Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Crowdfunding is een mooie manier om je project te financieren en tegelijkertijd een community van ambassadeurs te creëren. Wij staan Brabantse makers en initiatieven graag bij met advies bij deze combinatie van ondernemerschap en activering. Onderstaande projecten voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne, mede dankzij een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering van crowdfunding

Jacky Brakels - Ze zien los!

Brabantse filmmaker Jacky Brakels maakt een documentaire over De Metworst. Deze paardenrace, wordt elk jaar in Brabant verreden op de carnavalsmaandag in Boxmeer. Als kind is de filmmaker opgegroeid met dit fenomeen en tot op de dag van vandaag kijkt ze er vol bewondering naar. De Metworst is in veel facetten van het Boxmeerse leven geworteld en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze traditie is een verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Dit alles in een film te vangen is niet eenvoudig. De documentaire toont hoe belangrijk dit soort eeuwenoude evenementen zijn voor een lokale gemeenschap. Het is iets om trots op te zijn, het zorgt voor verbinding en voor een sterke eigen identiteit.

Bekijk Ze zien los!

Jacky Brakels - Ze zien los!

Perla van Kessel - Het kleinste kamertje

‘Het kleinste kamertje’, bestaat uit een documentaire fotoserie, een ontworpen product en een tentoonstelling. Het viel Perla van Kessel namelijk op dat veel mensen hun toilethokje versieren. Sommige mensen gebruiken de wc zelfs als een klein museum. Perla legde de meest bijzonder gedecoreerde toiletten vast en bundelde deze in een verjaardagskalender. Om de productie hiervan te financieren startte ze een crowdfunding.

Het kleinste kamertje

Perla van Kessel - Het kleinste kamertje

Aswin Baaijens - Op de grens van mijn eiland

Aswin Baaijens maakt met Second Sun een pilot voor de speelfilm Op de Grens van mijn Eiland. Dit misdaaddrama brengt een verhaal over de gevolgen van leugens, maar biedt de kijker ook een emotionele verkenning naar de betekenis van waarheid en onwaarheid. Met deze proloog wordt een mysterie geïntroduceerd, dat vervolgens in de speelfilm wordt opgelost. De bijdragen uit de crowdfunding worden gebruikt voor casting, de crew, uitrusting, locaties, vergunningen, audio, animaties en de compositie van een passende, originele soundtrack voor het project.  

Op de grens van mijn eiland uitgelicht op KONKAV

Aswin Baaijens - Op de grens van mijn eiland

Marieke de Bra - Mama

Mama is een persoonlijk zelfportret over de liefdesangst van een vrijgezel, haar torenhoge paaldansambities en het zelfonderzoek dat daar uit voortkomt. Marieke de Bra onderzoekt in deze film haar eigen valkuilen, waaronder haar verlatingsangst. Ze wil een licht schijnen op de puinzooi die soms achter de schone schijn van een mensenleven schuilgaat, en hoopt daarmee de kijker vertrouwder te maken met kwetsbaarheid en verdriet. Marieke: “Hoe vaker mensen deze boodschap uitdragen, hoe gewoner die opvatting voor anderen zal gaan klinken, hoe makkelijker het wordt je eigen shit en die van anderen te erkennen.”

Bekijk de trailer van Mama

Marieke de Bra - Mama

Jesse van Venrooij - Dokter Kees

In de documentaire Dokter Kees volgen we Kees. Hij is arts en onderzoekt of hij bij Willy, een diep dementerende man, euthanasie mag uitvoeren ondanks dat Willy hier nu niet meer om kan vragen. De film gaat over de ethische dillema's van euthanasie bij wilsonbekwaamheid. Maar ook over liefde, verdriet en loslaten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen. 

Door heel Nederland worden vertoningen georganiseerd waarbij een zorgvuldig nagesprek wordt gehouden met specialisten over dit onderwerp. Er is een educatief pakket ontwikkeld ter ondersteuning bij de film voor zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. 

