Crowdfunding is een mooie manier om je project te financieren en tegelijkertijd een community van ambassadeurs te creëren. Wij staan Brabantse makers en initiatieven graag bij met advies bij deze combinatie van ondernemerschap en activering. Onderstaande 33 projecten voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne, mede dankzij een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.
Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering van crowdfunding
Elegy - Claudette van de Rakt
Claudette van de Rakt maakt een korte film over een bijzonder project waarin een groep Brabantse kunstenaars samenwerkt met bewoners van het asielzoekerscentrum in Gilze. Aanleiding is de zelfmoord van de 14 jarige Ali Gezhawi, een Syrische jongen die woonde in het asielzoekerscentrum in Gilze. Een groep Brabantse kunstenaars ontwikkelde samen met zijn familie en andere bewoners van het AZC een monument: het ‘Al-i-Negma-huis’. Dit proces, het kunstproject maar ook het verlies van Ali, wordt verwerkt in een korte film. Deze zal vertoond worden op het AZC zelf maar ook tijdens de cultuurnacht Breda.
De Klimaatjes
Remco Versteden en Kaylee Hotinga maken samen met hun team een vrolijke en educatieve voorstelling over de plastic soup, gebaseerd op het prentenboek van De Klimaatjes. De Klimaatjes is een prentenboekenreeks waarin een groep dieren op aansprekende wijze laat zien hoe je je leefomgeving positief kunt beïnvloeden. Remco en Kaylee willen deze avonturen tot leven brengen in interactieve educatieve voorstellingen. Voor de productie van de eerste voorstelling zijn zij een crowdfunding gestart.
Het nieuwe ritme van Tilburg
Met het fotoboek ‘Het nieuwe ritme van Tilburg’ toont Stichting De NWESTIJL@Tilburg de transformatie van Tilburg als textielstad naar een moderne stad met veel architectonische hoogtepunten. Deze ontwikkeling wordt geïllustreerd door beelden van fotografen Wil van Dusseldorp (1936) en Ernest Potters (1953). Tilburg was een stad met een bloeiende textielindustrie. Deze tak van nijverheid was lang bepalend voor het aanzicht van de stad. Tegelijkertijd groeide de stad en dienden zich nieuwe vormen van bedrijvigheid, onderwijs en cultuur aan. Bij die transformatie van de stad werden gerennomeerde architecten ingezet, zoals Bedaux, Van de Broek en Bakema en Coenen en Crouwel.
De foto's van Wil van Dusseldorp en Ernest Potters brengen deze ontwikkeling goed in beeld. Daarom is hun werk verzameld in het boek 'Het nieuwe ritme van Tilburg'. Aan de hand van honderden foto’s tekenen de contouren van het nieuwe Tilburg zich af: authentiek, energiek, soms dorps soms grootstedelijk, eigenzinnig maar ook weerbarstig.
'Het nieuwe ritme van Tilburg' is verkrijgbaar bij boekhandels in Tilburg en Goirle.
Foto: Wil van Dusseldorp
Ollie Trollie - De Vliegende Koffer
Na de voorstelling 'Ollie Trollie en Mannetje Lampenkap' brengt De Vliegende Koffer nu 'Ollie Trollie reist naar de sterren' op de planken. De nieuwe voorstelling gaat over de band tussen een jonge trol en zijn opa. Middels donaties is een buitengewoon decor met betoverend licht gerealiseerd en is er sfeervolle muziek gecomponeerd door Gertjan Pasveer. Bovendien wordt net als bij de eerste voorstelling, een prentenboek over het verhaal gemaakt. De première van de voorstelling vindt plaats op 31 oktober 2021.
NDIO
Saxofonist Frank van der Kooij vormde ooit een band met de inmiddels overleden en bekende bassist Hugh Hopper (bekend van The Soft Machine). Ze speelden samen unieke concerten, zoals het concert op het Opmaat Festival in Breda. In 2021 zal Frank een dubbel-LP uitbrengen van nog nooit uitgebrachte opnamen van de band NDIO. Voor de productie van dit album heeft Frank een crowdfunding opgezet.
