Professionalisering is een belangrijk speerpunt binnen CMK3. De afgelopen jaren had iedere partner zijn eigen aanbod wat betreft professionalisering. Meer samenhang en kennisdeling zorgt echter voor efficiënter werken en een groter bereik. In de themagroep professionalisering werkt een groep met afgevaardigden vanuit de stedelijke culturele instellingen, Erfgoed Brabant en Kunstloc Brabant daarom aan één gezamenlijk Brabants platform voor professionalisering.
Drie verschillende doelgroepen hebben hierbij onze aandacht: de cultuurprofessional, de intermediair en het onderwijs. We willen meer zicht krijgen op welke competenties en vaardigheden essentieel zijn, in hoeverre deze gedekt worden door het bestaande (professionaliserings)aanbod en zo ook in beeld krijgen op welk gebied er nog aanvullend professionaliseringsaanbod ontwikkeld moet worden. Uitgangspunt is dat het een dynamisch platform wordt dat organisch groeit.
Wat is hierin al gedaan?
maart 2021 - februari 2023
De themagroep is gestart met de doelgroep 'cultuurprofessionals'. Een reden hiervoor waren de geluiden vanuit het veld dat er een tekort aan geschikte cultuuraanbieders/vakdocenten ervaren werd; met de juiste (bij)scholing kunnen er meer geschikte cultuurprofessionals doorstromen naar het onderwijs. Zo komen er ook kansen voor cultuurprofessionals die nog weinig onderwijservaring hebben, maar wel ambities op dit gebied.
De themagroep heeft een matrix opgesteld waarin vier typen cultuurprofessionals onderscheiden worden. Ook is er een lijst van competenties en vaardigheden vastgesteld die een cultuurprofessional in meer of mindere mate zou moeten beheersen (afhankelijk van het type cultuurprofessional).
Door deze matrix als onderlegger te gebruiken bij een inventarisatie van het bestaande professionaliseringsaanbod ontstaat ook een helder beeld van waar nog professionaliseringsaanbod op ontwikkeld moet worden. Dit professionaliseringsaanbod wordt via het platform ontsloten voor heel Brabant; het platform is een groeimodel dat we stapsgewijs en op basis van voortschrijdend inzicht verder in gaan richten.
Wat zijn de volgende stappen?
Resonansgroep
We willen dat rond de zomer gestart kan worden met de bouw van het platform. Er wordt een resonansgroep gevormd bestaande uit cultuurprofessionals aangevuld met enkele intermediairs. Onder begeleiding van onafhankelijk onderzoeker Titia Lefers zal deze groep input geven over hoe het platform er uiteindelijk moet gaan uitzien. Het streven is dat rond de zomer 2023 gestart kan worden de bouw van het platform.
Intermediairs en onderwijs
Ondertussen zal de themagroep zich verder buigen over de andere twee doelgroepen: de intermediairs en het onderwijs. Welke competenties en vaardigheden moeten zij beheersen om hun rol en taken goed uit te voeren? Ook voor deze groepen wordt een matrix opgesteld die als basis dient om bestaand professionaliseringsaanbod te inventariseren en - naar behoefte - nieuw en aanvullend aanbod te ontwikkelen.
Routing
Ook gaat de themagroep in de tussentijd aan de slag met het creëren van een eenduidige routing en 'spelregels' omtrent gebruik en onderhoud van het platform.
Samenwerking CMK3 en bovenlokale thema's
Binnen CMK3 werken de instellingen Nieuwe Veste (Breda), CultuurContact (Helmond), Huis73 ('s-Hertogenbosch), CiST (Tilburg), De Muzelinck (Oss), Erfgoed Brabant en Kunstloc Brabant samen.
Met CultuurStation (Eindhoven) is een inhoudelijke samenwerking aangegaan op bovenlokale thema's zoals curriculumvernieuwing en professionalisering.
Meer weten?
Neem contact met ons op!