Het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant ondersteunt innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn. De subsidie stelt aanvragers in staat een vernieuwend initiatief of een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten, aanvullend op de reguliere activiteiten. Belangrijk daarbij zijn samenwerkingsverbanden met andere Brabantse partijen, ook in andere sectoren dan cultuur, en hoe je een rol vervult in de ketens binnen de culturele infrastructuur.
De volledige aanvraag van deze projecten kun je vinden in het overzicht van aanvragen voor de subsidie impulsgelden in 2019. De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door Provincie Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.
Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering met impulsgelden
Sundaymorning@ekwc
Sundaymorning@ekwc is een goed geoutilleerde werkplaats voor keramiek in Oisterwijk. Het is een plek waar kunstenaars, ontwerpers en architecten van over de hele wereld elkaar ontmoeten op zoek naar innovatie, experiment en verandering. De meeste deelnemers werkten niet eerder met keramiek.
Ekwc heeft een zakelijk leider aangesteld om de omzet te verhogen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Met een bijdrage uit de impulsgelden vergroot Ekwc de eigen inkomsten op drie vlakken: een geefkring voor grote donateurs, een winkel met laagdrempelig aanbod, en verhuur en inzet van een multifunctionele ruimte voor inspiratie en kennisdeling. De drie onderdelen versterken elkaar onderling, leveren duurzame inkomsten op en vergroten de zichtbaarheid van het instituut en werkplaatsen in Brabant. Ook stelt het Ekwc in staat om de unieke kennis over innovatie en keramiek die zij in huis heeft nog beter te delen met de culturele en andere sectoren in Brabant.
De Nieuwe Vorst
Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg is een belangrijk podium voor Brabant. Het is als broedplaats onderdeel van de Talenthub PLAN voor Theater, Dans en Circus. Lokaal faciliteert De Nieuwe Vorst het Makershuis Tilburg. De Nieuwe Vorst wil een nieuwe generatie, de jonge stedelingen, aan het theater verbinden en gaat aan de slag met publiekswerking. De functie van publiekswerker wordt ingesteld en krijgt een centrale rol in de organisatie. Zij of hij gaat relaties aan met mensen en instellingen in de stad en bouwt een netwerk op met partijen die toegang bieden tot de jonge boezekers die het theater wil betrekken. De publiekswerker stelt een divers team samen van ca. 8 jonge digitalen. Dit team bedenkt vormen bedenken en zet activiteiten op om hun achterban naar het theater te gidsen. In de loop van 2021 bedt De Nieuwe Vorst de functie van publiekswerker structureel in de organisatie zodat deze deel uitmaakt van het beleidsplan voor de periode 2021-2024.
Paviljoen Ongehoorde Muziek
Her Paviljoen voor Ongehoorde Muziek (POM) is een nieuw initiatief van Bart van Dongen. Vanwege Bart zijn netwerk is het goed ingebed binnen alle structuren in de provincie. POM is onderdeel van MusicHub Brabant en onderhoudt goede contacten met alle belangrijke spelers in het Brabantse muziekveld. POM heeft het eerste jaar kunnen draaien middels een bijdrage uit het Arrangeursproject van de provincie. De impulsbijdrage is bedoeld om het bewezen concept verder te bestendigen.
Popsport Brabant 2020
Brabant kent een mooi aanbod voor talentontwikkeling van popmuzikanten. Denk aan de Kunstbende, Music Hub Brabant en Paviljoen Ongehoorde Muziek. Wat ontbreekt is een professioneel programma op provinciaal niveau, dat jong muziektalent ondersteunt en kan laten doorgroeien naar bijvoorbeeld de Music Hub.
Popsport Brabant vervulde die functie tot en met 2016. Het gemis van Popsport Brabant leidde de afgelopen jaren tot nieuwe gesprekken met Brabantse partners. Dat sterkte Popsport in de ambitie om die functie vanaf 2021-2024 weer in de volle breedte in te vullen. De subsidie impulsgelden zet Popsport Brabant in om zelf de laatste stappen hiervoor te zetten én om samen met haar partners en de infrastructuur compleet te maken.
