Het kloosterleven en Brabant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna 700 gebouwen en de levensverhalen van ontelbaar veel Brabanders zijn daar getuige van. De provincie Noord-Brabant vindt het belangrijk dat het verhaal en de maatschappelijke waarde van het kloosterleven wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Het jaar 2021 is daarom uitgeroepen tot het jaar waarin het Brabantse kloosterleven op verschillende manieren voor het voetlicht wordt gebracht. Kunstloc ondersteunt de provincie daarbij. De voorbereidende activiteiten zijn gestart.
beeld: ontwerp van Frank Havermans voor Grenskapel in Milsbeek
Jubileumjaar
Directe aanleiding voor dit bijzondere jaar is dat verschillende kloosters in 2021 hun jubileum vieren. Zo bestaat bijvoorbeeld het klooster Sint Agatha aan de Maas bij Cuijk in 2021 al 650 jaar. Veel kloosters kennen een lange en bewogen geschiedenis. Maar niet alleen die geschiedenis is interessant. De waarden die de kloosters vertegenwoordigen - zoals contemplatie en zorg voor elkaar - zijn actueler dan ooit. Het besef van het belang van de kloosters voor de huidige samenleving dreigt echter langzaamaan te verdwijnen.
Activiteiten
Om meer bekendheid te geven aan het Brabantse kloosterleven en om dit op een passende manier geschikt te maken voor publiek, heeft de provincie een aantal projecten ontwikkeld. Zo wordt in 2021 bijvoorbeeld Het Kloosterpad gelanceerd, een wandelpad van zo’n driehonderd kilometer dat langs tientallen bestaande en voormalige kloosters voert. Wandelaars kunnen tijdens hun tocht - door kunstenaars en designers ontworpen - collectables verzamelen die zijn geïnspireerd op de verhalen en gebruiken van de kloosters. Verder worden er bijvoorbeeld bijzondere kloosterlunches georganiseerd, krijgen bestaande kloosterproducten een nieuw elan en worden er nieuwe producten en diensten ontwikkeld.
Ontwerpopdracht
Voor de realisatie van bovengenoemde collectables is door de provincie een ontwerpopdracht uitgeschreven. Ontwerpers en kunstenaars kunnen via deze oproep aangeven of zij daar interesse voor hebben. De opdracht moet leiden tot 15 draagbare souvenirs en bijbehorende prentkaarten. Let op: het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je al een ontwerp instuurt. Je kunt je interesse kenbaar maken door een motivatiebrief met je cv op te sturen naar het in de oproep vermelde adres.
Impulsgelden
Verschillende projecten die een bijdrage hebben ontvangen vanuit de Impulsgeldregeling van de Provincie Noord-Brabant, spelen al in op het komende jaar van het Brabantse kloosterleven. Een mooi voorbeeld is de Kapellenbaan die door de Stichting Cultuur Zonder Grenzen wordt georganiseerd. Voor dit project onderzoeken kunstenaars, ontwerpers en architecten de thema's rust, stilte en bezinning. Bovendien verbinden zij het regionale erfgoed van kloosters en wegkapelletjes met hedendaagse cultuur. De eerste kunstwerken zijn vanaf september te bewonderen in de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Gennep. De werken zijn van de hand van Atelier van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen.
Foto: Maria Roosen ontwierp voor het Klooster Sint Agatha een éénpersoons Mariakapel
Meer weten over het Brabantse kloosterleven?
Neem contact met ons op.