Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De kennisvoucher is in het leven geroepen om makers en culturele instellingen te ondersteunen bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap. Achttien makers hebben hiermee in 2019 externe expertise ingezet voor een concrete leervraag. 

De volledige aanvragen van deze makers kun je vinden in het overzicht van aanvragen voor de kennisvouchers in 2019. De kennisvouchers zijn beschikbaar gesteld door Provincie Noord-Brabant via het impulsgeldenprogramma. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.

Bekijk de mogelijkheden met een kennisvoucher

Wildpark

Wildpark, opgericht in 2017 door speler en maker Annemiek Nienhuis, is een eigenzinnig Eindhovens jeugdtheatergezelschap dat theater maakt mét en vóór kinderen en jongeren. Wildpark vertelt het verhaal van de jonge zoekende mens die zich verhoudt tot de grote-mensenwereld. Wildpark geeft een stem en een podium aan het opgroeiende mens, en hun verfrissende kijk op de wereld van nu.

Leervraag: Wat is er nodig om Wildpark te verduurzamen, verstevigen en verankeren in de stad Eindhoven?

Wildpark

Wildpark

Rogier de Nijs

Rogier de Nijs wil met zijn muziek mensen inspireren en in beweging brengen voor actuele sociaal-maatschappelijke thema’s. Hij werkt zowel vanuit Berlijn als Brabant, en maakt sinds 2015 muziekproducties rondom het thema plasticvervuiling.

Leervraag: Hoe kan ik van losse producties naar een structurele productieve output komen, mijn marketing naar een hoger plan te tillen, en mijn publieksbereik uitbreiden. 

Coach: Coralie den Adel,  Ton Groen 

Rogier de Nijs

Rogier de Nijs

Jeroen Kant

Jeroen Kant begon zo’n tien jaar geleden met het schrijven van liedjes om een betere bluesgitarist te worden. In verschillende bezettingen bracht hij vier albums uit, won muziekprijzen, en trad overal op: van kleine huiskamers tot grote festivals.

Leervraag: Welke marketingstrategie kan ik inzetten om in beeld te komen bij passende boekers?

Coach: Marc Hofstede

Jeroen Kant

Jeroen Kant

LaMelis

Helma Melis is al sinds jaar en dag choreograaf, danser en docent. Haar dansgezelschap LaMelis is opgericht in 2000. 

Leervraag: Hoe kunnen we onze slagkracht vergroten en een langetermijnvisie ontwikkelen?

Coach: Annemarie Roefs

LaMelis

LaMelis

BROET

BROET heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot hét huis voor filmprofessionals waar kennis wordt gehaald én gedeeld. BROET biedt ruimte voor experiment door het beschikbaar stellen van faciliteiten en ruimte om werk te tonen. De organisatie richt zich daarbij specifiek op (nieuwe) talentvolle film- en AV- professionals die in het filmvak werkzaam zijn. Als intermediair tussen de maker, de filmindustrie en de filmliefhebber, wil BROET haar prioriteit verleggen van het festival naar een doorlopende jaarprogrammering. Daarmee versterkt zij haar positie als broedplaats.

Leervraag: Hoe kunnen we de afstand tussen het bestuur en de organisatie verkleinen, een professionele organisatiestructuur opzetten, en  de positionering en de profilering verbeteren?

Coach: Peter Inklaar 

BROET

BROET

Nederlandse Breaking League

De Nederlandse Breaking League (NBL) is een relatief jonge organisatie die ondanks haar korte bestaan al goed verankerd is binnen het urban veld in Brabant. De verschillende betrokkenen hebben een breed netwerk binnen de scene en kunnen rekenen op draagvlak bij andere partijen. Sinds urban door beleidsmakers is omarmd, is er een infrastructuur ontstaan waarbinnen makers zich verenigen.

Leervraag: Hoe kunnen we onze strategische positionering en ontwikkelrichting scherp formuleren, om tot een gezonde financieringsmix te komen?

Coach: Peter van der Aals (Grote Woorden)

Nederlandse Breaking League

Nederlandse Breaking League

Zwermers

Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire voorstellingen maakt. Zwermers doet het liefste alles zelf. Van het creëren van dans- en bewegingstheater, het ontwerpen van kostuums, het componeren en live uitvoeren van muziek tot het eigenhandig bouwen van een theater op locatie. En dit heeft resultaat. Zwermers heeft gemiddeld 40 voorstellingen per jaar op verschillende podia en festivals in Nederland en heeft een toegewijd publiek opgebouwd.