Kapellenbaan
Overal zie je ze staan in het Noord-Brabantse en Limburgse landschap: kapelletjes in het landschap. De veldkapel als symbool voor rust en bezinning. Een culturele en landschappelijke traditie die nieuw leven ingeblazen wordt met Kapellenbaan. Een nieuwe route van kunstige veldkappellen in het gebied Boxmeer, Cuijk en Gennep.
De nieuwe veldkappellen zijn ontworpen door vier bekende kunstenaars uit Nederland: Atelier van Lieshout, Maria Roosen, Frank Havermans en Sachi Miyachi. Het thema dat de kunstenaars meekregen is ‘Stilte en Bezinning’. Samen met stichting Doe Je Mee is een educatief cultuurprogramma voor de basisscholen in Boxmeer en Gennep ontwikkeld.
Dansnest
Dansnest is een broedplaats voor dansvoorstellingen op locatie, in het decor van de stad. Haar sociaal-artistieke werk vertelt over de huidige tijd, hoe we onze leefomgeving ervaren en hoe we omgaan met elkaar. Dansnest werkt het liefst buiten de geijkte kaders, maakt gedurfde verbindingen en verlegt grenzen. De producties geven aanleiding tot interactie tussen mens en ruimte.
Dansnest zet een volgende stap in de ontwikkeling naar een professionelere organisatie. Om de kracht van haar positie te bestendigen, schept zij nog meer ruimte voor het pionieren en het onderzoeken van de rol van dans in de veranderende samenleving. Om haar voorlopers-rol te kunnen behouden moet zij zich blijven ontwikkelen, zowel op artistiek als organisatorisch vlak.
Brass 'n Woods Festival
Brass ’n Woods is een nieuw festival dat georganiseerd wordt op Landgoed Velder. Het wil een nieuw publiek laten zien hoe goed blaasmuziek is en een jong publiek inspireren om een blaasinstrument te bespelen bij een fanfare of harmonie. De Stichting Muziekwoud ontvangt een impulsbijdrage voor het nieuwe Brass 'n Woods Festival. De Stichting wil in 2020 de 1e editie van het Brass ’n Woods Festival organiseren. Voor het succesvol voorbereiden van de 1e editie en toekomstige edities wordt de (vrijwilligers)organisatie, die het hart is van het Brass ’n Woods festival, professioneel ondersteund bij de productie en marketing van het festival.
Eva van Pelt
Eva van Pelt (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich door de zoektocht naar een ander contact met haar publiek. In haar nieuwe project NU zoekt Eva met haar band de grenzen van het popconcert op. Ze brengt nieuwe nummers, spannende arrangementen, spoken word en improvisaties, in een concertvorm waarin contact centraal staat.
De impulsgelden zet Eva in om het ontwikkeltraject dat ze in 2019 heeft doorlopen bij de Music Hub Brabant een vervolg te geven. Dit artistieke onderzoeksproject en de coaching door uiteenlopende professionals dragen bij aan haar artistieke en zakelijke (kennis)ontwikkeling. Haar belangrijkste samenwerkingspartner is Willem Twee in Den Bosch.
Spruit
Kinderfestival Spruit wil een positieve bijdrage leveren aan de culturele ontwikkeling van kinderen door ze, in hun vrije tijd en met het gezin, kennis te laten maken met prikkelende en verrassende programma’s van professionele makers. Na een bevlogen opstartfase is de tijd rijp voor de volgende stap in de ontwikkeling van Spruit kinderfestival. Met een bijdrage uit de impulsgelden richt de organisatie zich op het waarborgen van de continuïteit.
Zwermers
Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire voorstellingen maakt. Zwermers maakt een professionaliseringsslag waardoor het gezelschap zowel artistiek als zakelijk in staat is om een vaste plek in het reguliere Nederlandse theater(festival)circuit te verkrijgen, en een opstapje naar het internationale circuit te maken. Tilburg is daarbij de thuisbasis. Zwermers creëert een duurzame en hybride organisatiestructuur die helder communiceerbaar, inzichtelijk en begrootbaar is.