Vraag een vertoning aan van Dokter Kees

Jesse van Venrooij - Dokter Kees

De Oude Ambachten

Wagenbouwersvereniging De Oude Ambachten (DOA) wil een stap voorwaarts maken en een toekomstgerichte investering doen voor hun rijdende theaterdecor tijdens de cultuurhistorische parade van de Brabantsedag, de grootste openluchttheatervoorstelling van het jaar. Voor een nieuwe, mechanische aandrijving voor hun wagen is de vereniging een crowdfunding gestart.

De Oude Ambachten

De Oude Ambachten

Daan Manneke 80

In het najaar van 2019 wordt Daan Manneke 80 jaar. Dat wordt gevierd met een festival georganiseerd door stichting Babel, inclusief een symposium en vele concerten. Daan Manneke is een van de meest uitgevoerde componisten van Nederland én leermeester, mentor, coach en inspirator van veel musici. Manneke studeerde aan het conservatorium van Tilburg en is sinds lang woonachtig in Breda. Stichting Babel en Stichting Archipel hebben de krachten gebundeld om met zoveel mogelijk mensen de 80ste verjaardag van Manneke te vieren: zij dragen het werk van Manneke een warm hart toe en hopen dat velen door dit initiatief kunnen genieten van zijn composities.

Daan Manneke

Daan Manneke 80

Wiosna van Bon - Family Stranger

Fotograaf Wiosna van Bon maakt een boek van haar fotoproject waarbij de gezinnen van gedetineerden in beeld worden gebracht en hun verhaal vertellen. Family Stranger is een fotoserie over gezinnen van gedetineerden nadat ze ontdekt hebben dat een gezinslid een misdaad heeft gepleegd en de gevangenis ingaat. Het doel van het fotoproject Family Stranger is om bewustwording te creëren voor de worstelingen die deze gezinnen doorstaan. Wiosna van Bon: ‘Ik wil laten zien dat het achterblijvende gezin ook “veroordeeld is”, en het gezin de straf mee uitzit in haar eigen wereld.’

Family Stranger

Wiosna van Bon - Family Stranger

Kempenerpop

Kempenerpop is een begrip in Waarle. De nadruk ligt op wat de eigen regio en specifiek het eigen dorp kunnen bijdragen. Regionale acts en bands uit het dorp krijgen een podium, er wordt gewerkt met lokale leveranciers en vrijwilligers zijn altijd welkom. De organisatie wil met deze manier van samenwerken hun steentje bijdragen aan wat je een dorpsgevoel kunt noemen: met elkaar voor elkaar.

Kempenerpop

Kempenerpop

An Evening With Knives

Marco Gelissen, Ivo Jonkers en Peter van Grunsven vormen samen An Evening With Knives. Ze komen uit bands als Komatsu, Hijos de Mayos en Liquid Courage. Zelf omschrijven ze hun muziek als: "where the wall of sound falls down into a sea of tranquility, they always keep it dark, heavy and captivating." Hierbij kan gedacht worden aan een mix van post-metal, post-rock en psychedelische stonerdoom. Hun debuutalbum Serrated werd al met de hulp van crowdfunding gerealiseerd. Voor de realisatie van hun tweede studioalbum roepen de mannen van An Evening With Knives opnieuw de hulp in van hun fans.

Luister Sense of Gravity

An Evening With Knives

Mantelzorgers Gestript 2.0

Vanzelfsprekend!?, een stichting uit ’s-Hertogenbosch vóór en dóór jonge mantelzorgers, ontwikkelt een stripboek met daarin 10 verhalen van 10 verschillende (jonge) mantelzorgers. Een stripboek is laagdrempelig qua vorm populair en appelleert aan de belevingswereld van jong én oud. Bijna iedereen heeft (vroeger) wel eens strips gelezen. Elk verhaal wordt getekend door een andere illustrator, daarmee biedt Vanzelfsprekend!? ook een podium aan jong talent. Door het stripboek wordt het onderwerp ‘jonge mantelzorger’ op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt. Het zorgt voor bewustwording en het kan fijn zijn voor de jonge mantelzorger om zijn/haar verhaal te delen. Voor de mantelzorger is het van meerwaarde als de situatie wordt herkend en erkend.