Quarantaine uitzicht - Noortje Haegens
In het boek 'Quarantaine uitzicht' toont fotografe Noortje Haegens 81 foto's van haar uitzicht op de zonsondergang. De foto's maakte Noortje in de periode dat ze in thuis-quarantaine zat en noodgedwongen vanuit huis fotografeerde. Maar het resultaat mag er zijn; door een nieuwe techniek toe te passen creëerde Noortje bijna surrealistische beelden die een moment zijn voor deze bijzondere periode.
Trumped by Music - David Grover en Frank van Osch
David Grover en Frank van Osch werken met ‘Trumped by Music’ toe naar een moment waar de hele wereld met grote belangstelling naar kijkt; de Amerikaanse verkiezingen. In ‘Trumped by Music’ onderzoeken zij hoe Amerikaanse muzikanten hun kijk op Trump in muziek vertalen. Het online platform moet een verzamelplaats worden van muziek die een beeld schetst van de politieke teneur.
Blind Walls Gallery - Graphic Matters
Graphic Matters is de nieuwe naam van het Graphic Design Festival Breda, dat sinds 2008 elke twee jaar plaatsvindt. Vanuit het festival ontstond veel spinoff in de vorm van lokale en internationale projecten. Eén van de meest zichtbare activiteiten is de oprichting van de Blind Walls Gallery. Hiermee worden beeldcultuur en de verhalen van de stad permanent zichtbaar gemaakt in de openbare ruimte van Breda. Inmiddels zijn er ruim 80 muurschilderingen vervaardigd. De vele rondleidingen zorgen voor directe interactie met het publiek.
foto: Edwin Wiekens, werk: Mantra, Tuinzigtlaan, Breda
Bredase Volksverhalen - Naomi Jansen
Naomi Jansen schrijft een boek met fictieverhalen en illustraties gebaseerd op eeuwenoude sagen, legenden of mythen, zodat deze Bredase volksverhalen bewaard blijven. De spannende verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar maar ook interessant voor volwassenen. De geschiedenis, grappen en dubbelzinnigheden uit de oude verhalen worden gekoppeld aan maatschappelijke thema’s zoals pesten, transgender, verliefdheid en burn-out onder jongeren maar ook de coronacrisis.
Vandaag groei ik - Isa de Jong
In projecten van De Mix worden hedendaagse fotografen gekoppeld aan werk van historische fotografen. In 'Vandaag groei ik' toont Isa de Jong haar project over twintigjarigen, dat geïnspireerd is op het boek 'Wij zijn 17' van Johan van der Keuken.
Dochters - Marjolein Verhoeven
Voor de realisatie van haar afstudeerfilm ‘Dochters’ gaat Marjolein Verhoeven terug naar de stad waar ze is opgegroeid en waar de basis ligt voor het verhaal van haar film, namelijk in Tilburg. Haar eigen jeugdherinneringen dienen ter inspiratie voor een film over de pleegzorg. Zij belicht daarin een andere kant van het onderwerp, die van de broers en zussen van pleegkinderen.
Zul je met mij - Gerdien Wolthaus Paauw
De Brabantse fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw verbeeldt in het foto-essay 'Zul je met mij' het ziekteproces en overlijden van haar moeder aan ALS door middel van poëtische en interpretatieve fotobeelden. Zij wil met dit boek een handreiking doen aan iedereen die te maken heeft met een dodelijke ziekte, het afscheid van en de periode na het overlijden van een dierbaar persoon.
To pick up a stone - Claudia den Boer
In de serie 'To pick up a stone' onderzoekt fotografe Claudia den Boer waarom mensen steentjes oprapen. Willen we daarmee verbonden blijven met iets wat al heel oud is? Ze fotografeerde de steentjes die ze zelf heeft opgeraapt in de bergen waar deze ooit vandaan kwamen. Ze ging op zoek naar de 'berg in de steen'. Voor de publicatie van deze serie is Claudia een crowdfunding gestart.
Als skiën dansen wordt - Carel van Goch
'Als skiën dansen wordt' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geschreven door de moeder van filmmaker Carel van Goch. Net als de hoofdpersoon Eva heeft zij gestreden tegen longkanker. Tijdens dit proces schreef ze veel, zo ook dit verhaal over de wintersportvakantie in Fiss.