Leervraag: Hoe kunnen wij een gezonde organisatorische en financiële basis voor onze activiteiten vormen, om in te kunnen spelen op de groeiende interesse vanuit het kunstenveld?

Coach: Arthur Kok

Zwermers

Zwermers

Onomatopee

Onomatopee is een eigenzinnig hedendaags platform voor kunst, vormgeving (design) en literatuur. Ze bespeelt een projectruimte, uitgeverij en public cultural meeting space in Eindhoven waar tentoonstellingen, publicaties en evenementen worden geïnitieerd, geproduceerd en gedeeld met lokaal, regionaal en internationaal publiek. De poëtische, kritische en onderzoekende houding typeert Onomatopee en uit zich in prikkelende projecten die een cultuurbewust, politiek geëngageerd en kunstliefhebbend publiek trekken.

Leervraag: Hoe kunnen we het vermogen dat Onomatopee heeft opgebouwd binnen de internationale kunst- en designwereld vertalen in een financieringsplan en model waarin deze waarde zich vertaald naar verduurzaming in het Brabants landschap door aankoop van een pand.

Coach: Alexander Ramselaar

Onomatopee

Onomatopee

Nabuurs&VanDoorn

Het Eindhovense kunstenaarsduo Nabuurs&VanDoorn (ND2+) werkt al jaren met grote concentratie aan een zeer eigenzinnig oeuvre met een bijzonder thematisch en formeel karakter. De laatste tijd concentreren zij zich naast unica, op film, zeefdrukken, interventies en artist talks. Het duo heeft al jarenlang een goede relatie met het Van Abbemuseum. Er is bovendien een omvangrijk werk in de museumcollectie opgenomen.

Leervraag: Hoe kunnen we onze in de publieke sector verworven positie ook in de markt realiseren?

Coach: Ellen de Bruijne

Nabuurs&VanDoorn

 Nabuurs&VanDoorn

A.F.Th. van der Heijdenhuis

A.F.Th. van der Heijden is geboren en getogen in Brabant. In een wijk in Geldrop, die nu bij Eindhoven hoort. Stichting de Tandeloze Tijd zet zich in voor de realisatie van een schrijvershuis/literatuurcentrum, in Nederland een vrij onbekend fenomeen.

Leervraag: Wat is er zakelijk nodig voor de verdere ontwikkeling van het A.F.Th. van der Heijdenhuis in Eindhoven en hoe kan de stichting deze plannen na deze fase verder brengen?

Coach: Simone van der Heiden

A.F.Th. van der Heijdenhuis

MoveToMeet

MoveToMeet is een jonge stichting opgericht door dansmaker Katja Grässli. Dit project richt zich op het leggen van een verbinding tussen de wereld van doven, slechthorenden en horenden zowel op het podium als bij het publiek.

Leervraag: Hoe kunnen we onze zakelijke kennis verstevigen en de organisatie een steviger fundament geven?

Coach: Eric Japenga

MoveToMeet

MoveToMeet

Atelier to the Bone

Atelier to the Bone is het architectenbureau van Philippe Rol, Jeroen van Aerle en Beerd Gieteling dat zich richt op het ontwerpen van circulaire en sociale architectuur. Samen wonnen zij meerdere ontwerpwedstrijden, en werden geselecteerd als Young Innovator door het College van Rijksadviseurs.

Leervraag: Hoe kunnen wij weer onze persoonlijkheden en onze professionele kwaliteiten onszelf en ons bedrijf volledig ten goede laten komen?

Coach: Bert-Jan ter Hofte (The Thrive)

Atelier to the Bone

Atelier to the Bone

Kranen/Gille

Kranen/Gille is een ontwerpstudio opgericht in 2007 door Jos Kranen en Johannes Gille. Na het afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, is het duo in 2006 gaan samenwerken richting Salone Del Mobile 2007. Hier hebben zij hun eerste gezamenlijke ontwerpen kunnen tonen. Deze samenwerking is vervolgens, in de vorm van studio Kranen/Gille, uitgebouwd waarmee het duo inmiddels een geziene naam in de ontwerpwereld is geworden, met een eigen signatuur en bijbehorende erkenning. 

Leervraag: Waar liggen de beste groeikansen, hoe kunnen die kansen in de toekomst het beste worden benut, en op welke wijze kunnen de beoogde doelgroepen het beste worden benaderd?

