Vrede’ Dat is de naam van het meest in het oog springende kunstwerk. Inmiddels is de 'Loopgraaf voor de Vrede' een feit en vormt het de poort richting het Van Gogh Nationaal Park. Je kunt het enorme landschapskunstwerk zelf gaan ervaren op het oefenterrein van Defensie op de Oirschotse Heide. Bekijk hier hoe het voelt om in de loopgraaf te staan en de helicopters van Defensie te horen overvliegen.
Meer weten over de Landschapstriënnale 2021?
Bekijk de projectpagina of neem contact met ons op.