Le Pain (Saved the World Today) - Studio Gotley
Deze korte film is de eerste fictieproductie van Studio Gotley, een filmproductiebedrijf uit Veghel. Sinds de oprichting in 2016 is hard gewerkt aan het vormen van een professioneel ingerichte studio, het opbouwen van een netwerk en de aanschaf van apparatuur. Zij produceerden zowel online- en televisiecommercials als een prijswinnende documentaire en nu dus voor het eerst een fictiefilm. Studio Gotley werkt aan een serie aangrijpende korte films met een maatschappelijke boodschap. Deze film verkent de maatschappelijke kwestie van vrouwenintimidatie: op een genuanceerde en constructieve manier geeft de film invulling aan algemene bewustwording rond het onderwerp.
Zorg voor Doy - Folmzorg
De Brabantse filmproducent Filmzorg maakt documentaires en informatieve films die een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat. Doy (80) woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Zorg voor Doy is een film over zorg voor elkaar in een alsmaar veranderend Nederland. Een land dat op zoek is naar nieuwe woonvormen. Een terugtrekkende overheid die vraagt om meer burgerkracht en participatie, ook met betrekking tot mantelzorg.
Parelmoer - Jaap Houdijk
Parelmoer is de tweede roman van Jaap Houdijk die hij in eigen beheer wil gaan uitbrengen. Jaap publiceerde in het verleden verhalen en artikelen en maakte deel uit van het Brabantse literaire veld. Hij zette zich daarbij in om Brabants talent een podium te bieden. Met de uitgave van Parelmoer wil hij de draad als schrijver weer oppakken. Parelmoer vertelt het verhaal van de 13-jarige Martijn die erorm jaloers is op zijn vriend Erik. Erik is de zoon van welgestelde ouders en krijgt alles wat zijn hart begeert. Uit frustratie bedenkt Martijn een plan dat hem tot ver in zijn volwassen leven zal blijven achtervolgen.
Eboundja - Reinout van den Bergh
Reinout van den Bergh is gedurende zeven jaar elk jaar voor een langere periode naar Kameroen afgereisd, om daar de verandering van een klein dorp genaamd Eboundja in beeld te brengen. Deze verandering, die een gevolg is van de aanleg van een weg voor een groot Chinees project, heeft grote gevolgen voor de toekomst van het dorp dat zijn dorpskern lijkt te verliezen. De beelden en verhalen brengt hij nu samen in een fotoboek. Doordat Reinout vaak naar Eboundja is afgereisd, heeft hij jarenlange ontwikkelingen in beeld kunnen brengen en mooie relaties kunnen opbouwen met haar bewoners. Het project kent nu een enorme hoeveelheid aan beelden die worden gebundeld in een fotoboek dat is vormgegeven door Teun van der Heijden (ontwerp) en Sebastiaan Hanekroot (lithografie).
Moon - Cleo Julia Mulis
In de korte film Moon staat de liefde tussen twee meisjes centraal. Volgens filmmaker Cleo Julia Mulis is dit belangrijk, omdat een divers beeld van vrouwenliefde in films vaak mist. Te vaak zien we stereotypen of ligt de nadruk op het anders-zijn. Cleo maakt daarom de film die zij, toen ze opgroeide, heeft gemist. Moon toont het moment waarop een Noa een belangrijke keuze in de liefde moet gaan maken. Ratio en gevoel lopen door elkaar heen. De kijker wordt meegenomen in deze moeilijke beslisssing.
Broer de film - Lisanne Sweere
Broer is het regiedebuut van de Brabantse actrice Lisanne Sweere. Daarnaast start zij samen met een collega een nieuw filmproductiebedrijf in Eindhoven. De makers werken samen met diverse partners uit de regio zoals Bioscoop Natlab, Filmplatform BROET en de Film Commission Eindhoven. Lisanne hoopt met de film het stigma rondom psychose en geestelijke problemen te verminderen. Het idee voor de film komt uit Lisannes jeugd. Wat moet je doen als er iemand waarvan je houdt worstelt met psychische klachten? Hoe help je diegene het beste?