Coach: Arthur & Brent 

Kranen/Gille

Kranen/Gille

Jenny Ymker

Na een werkperiode in het gastatelier van Klooster Zin in Vught in 2014, waar beeldend kunstenaar Jenny Ymker zich voor het eerst focuste op geënsceneerde fotografie, ontstond in nauwe samenwerking met weverij Flanders Tapestries een reeks gobelins die positieve weerklank vond bij het publiek. Mede hierdoor verwierf ze zich een vaste plek bij de Bossche galerie Jan van Hoof die haar nu in Nederland representeert wat haar artistieke ontwikkeling, netwerk en exposure positief beïnvloed heeft. Ook in het buitenland groeit de belangstelling voor haar werk. Zo kreeg Ymker met haar bijdrage een eervolle vermelding op de Textile Art Biennal in Portugal en werd o.a. werk in Vlaanderen op kunstfestival Damme gepresenteerd.

Leervraag: Hoe kan ik mijn positionering scherper in beeld krijgen om zo mijn internationale ambities te kunnen realiseren?

Coach: Barbara Krulik

Jenny Ymker

Jenny Ymker

Envisions

Envisions is een creatief collectief gevestigd in Eindhoven, bestaande uit 22 ontwerpers met een gedeelde fascinatie voor materiaalonderzoek. Envisions is in 2016 opgericht door Sanne Schuurmans, Iwan Pol en Simone Post als reactie op het gebrek aan waardering voor een open en duurzaam ontwerpproces in de industrie. Het collectief heeft tot doelstelling een succesvolle brug te slaan tussen ontwerpers en industrie.

Leervraag: Hoe kan Envisions met een gedegen ondernemingsplan de organisatie blijven ontwikkelen terwijl er nieuwe markten betreden worden?

Coach: Alexander Ramselaar

Envisions

Envisions

Vloeistof

Vloeistof is een in 2000 door Yuri Bongers en Anja Reinhardt opgericht (dans)gezelschap, gehuisvest in Tilburg, geworteld in het Brabantse, werkend door het hele land met regelmatig ook voorstellingen buiten Nederland. Klein bepakt maar ‘well organized’ initieert en maakt Vloeistof voorstellingen specifiek voor de publieke ruimte met uitstapjes naar voorstellingen voor reguliere theaters en scholen. 

Leervraag: Hoe kunnen we onze werkpraktijk van korte termijn, operationele werken omzetten in een gedegen langetermijnaanpak?

Coach: Dick den Hollander

Vloeistof

Vloeistof

Manifestations

Manifestations is een initiatief van Stichting Art & Technology onder leiding van Viola van Alphen. Sinds 10 jaar is Viola actief in het organiseren van diverse kunst en mediakunstfestivals voor een breed publiek. De laatste drie jaar houdt Viola zich met name bezig met het organiseren van mediakunst festival Manifestations. Dit festival vindt plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Manifestations presenteert innovatieve kunstinstallaties van een mix aan makers. Daarnaast zijn er partnerschappen met o.a. de High Tech Campus en diverse lokale en landelijke bedrijven.

Leervraag: Hoe kan ik als cultureel ondernemer een duurzame samenwerking met potentiële financiers realiseren?

Coach: Marieke Simons

Manifestations

Manifestations

Dyane Donck

Dyane Donck maakt multidisciplinaire muziekvoorstellingen en installaties. Haar discipline-overschrijdende aanpak maakt dat ze op vele plekken in de culturele sector actief is. Daarbij wordt nadrukkelijk verbinding gezocht met het bedrijfsleven, het onderwijs en sociaal-maatschappelijke sectoren. 

Leervraag: Welke projecten lenen zich het meest voor commerciële toepassingen en hoe kan ik deze in de markt te zetten?

Coach: Peter Brouwers

Dyane Donck

Dyane Donck

kennisvouchers

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

In 2023 kun je een kennisvoucher aanvragen en is een eigen bijdrage niet meer nodig.

2 maart 2023
Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

Kennisvouchers 2022

In 2022 hebben 19 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2022
Kennisvouchers 2022

Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Op DDW zijn weer veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is.

5 oktober 2022
Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Kennisvouchers 2021

In 2021 hebben 12 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2021
Kennisvouchers 2021

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Kennisvouchers 2020

In 2020 hebben 19 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2020
Kennisvouchers 2020

De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Deze vijf ontwikkeldoelen behaalden makers en culturele instellingen met een kennisvoucher. Wat is jouw leervraag?

8 oktober 2020
De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Kennisvouchers 2019

In 2019 hebben 18 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2019
Kennisvouchers 2019

Subsidieplafond kennisvouchers bereikt

Met kennisvouchers worden makers en culturele organisaties ondersteund bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap. In totaal zijn er dit jaar 18 kennisvoucher-trajecten ondersteund.

8 juli 2019
Subsidieplafond kennisvouchers bereikt