Minoux
Minoux is een jonge en eigenzinnige theaterorganisatie die zich in korte tijd vanuit 's-Hertogenbosch landelijk op de kaart heeft gezet met de succesvolle voorstellingen Moeder Mag Niet Dood en Niet De Vaders. Onuitputtelijke bron van warmte en humor is cabaretière en theatermaker Minou Bosua (voorheen De Bloeiende Maagden). Minoux maakt theatervoorstellingen in co-creatie, in een combinatie van cabaret-documentaire-dans-zang. Co-creatie betekent bij Minoux concreet dat in de voorstellingen een (kwetsbare) groep uit de samenleving participeert. Met een bijdrage uit de impulsgelden verstevigt Minoux haar organisatie, op weg naar een stevige plek in de culturele basisinfrastructuur van 's-Hertogenbosch en Brabant. De bijdrage wordt ingezet voor de doorontwikkeling en inbedding van de sociaal-culturele communities die ontstaan uit de voorstellingen.
Wij zijn 13
013 wil een toekomstbestendig poppodium zijn door een belangrijke, toekomstige doelgroep middels publiekswerking al vroeg aan zich te binden. Wij zijn 13 is een evenement waar jonge bezoekers zonder ouders kennismaken met popcultuur in alle verschijningsvormen, waarbij we op zoek gaan naar de live-ervaring. Een event toegankelijk voor jongeren die in het jaar waarin het plaatsvindt 13 zijn of worden. Het evenement wordt niet alleen georganiseerd vóór, maar ook dóór deze jongeren. De zogenoemde #festivalbosses worden nauw betrokken bij en zijn medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en de totstandkoming van het festival.
Coup Cura | Mist
Coup Cura is een theatermakerscollectief dat urgente sociale thema’s via theatrale middelen een podium biedt. Om zichtbaarheid te geven aan de misleidende vooroordelen die bestaan over verslavingen en een ander geluid te laten horen gaat Coup Cura op onderzoek uit met het project Mist. Scholieren, studenten, werknemers uit diverse takken van het bedrijfsleven en ook zorgverleners worden betrokken bij dit onderzoek en uitgedaagd om bestaande stigma’s te doorbreken. Met een parallel lopend wetenschappelijk traject kan deze route richting scholen, bedrijven en theaters voorbeeldstellend worden voor sociale inclusie middels kunst en cultuur.
Kaapstad 2020
Kaapstad is een festival in de binnenstad van Tilburg en bestaat sinds 2018. Verwondering staat bij Kaapstad centraal. Installaties en performances laten de bezoekers en toevallige passanten stilstaan en nadenken over wat ze nu écht zien. Voor de doorontwikkeling van het festival ontvangt Kaapstad een bijdrage uit de impulsgelden.
Muzikale Broedplaats Paradox
Paradox speelt al jarenlang een belangrijke rol in de ontwikkeling van muzikaal talent in Brabant. Het is één van de belangrijkste jazzpodia in Brabant en een actieve deelnemer binnen de Talenthub Muziek. Met behulp van een impulsbijdrage gaan ze een volgende stap zetten in de ontwikkeling van Paradox als muzikale broedplaats.
[CODE<KID/KIT>] | MU & Cinekid
[CODE<KID/KIT>] is een project dat draait om beeldende kunst, vormgeving en de rol van code in de wereld, met kinderen als doelgroep. Met het project slaan Cinekid en MU de handen ineen om vanaf 2019 gezamenlijk nieuwe kunstwerken in opdracht te laten maken. Deze werken voegen een tastbare en materiële extra laag toe aan De Creatieve Code. De werken worden gemaakt door jonge kunstenaars en vormgevers die een connectie hebben met Brabant, en door MU en Cinekid worden geselecteerd. De werken worden na een eerste presentatie tijdens het Cinekid festival door MU getoond op onderwijslocaties in Brabant, als materialisering van De Creative Code. Cinekid en MU ontvangen een bijdrage uit de impulsgelden voor de ontwikkeling van het project in de eerste twee jaar, de pilot-fase.
