Kunst vertelt verhaal Zuidwaterlinie
Provincie Noord-Brabant wil in het kader van het Europees jaar van het cultureel erfgoed meer bekendheid genereren (en daarmee toerisme) voor de Zuiderwaterlinie. Stichting Zuiderwaterlinie Events organiseert hiervoor in opdracht van de provincie De Sprong en De Mars. Kunstloc Brabant zorgt voor de artistieke invulling en betrok kunstenaar Tijs Rooijakkers bij de uitvoering.
De Sprong: niet vechten maar hechten
Op 23 juni 2018 zijn 80 parachutisten op vijf verschillende plekken langs de Zuiderwaterlinie geland. Deze 165 kilometer lange; oudste en meest gebruikte waterlinie van ons land is door de komst van het vliegtuig in onbruik geraakt: het land onder een kleine laag water zetten om de vijand tegen te houden had geen zin meer. De parachutisten symboliseren dit functieverlies. Op elke locatie droegen de parachutisten vervolgens een kunstwerk, een grote houten naald, naar het kunstfestival dat daar plaats had. Door de houten naald werd een blauwe draad gestoken. Dit verbeeldt de verbinding van historie; cultuur en natuur van de Zuiderwaterlinie. Niet vechten; maar hechten is de slogan. Kunstenaar Tijs Rooijakkers bedacht en maakte het kunstwerk 'Niet Vechten maar Hechten'. Kunstloc Brabant selecteerde de kunstenaar en begeleidde het project.
Een feestelijke mars vol muziek
Op september 2018 volgde De Mars. Startend aan de uiteinden van de linie, in Bergen op Zoom en Grave, liepen muziekverenigingen, wandelaars, carnavalsclubs en atleten een week lang dagelijks in estafette muziekmakend langs de linie. Uiteindelijk troffen de deelnemers aan De Mars elkaar bij de grote finale in Heusden. Het kunstwerk, de naald van Tijs Rooijakkers, speelde daar ook weer een prominente rol.
Artikel MEST
Op ons online platform MEST kun je meer lezen over dit kunstproject van Tijs Rooijakkers dat het onbekende verhaal van de Zuidwaterlinie vertelt.
Meer weten over gebiedsontwikkeling van de Zuiderwaterlinie?
Neem contact met mij op.