Het project FoodLab Food Heroes verbindt vijf boeren uit de plantaardige sector aan een kunstenaar. In co-creatie gaan de boeren en kunstenaars creatieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen op vraagstukken over voedselverspilling. Tijdens de Dutch Design Week 2017 presenteren een of meerdere koppels de uiteindelijke concepten. FoodLab Food Heroes is een kunstproject dat onderdeel uitmaakt van het programma Agri Meets Design.
Voedselverspilling
Steeds meer boeren geven prioriteit aan het voorkomen van voedselverspilling en het verbeteren van reststromen. Deze voedzame stromen kunnen vaker toegepast worden in de humane voeding. Maar niet alleen daarin, er zijn veel meer mogelijkheden. Boeren uit de plantaardige sector gaan tijdens het project FoodLab Food Heroes deze mogelijkheden verkennen in co-creatie met kunstenaars.
Matches
Tijdens de Dutch Design Week 2016 is het project FoodLab Food Heroes officieel van start gegaan. Acht boeren uit de plantaardige sector en 10 kunstenaars ontmoeten elkaar voor de eerste keer tijdens het matchingevent. Ze maakten kennis met elkaar én maakten al een start met hun zoektocht naar oplossingen op vraagstukken over voedselverspilling. Op basis van voorkeuren van zijn vijf koppels gevormd die het komende jaar een intensieve samenwerking aangaan:
- Laurierkweker Charl Goossens en kunstenaar Jalila Essaïdi. Het vraagstuk 'Hoe kunnen we snoeiafval beter benutten?' staat centraal.
- Fruitteler Juanita de Jonge en kunstenaar Lobke Meekes. In de samenwerking staat het vraagstuk 'Wat kunnen we doen met 2e klasse fruit?' centraal.
- Projectmanager innovatie Proverka Anne van Rijsingen en kunstenaar Tjeerd Veenhoven. Centraal staat het vraagstuk 'Welke nieuwe oplossingen zijn er voor het gebruiken van groentevezels?'.
- Biologisch vollegrondstuinder Jan van Lierop en kunstenaar Isaac Monté. Het vraagstuk 'Wat kunnen we doen met de continu reststromen op ons bedrijf?' staat centraal.
- Oesterzwammenkweekster Mariëlle van Lieshout en kunstenaar Doreen Westphal. Centraal staat het vraagstuk 'Hoe kunnen we oesterzwamvoetjes beter benutten?'.
Programma
Het eerste half jaar staat in het teken van conceptontwikkeling. De kunstenaars zijn te gast op het bedrijf, stellen vragen, brengen de keten in beeld en stellen met de ondernemer een plan van aanpak op. Hierna start het ontwerpproces. Daarbij kunnen de boeren en kunstenaars aan diverse vormen denken, van de ontwikkeling van een nieuw product tot het maken van een prototype. Op woensdag 21 juni presenteren alle koppels hun concepten tijdens de Food Heroes Meet-up. Daarna zijn de concepten van de koppels meerdere keren te zien voor het publiek tijdens een tour. De eindpresentatie van een of meerdere concepten is tijdens de Dutch Design Week 2017 te zien.
Onze rol
Vanuit de rol om verbindingen te leggen tussen opdrachtgevers en kunstenaars, heben wij in samenwerking met ZLTO de basis gelegd voor het project FoodLab Food Heroes. Er is advies gegeven over de invulling het kunstproject, er zijn kunstenaars voorgedragen en de begeleiding tijdens het project is door ons uitgevoerd. Met dit project laten we zien dat de inbreng van de creatieve sector in co-creatie met boeren kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over voedselverspilling.
In de media
- Botanic Bites verrast met een nieuwe ontwikkeling | oktober 2017
- Negen tot tien uur per dag zwammen plukken | augustus 2017
- Food Heroes Meet-up | juni 2017
- Wat laurier en mythologie gemeen hebben | april 2017
- Chips van oesterzwamvoetjes | april 2017
- Agri meets Design Magazine 2016-2017 | maart 2017
- Nieuwe Oogst: Food Heroes gaan verspilling te lijf | januari 2017
Meer weten over Foodlab?
Neem contact met mij op.