RAUWKOST
Rauwkost heeft twee succesvolle edities achter de rug en tijdens deze edities heeft de organisatie laten zien dat een inhoudelijk programma neer kunnen zetten en dat ze de juiste partners weet te vinden. Rauwkost speelt op stedelijk niveau een belangrijke rol, omdat ze een van de weinige partijen in Den Bosch zijn met een dergelijk aanbod en daarbij de partners in de stad aan zich binden. In het professionaliseringstraject betrekt Rauwkost actief haar publiek bij de organisatie en programmering van het festival. Deze manier van publiekswerking is zeer vernieuwend. Rauwkost wil mét, in plaats van voor de doelgroep programmeren.
Draaimolen Festival
Draaimolen is een jonge dynamische organisatie die al meerdere jaren een goed gecureerd dancefestival organiseert in Tilburg. Draaimolen grijpt de edities in 2019 en 2020 aan om het festival door te ontwikkelen. Draaimolen wil de kunstzinnige en culturele waarde verder verhogen en een grotere groep bezoekers bereiken. De impulsgelden zet het festival in voor internationalisering, professionalisering en kwalitatieve verdieping. Een belangrijk aandachtspunt daarin is het aangaan van nieuwe samenwerkingen en het verbreken van het tijdelijke karakter van de kunstintallaties.
Juul Rameau | Garden of Abundance
Studio Juul Rameau, gevestigd in Eindhoven, produceert producten zoals lichtobjecten, rotonde(kunst)werken en (grote) bloembakken voor openbare ruimte én levert maatwerk wat neigt naar architectuur, interieur- tuin-, landschapsontwerp. Met het onderzoeksproject Garden of Abundance, vrij vertaald Tuin van Overvloed, wil Juul Rameau de helende kracht van de natuur inzetten ter bevordering van het welzijn van de mens. Rameau is gefascineerd door de verscheidenheid en diversiteit van de natuur. Vanuit de Biophilia-overtuiging, de aangeboren relatie tussen de mens en (de rest van) de natuur, zal ze onderzoeken welke plantenpatronen en -structuren de zintuigen het meest aanspreken. Hiervoor bouwt zij kunstinstallaties van stoer materiaal en natuurlijke vormen en test deze op bezoekers. De onderzoeksresultaten worden gebundeld in een essay, zodat de verkregen kennis kan worden gedeeld.
Het Groote Hoofd
Sinds de oprichting in 1997 heeft Het Groote Hoofd (HGH) met succes theaterproducties in Noord-Brabant gerealiseerd. Sinds 2013 opereert HGH vanaf de vaste plek in de culturele hotspot Noordkade in Veghel. HGH wil verduurzamen wat in de afgelopen jaren is opgebouwd en de organisatorische slagkracht versterken. Dit doet het gezelschap onder andere door te werken aan een marketingstrategie, gerichte netwerkopbouw en een financiële basis om verantwoord te kunnen ondernemen.
Common Ground
Prisma, Greenport Midden-Brabant en Studio Assisië ontwikkelen in partnerschap kunstprojecten die een bijdrage leveren aan Landpark Assisië als proeftuin en showcase voor het landschap van de toekomst. Studio Assissië is door Prisma opgericht voor de koppeling tussen kunsten en de beoogde gebiedsontwikkeling in het landpark. Toepassing van kunst in het park maakt innovatieve landschapsinrichting zichtbaar en beleefbaar voor een breed publiek. Gebiedsontwikkeling, innovatieve landschapsinrichting en kunst komen in samen in het project Common Ground. Zo moet de identiteit van het landpark versterkt worden, worden nieuwe gebruikers betrokken en komt er ruimte voor experiment met nieuwe functies en voorzieningen.
This is LOVSKI
This is LOVSKI is de nieuwe band van Igor Sekulović. De initiatiefnemers van This is LOVSKI waren eerder heel succesvol met Project Rakija. Met deze band hebben ze op veel grote festivals gespeeld en daarnaast zijn ze o.a. tot twee keer toe uitgenodigd bij DWDD. Deze voorgeschiedenis maakt dat This is LOVSKI op basis van slechts één demo track meteen een kans krijgt om te spelen op de grote podia en festivals (o.a. Lowlands en de Zwarte Cross). Om de spin-off van deze mogelijkheid te maximaliseren ontvangt This is LOVSKI een bijdrage uit de impulsgelden.