Bestel Mantelzorgers Gestript 2.0

Mantelzorgers Gestript 2.0

Dio Rovers 1896-1990; Beeldend monument van Breda

Biografie over het leven en werk van de kunstschilder Dio Rovers (1896 - 1990). Een beeldend monument van Breda, maar zeker ook van Noord-Brabant. Dio Rovers is van grote betekenis geweest voor de opkomst van de beelden kunst in Breda en Noord-Brabant in de eerste helft van de twintigste eeuw. Niet alleen in kunstzinnige, maar zeker ook in bestuurlijke, leidinggevende en docerende zin. Hij is bijvoorbeeld de grondlegger geweest van de kunstacademie in Breda AKV|St.Joost. Kees Schoenmakers heeft voor het schrijven van deze biografie veel research gedaan, o.a. door het afnemen van interviews, het opsporen van schilderijen en tekeningen en het verdiepen in verschillende archieven.

Bestel Dio Rovers 1896-1990

Dio Rovers 1896-1990; Beeldend monument van Breda

Hondje Haring

Dit voorlees- en kinderboek bevordert het lezen, de taalontwikkeling en stimuleert creativiteit. De 17 korte verhalen gaan over het hondje Haring en elk verhaaltje bevat kijk-, luister- en doe-opdrachten. Met dit boek hopen Ruud van Corler en Margot Ploumen bij te dragen aan het verbinden van kinderen met verschillende achtergronden en tegelijk de verbeelding en fantasie te stimuleren.

Ruud van Corler

Hondje Haring

Vincent van den Ouden - Hopsa Heisasa

Vincent van den Ouden uit Bergen op Zoom is laatstejaars filmstudent aan het RITCS in Brussel. Zijn afstudeerfilm"Hopsa Heisasa"  is een magisch realistisch verhaal over de vluchtelingenproblematiek. Hopsa Heisasa wordt een film die een ander perspectief biedt op de vluchtelingencrisis: het perspectief van een Westers kind dat onbevangen naar de wereld kijkt. Het kind dat zich geen vragen stelt bij de migratiecrisis omdat hij die niet begrijpt, maar de hunkering naar liefde en troost wél.

 

Bekijk de trailer van Hopsa Heisasa

Vincent van den Ouden - Hopsa Heisasa

Ira Hoefsmid - Zevenentwintig

Ira Hoefsmid is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Haar afstudeerfilm "Zevenentwintig" is een documentair portret over de vriendschap tussen drie opgroeiende jongens en hun worsteling met het leven en volwassen worden. Robbie, Rinke en William zijn drie vrienden die hebben afgesproken om op hun 27e uit het leven te stappen. Nu beginnen ze met opgroeien; begint hun afspraak te wankelen. In deze documentaire volgt Ira Hoefsmid de drie jongens op de voet, terwijl ze steeds dichter bij hun deadline komen. Ongeveer twee jaar geleden begon Ira met een documentair portret over de vriendschap tussen Robbie, Rinke en William. Wat gebeurt er als je niet meer stilstaat bij wat er morgen; over een maand of over vier jaar moet gebeuren?

Zevenentwintig

Ira Hoefsmid - Zevenentwintig

Van Houdoe naar How Do...?

“Van Houdoe naar How do..?” duikt in het DNA van de Brabanders. En Brabander ben je niet alleen in Brabant. Ruim een eeuw emigreerden vele Brabanders naar het dorpje Little Chute in de VS. Op originele wijze wordt getoond dat er geen grenzen zijn voor de Brabantse cultuur en gewoonten. De Brabantse families die besloten in Little Chute een nieuw leven op te bouwen namen Brabant gewoon met zich mee. Het gaf houvast en betekenis aan hun leven. Diny van Hoften & Manon van Bergen zijn gedreven filmmakers die al jarenlang werkzaam zijn in Brabant. Voor diverse opdrachtgevers maken ze producties die de vele gezichten van de provincie laten zien. Met deze documentaire verstevigen zij hun positie als filmmakers in de Brabantse filmsector

Houdoe Brabant

Van Houdoe naar How Do...?