Een klein stukje van bijna alles - Felice Smit
Felice Smit gaat met deze korte film afstuderen aan AKV|St. Joost. Door deze film te maken hoopt Felice bij te dragen aan het verwerkingsproces voor mensen die dit nodig hebben en zich kunnen herkennen in het verhaal. We worden meegenomen in het verwerkingsproces van vader en zoon. Beide personages hebben het nog steeds moeilijk met het vertrek van hun moeder/vrouw, 15 jaar geleden. Door het verdriet zijn ze elkaar uit het oog verloren. De zoon besluit op een dag terug te keren naar zijn ouderlijk huis waar zijn vader nog steeds woont. Deze hereniging zorgt ervoor dat zij zien dat zij anders naar de ingrijpende gebeurtenis kijken. Dit botst, maar gaandeweg zien ze in dat ze elkaar nodig hebben om dit te verwerken.
Haru - Primo Wolf
Haru wordt de film waarmee Primo Wolf gaat afstuderen aan AKV|St. Joost. Het idee voor Primo’s film Haru begon bij een bezoek aan natuurgebied Galgeven. Het Brabantse landschap fungeerde als inspiratiebron voor zijn film over een Nederlandse samoerai. Haru is een film over een jongen die Samurai wil worden. Hij doet dit om zijn jeugd vast te kunnen houden, nu hij is afgestudeerd en na moet gaan denken over de toekomst. Iets waar hij nog niet op zit te wachten.
Radio Ben - Soner Arslan
In de korte film Radio Ben interviewt filmmaker Soner Arslan de ufoloog Ben. Soner stuit op de filmpjes van Ben, waarin hij vertelt over zijn contact met aliens. Soner besluit om hem te volgen en de interviews te verwerken in zijn korte documentairefilm. Ben ontdekte dat twee van zijn koeien de gave hebben om buitenaards contact te hebben. De geluidsgolven brengt hij in kaart middels een grote zelfgebouwde zendmast. Ze vangen signalen op die niet te verklaren zijn... Bens werkwijze om signalen op te vangen demonstreert hij op YouTube, wat verschillende reacties oproept. Soner volgt hem en onderzoekt zijn manier van werken en vraagt zich af of het geen truc is. Toch raakt hij verzeild in het onwaarschijnlijke verhaal.
Van leeftijd(s) genoten - Simone Spee
Deze ruimtelijke installatie met film, foto en tekst is het afstudeerproject van Simone Spee. Met dit project vertelt Simone het verhaal van twee leeftijdsgenoten, waarbij de noodlottigheid van de een en de onbezorgdheid van de ander met elkaar in conflict komen. Simone volgt een ernstig zieke leeftijdsgenoot. Gedurende het maakproces stelt zij haarzelf de vraag wie je nog bent, of wat er nog van je overblijft, als je op zo’n jonge leeftijd plotseling geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte.
Eline van der Kaa - De Reizigers
Met de documentaire De Reizigers studeert Eline van der Kaa af aan AKV Sint Joost in Breda. De documentaire De Reizigers volgt het alledaagse leven van een reizigersfamilie in een burgerwoning in de wijk Broekhoven in Tilburg. De familie is het perfecte gezin om een ‘gewoon’ gezin te verbeelden. Door de manier van leven van het gezin worden thematieken zoals onvoorwaardelijke liefde, verveling en zingeving van het leven aan de kaak gesteld. Deze ‘bijzondere’ mensen laten je nadenken over hoe je zelf in het leven wilt staan en over dat niet alles en iedereen hetzelfde hoeft te zijn of dat we naar hetzelfde hoeven te streven.
Een dun plakje marsepein - Luca Struijk
Luca Struijk is laatstejaars filmstudent aan het AKV|St.Joost in Breda. "Een dun plakje marsepein" is een korte fictiefilm over het loslaten van controle. Met behulp van absurde elementen lopen de beelden van de realiteit en de beelden hoe Noen ze in zijn hoofd heeft vormgegeven door elkaar heen. Met deze film wil Luca benadrukken wat het op kan leveren als we wat vaker naar de andere kant kijken. Het leven is niet volledig te controleren en verklaren en dit levert soms onverwachts mooie dingen op.