Alexandra Crouwers
Alexandra Crouwers studeerde in 1998 in Den Bosch af aan AKV|Sint Joost en volgde aansluitend een opleiding aan het Sandberg Instituut. Ze ontwikkelde zich van schilder en tekenaar gaandeweg tot multimedia kunstenaar met een bijzondere focus op digitale media. Met een bijdrage uit de impulsgelden focust ze op versterking van de internationale zichtbaarheid en verduurzaming van haar artistieke praktijk in zowel de kunstwereld als de publieke ruimte.
Mirte van Duppen
Sinds haar afstuderen in 2015 werkt Mirte van Duppen samen met ervaren makers en ondernemers aan de ontwikkeling van haar beroepspraktijk. Ze slaagt er als jonge maker in op uiteenlopende podia zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor haar publiek en voor potentiële opdrachtgevers. Middels een bijdrage uit de impulsgelden werkt Mirte samen met producente Paulien Mandos aan het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten en podia, die aansluiten bij haar werk en die de basis van haar beroepspraktijk de komende jaren verder zullen versterken.
Jan van Duijnhoven
In het jaar dat de Udense beeldend kunstenaar Jan van Duijnhoven 75 wordt, presenteert hij zijn werk in de projectruimte van Museum De Pont, laat hij een nieuwe monografie het licht zien en realiseert hij in nauwe samenwerking met de Brokken Zijp Foundation of Modern and Contemporary Art een omvangrijk project in de galerie van de foundation. De bijdrage van de impulsgelden staat geheel in het teken van de verdere ontwikkeling van zijn gevorderde kunstenaarschap.
Zout (voorheen Zuiderlucht)
Zuiderlucht werd in 2007 opgericht als een maandblad voor kunst en cultuur met Nederlands en Belgisch Limburg als verspreidingsgebied. Sinds voorjaar 2017 heeft Zuiderlucht ook Noord-Brabant als werkterrein. In 2021 is het maandblad overgegaan op de naam Zout. Met bijdrages uit de impusgelden in 2017 en in 2019 wordt er gewerkt aan een verdienmodel dat voldoende eigen inkomsten genereert voor continuïteit. Zowel journalistiek-inhoudelijk als financiëel wordt er gemikt op een evenwicht tussen Brabant en Limburg.
PopMonument on Tour
Met de kruisbestuiving tussen alternatieve popmuziek en materieel en immaterieel erfgoed wil PopMonument haar bezoekers een verrassende ontdekkingsreis bieden die leidt tot inspiratie, betrokkenheid bij en het (her)waarderen van lokaal erfgoed en kennis laat maken met nieuwe muziek en artiesten. Met behulp van de impulsgelden zet Stichting PopMonument in op doorontwikkeling en schaalvergroting door uitbreiding van het festival naar andere historische, Brabantse steden.
Human Rights Tattoo
Human Rights Tattoo is een sociaal kunstproject gestart door de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel als reactie op de moord op Steven Nyash. Sinds 2012 trekt Van Bussel samen met zijn team over de wereld om een keten van mensen te maken die sámen de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens levend houdt. Human Rights Tattoo tatoeëert namelijk de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De totale verklaring, letter voor letter, 6773 letters op 6773 mensen wereldwijd. Het verstevigen van de organisatie, het professionaliseren en het bouwen aan een verbeterd inkomstenmodel is noodzakelijk om Human Rights Tattoo, en daarmee het werk van Sander van Bussel, in die internationale kunstwereld te positioneren.
Rosemary & Garlic
Met een eigen geluid en een internationaal publiek heeft Rosemary & Garlic uit Oss een unieke stem in de Nederlandse muziekwereld. De indiefolk act onder leiding van de Brabantse zangeres Anne van den Hoogen heeft een enorm groot streamingpubliek. Rosemary & Garlic ontvangt een impulsbijdrage om zich zowel artistiek als zakelijk verder te kunnen ontwikkelen naar een duurzame, hedendaagse zelfvoorzienende act.