Catherina Iosifidis - STER

Catherina Iosifidis is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Haar afstudeerfilm "STER" is een speelse coming-of-age film over onzekerheid en concurrentiestrijd bij jonge meisjes. De concurrentiestrijd tussen tienermeisjes heeft Catherina altijd al een fascinerend fenomeen gevonden. Op zo’n jonge leeftijd kan je zo bezig zijn met wat anderen van je vinden en daarin doorslaan. Het idee voor de film is ontstaan vanuit haar eigen ervaringen als tiener. STER voelt aan als een psychologische coming-of-age film, maar wordt door een speelse cameravoering luchtig verteld. De kleurrijke locatie laat de dansschool voelen als een wereld op zichzelf.

Bekijk de trailer van STER

Catherina Iosifidis - STER

Raffi Shahbaz Nazarian - Echt Hout

Raffi Shahbaz Nazarian is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm "ECHT HOUT"  is een absurde komediesketch waarin bijgeloof en ontbossing centraal staan. Hoofdpersoon Thomas is homoseksueel. Raffi is zelf ook homoseksueel en hij wil homoseksualiteit normaliseren in films en sketches, zodat het verhaal niet altijd hoeft te gaan over de negatieve maatschappelijke reactie op homoseksualiteit, maar dat homoseksualiteit iets normaals is en de nadruk ligt op andere uitdagingen die LHBTQ-mensen moeten overwinnen.

Bekijk Echt Hout

Raffi Shahbaz Nazarian - Echt Hout

Jamila Smit - Hoi Meisje

Jamila Smit is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Haar afstudeerfilm "hoi meisje" is een fantasierijke film over (de grens tussen) realiteit en verbeelding. Dit is Jamila's eerste film waarbij het verhaal vanuit haarzelf geschreven is. Jamila ziet deze film als een soort vervreemde versie van haar dagboek. Het wordt een kleurrijke film met statische en gestileerde beelden, waarmee een totaal andere wereld wordt gecreëerd. De fantasiewereld wordt niet in nabewerking gerealiseerd, maar wordt daadwerkelijk gebouwd in een studio.

Jamila Smit - Hoi Meisje

Sjoerd Damen - Gebroken

Sjoerd Damen is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm Gebroken" is een film over het katholieke geloof en schurende familiebanden. De thematiek van de film is geïnspireerd op Sjoerds eigen ervaringen met het katholieke geloof. Hij is opgegroeid in de katholieke stroming. Als kind kreeg hij les op een katholieke basisschool en op belangrijke katholieke feestdagen, zoals Kerst en Pasen, ging hij naar de kerk. Ondanks dat Sjoerd niet gelooft, heeft hij altijd een fascinatie gehouden richting het geloof. De tegengestelde gevoelens die hij ervaart, heeft hij uitvergroot en verwerkt in beide filmkarakters. In de film staat ook de continue ontwikkeling van de mens centraal. 

Sjoerd Damen - Gebroken

Roelie - Luka

Roelie Post is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Haar afstudeerfilm Luka" is een kleurrijke film over bindingsangst. De film is gebaseerd op de relatie tussen Roelie en haar huidige vriend. De karakters zijn op hen gebaseerd. Het wordt een speelse en energieke film, waarbij wordt gewerkt met improvisatie. Hierdoor kan de kijker zich meer inleven in de personages en komt de impulsiviteit van Luka goed naar voren.

Roelie - Luka

Jesse van der Meulen - Controller

Jesse van der Meulen is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm "Controller" is een filosofische film over depressie en controle (terugwinnen). Jesse van der Meulen rondde in 2014 zijn opleiding sound engineering af en vertrok naar Breda om daar film te studeren op het AKV|St. Joost. Naast film is zijn grote liefde muziek. Deze twee passies lopen dan vaak vloeiend over in elkaar. Zijn films vertellen in ritmische tempo's gecombineerd met zijn eigen muziek het verhaal. Het thema van zijn werk is vaak rond het grensvlak tussen feit en fictie. Wat is echt? Wat is nep? Dit uit hij dan ook qua inhoud en vorm.