Akasha - An Inner Journey - Stijn Pruijsen
Akasha - An Inner Journey gaat over een innerlijke reis van de hoofdpersoon, die hij maakt nadat hij het psychoactieve drankje Ayahuasca tot zich neemt. Dit drankje brengt ervaringen die vergelijkbaar zijn met intense dromen, waarin herinneringen of angsten naar boven komen. Deze mystieke ervaring gaat Stijn proberen over te dragen met beeld, omdat woorden daarvoor tekortschieten.
Service à la Russe - Bente Ummels
In 2020 studeert Bente Ummels af aan de AKV|St. Joost. Voor haar afstuderen maakt zij de film 'Service à la Russe', over een familiediner waar de onderlinge verhoudingen tussen de familieleden onder druk komen te staan. Bente maakt haar film in samenwerking met Blickfänger, een productiehuis dat gevestigd is in Eindhoven. Dit biedt Bente een mooie kans om ervaring op te doen en een mooi visitekaartje af te geven voor de toekomst.
Hazenjacht - Alexander Fuhri
Ken van Mierlo maakt de korte horrorfilm Hazenjacht over een bijzondere traditie op het Brabantse platteland. Hazenjacht vertelt het verhaal van een jong stel dat uitgenodigd wordt door hun vriend Walter in zijn geboortedorp in Brabant. Ze doen mee aan de jaarlijkse greppeltocht – een nachtelijke dropping op het platteland, waarbij de deelnemers, terwijl ze worden opgejaagd door dorpelingen op quads, moeten proberen ongezien weer terug te keren bij de beginlocatie. Een angstaanjagend verhaal met een bloedstollende twist.
Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch
De Stichting Vrienden Kamermuziek organiseert al 35 jaar hoogwaardige kamermuziekconcerten, zo’n 70 concerten per jaar. Al jaren spelen gerenommeerde pianisten tijdens deze concerten op een vleugel die kwalitatief beneden de maat is. In januari 2021 verhuizen de concerten naar een nieuwe locatie in Den Bosch met ruimte voor meer bezoekers. Om al deze bezoekers kwalitatief hoogstaande concerten te bieden is de aankoop van een nieuwe concertvleugel voor de stichting dan ook noodzakelijk.
Musique Plastique - Rogier de Nijs
Rogier de Nijs is een crowdfunding gestart voor een bijzonder album geschreven voor èn uitgevoerd op instrumenten van plastic afval. Dit album is zijn muzikale commentaar op een groot maatschappelijk probleem: de wegwerpcultuur en de steeds groter wordende berg plastic afval. Met muziekinstrumenten die Rogier van plastic afval heeft gemaakt gaat hij een volwaardig album opnemen. De composities die voor het album worden opgenomen zijn een mix van organische beats, mooie sfeerimpressies en rauw energiek werk. Het album wordt zowel digitaal als op cd en vinyl uitgebracht.
Oorwurm - Stefan van den Bosch
Stefan van den Bosch maakt een korte fictiefilm over buitenaardse krachten. Eva is gitarist en werkt in een bedrijfskeuken. Door buitenaardse krachten raakt haar wekkerradio van slag en heeft ze last van een oorwurm. Wanneer Eva in de buurt komt van een mysterieuze zendmast gebeuren er frappante dingen.
Goeikes - Het jaar van Lucas van Gassel
Een schatje, een lief ding of iemand die iets over heeft voor de samenleving, dat is een Goeike. En Helmond stikt er van, aldus Stichting Goeikes. 13 professionele en amateurfotografen laten zich inspireren door het werk van de Middeleeuwse landschapschilder uit Helmond: Lucas Gassel. Een schilder die zijn sporen verdiende met zijn landschappen en als een van de eerste kunstenaar vrij werk heeft gemaakt. De fotografen maakten o.a. gebruik van zijn middeleeuwse leven, zijn opbouw en compositie. Dat alles resulteert in 12 spannende series met elk een sterk eigen thema.
Wil je meer weten over crowdfunding?
Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.