Richard van Kruysdijk
Richard van Kruysdijk is al jarenlang een internationaal gekend en erkend componist en muzikant uit Brabant. Hij beweegt zich binnen vele genres. Zo schrijft hij muziek voor voorstellingen van het Scapino Ballet, maar is bijvoorbeeld ook onderdeel van Industrial avant-garde culthelden Phallus Dei. Met behulp van de impulsgelden wil Richard zichzelf en zijn activiteiten naar een ‘next level’ ontwikkelen en zo een sterke en duurzame bijdrage aan het Brabantse cultuursysteem leveren. Het plan is erop gericht om de bijzonder brede beroepspraktijk van Richard van Kruysdijk en cultureel ondernemerschap verder te professionaliseren, teneinde meer ruimte en focus voor zijn artistiek-inhoudelijke werk en (meer) bijzondere samenwerkingsprojecten te creëren.
Canon Nederlandse Kunst in de Openbare Ruimte
BK-informatie, vakblad voor beeldend kunstenaars, bestaat 40 jaar. Het heeft inmiddels meer dan 1600 oproepen geplaatst voor opdrachten voor kunst in de openbare ruimte. Zo heeft BK-informatie bijgedragen aan ons huidige straatbeeld. Tijd dus voor de Canon Kunst in de Openbare Ruimte. Met een publiekscampagne in huis-aan-huisbladen, een publieksverkiezing van het beste kunstwerk per provincie, een symposium en expositie, worden de belangrijkste kunstwerken in Nederland in het zonnetje gezet, ook die in Brabant.
Paleis voor Volksvlijt
Het Paleis voor Volksvlijt en de Verkadefabriek (Den Bosch) investeren samen duurzaam in de totstandkoming van nieuwe Volkstheater producties, waarbij het maakproces vertrekt vanuit de verhalen van stadsbewoners. Voor de ontwikkeling van het kernteam, de marketingstrategie, de relatie met samenwerkingspartners en het op vlieghoogte brengen van de organisatie is een impulsbijdrage toegekend.
Dansen met de vijand
Roosje Glaser overleefde dankzij haar danstalent de vernietigingskampen tijdens WO II. Zij is een van de 100 Brabantse helden binnen de verhaallijnen waarmee de Provincie Noord-Brabant en ErfgoedBrabant de geschiedenis van bijzondere Brabanders willen vertellen. De Roosje Foundation wil een tentoonstelling laten reizen door Brabant en de rest van Nederland om Roosjes verhaal levend te houden. Onderdeel van de tentoonstelling zijn een educatief pakket en theatervoorstelling gericht op burgerschap en maatschappelijk bewustzijn.
Make it - Jazz Festival Tilburg
Make It is een nieuw festival in Tilburg met nieuwe muziek voor en van nationaal en internationaal opvallende, jonge, opkomende jazzmusici. Stichting JazzTilburg wil via Make It de stad Tilburg nationaal en internationaal op de kaart zetten als een stad/regio waar nieuwe jazzmusici met nieuwe muziek de kans krijgen om zich te ontwikkelen en presenteren. Middels een bijdrage uit de impulsgelden wil het festival op weg naar de edities 2019-2020 investeren in het versterken van de artistieke en productionele organisatie, en de online en offline zichtbaarheid.
De Link
De Link is een concertorganisatie in Tilburg, opgericht in 1986. Met een programmering volledig gericht op nieuw gecomponeerde muziek in Nederland, heeft Tilburg met De Link iets bijzonders in huis. Bij De Link ontmoeten liefhebbers en professionals elkaar om samen te genieten van avontuurlijke concerten. De komende jaren slaat De Link nieuwe wegen in. De Link streeft ernaar om de unieke positie van de concertserie een grotere exposure te geven door een meer producerende rol op zich te nemen en de organisatie en publieksbenadering verder te professionaliseren. Doel hiervan is een verstevigde inbedding in de culturele infrastructuur voor de lange termijn.
Wil je meer weten over de subsidie impulsgelden?
Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.