 Jesse van der Meulen - Controller

Caspar Naaijkens - Anamnesis

Caspar Naaijkens is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm "Anamnesis" is een experimentele scify fashion film over het verslaan van depressie en je eigen leven en emoties weer in handen nemen. Anamnesis is een visuele vertolking over de levensfase waar Caspar Naaijkens zich momenteel in bevindt. Wat gebeurt er als je uit een depressie komt? Deze film functioneert als een visualisatie van zijn verwerkingsproces, een visualisatie van de strijd tussen hem en zijn depressie.

Caspar Naaijkens - Anamnesis

Roel Leijten - Buoyancy

De Bredase filmmaker Roel Leijten is al enkele jaren werkzaam als freelance videograaf in diverse branches. Afgelopen jaar heeft hij zich verdiept in de fictieve kant van het filmvak. Dit heeft geresulteerd in de korte film “Never Mind”; die werd geselecteerd voor enkele filmfestivals. "Buoyancy" wordt zijn eerste lange film en zijn visitekaartje voor de (inter)nationale filmwereld. Hij werkt hiervoor samen met concept artist Thom Brand uit ’s-Hertogenbosch.

Bekijk de trailer van Buoyancy

Roel Leijten - Buoyancy

Doloris Meta Maze

Doloris is een unieke kunstinstallatie waar bezoekers door kunnen klimmen, kruipen en lopen. Een beleving die je zintuigen prikkelt en de kracht heeft om bij haar bezoekers emoties los te maken. De installatie laat mensen op een laagdrempelige en nieuwe manier cultuur ervaren. Daarnaast kunnen cultuurliefhebbers kunst intensiever ervaren omdat ze er in ondergedompeld worden. 

Initiatiefnemer is Joep van Gorp, oprichter en eigenaar van cultureel bureau Qanvas. Hij bezocht ruim vijf jaar geleden in Berlijn het doolhof Peristal, een kunstproject van de Duitse kunstenaar Tim Hendrik Schneider. Sindsdien loopt Joep met het idee om dit concept ook naar de Tilburgse binnenstad te halen. Tim Hendrik Schneider ontwierp een tweede doolhof, speciaal voor Tilburg. Samen met een groot team van kunstenaars wordt dit nu opgebouwd in het voormalige postkantoor aan de Spoorlaan.

Bezoek de Meta Maze

Doloris Meta Maze

Jasper Loos - De Operateur

Jasper Loos is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm “De Operateur” is een experimentele film rondom het thema determinisme. “Wat als de controle die U altijd dacht te hebben plotseling verdwijnt? Alles blijkt bepaald te worden door iets of iemand anders. Zou U terugvechten?” De Operateur is op een iteratieve wijze tot stand gekomen gekomen. Wat inhoudt dat het verhaal en de vorm door middel van (beeldende) experimenten zijn ontstaan. Dit resulteert in een film zonder dialoog en een onconventioneel scenario. Illustraties tussen de regels en tekst die van verschillende kanten in springt zorgt ervoor dat de film zelfs in tekst tot leven komt.

Bekijk De Operateur

Jasper Loos - De Operateur

Giel Roggeveen - De Kleinste Werking

Giel Roggeveen is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. Zijn afstudeerfilm De Kleinste Werking is een dramafilm over over een jonge vader die vastzit in de sleur van het leven. Zijn huwelijk is vastgelopen en zijn werk is saai. Elke week lijkt op een herhaling van de vorige. Hij laat zich leiden door anderen en neemt zelden zelf beslissingen. Hij weet geen serieuze veranderingen te maken en de enige uitweg die hij ziet is door vreemd te gaan.

Bekijk De Kleinste Werking

Giel Roggeveen - De Kleinste Werking

Bertram van Alphen - Dageraad

Bertram van Alphen is een uitvoerend musicus en theatermaker uit Den Bosch. Hij schrijft en zingt onder andere Nederlandstalige liedjes en na 10 jaar hard werken, gaat hij nu zijn eigen album uitbrengen. Dageraad is een verhalend coming-of-age album. Twaalf liedjes met zang, electronica, piano, harp, hoorn, viool, contrabas en percussie. Het is een liefdesbetuiging aan het leven in al zijn aspecten. 

Beluister Dageraad

Bertram van Alphen - Dageraad

Wil je meer weten over crowdfunding?

Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.