Op deze pagina kun je meer informatie lezen over de verschillende sessies. Op de dag zelf kun je kiezen voor de sessie van jouw keuze. Vol = vol.
Ronde 1 - Sessies - 10:45-11:45
In deze ronde kun je kiezen uit een aantal sessies die een uur duren. Dit overzicht wordt nog aangevuld.
Sessie: communiceren met en betrekken van generatie Z
Youri Kok van Jong & Je Wil Wat neemt je op een interactieve en persoonlijke wijze mee in de wereld van jongeren. Hoe zit generatie Z en hun belevingswereld van cultuur in elkaar? Hoe kun je de verbinding maken met jongeren als instelling, professional en organisatie? Jong & Je Wil Wat gelooft dat je jongeren moet betrekken en begrijpen om ze te bereiken. Youri geeft een toelichting op het model 'De 5 stappen van jongerencommunicatie'.
Sessie: Mbo en cultuureducatie
Cultuureducatie binnen het mbo is in de afgelopen CmK-periodes onderbelicht geweest. Terwijl we juist veel kansen zien om met cultuureducatie bij te dragen aan de ontwikkeling van mbo-studenten. In deze sessie verkennen we de mogelijkheden voor cultuureducatie binnen het mbo in Noord-Brabant. Projectleider Deniz Fehmi – Demirezen vertelt over de mogelijkheden en welke leervragen er spelen binnen het mbo in Brabant. Daarna gaat hij in gesprek met cultuurcoördinator Florain van het Koning Willem I college over zijn rol als cultuurcoördinator.
Sessie: Wicked Arts Assignments
Hoe krijg je jongeren (binnen- of buitenschools) mee in cultuur? Hoe kun je op een grappige, gekke, brutale, dwarse, spannende of poëtische manier je lessen vormgeven? Je kent ze wel: zo’n opdracht die simpel lijkt maar die leerlingen of deelnemers maximaal uitdaagt. Een opdracht waarin alles samenkomt: artistieke visie, pedagogische aanpak en liefde voor bepaalde technieken of methoden. In deze sessie neemt Kesha Felipa (naast adviseur cultuureducatie ook kunstvakdocent o.a. binnen het mbo en hbo) je mee in de principes van Wicked Arts Assignements. Je krijgt inzicht in de theorie en principes van Wicked Arts Assignements en gaat zelf aan de slag met een aantal van deze kunstopdrachten. De opdrachten sluiten aan bij theater, beeldende kunst, muziek, design en dans: ze weerspiegelen thema’s uit deze verschillende disciplines, waardoor we mogelijk anders over onszelf, kunst en de wereld gaan nadenken. De methodiek is inzetbaar in voortgezet onderwijs, primair onderwijs, mbo, hbo en buitenschoolse cultuurprojecten.
Sessie: duik dieper in de cijfers over cultuurdeelname onder jongeren in Brabant
In deze sessie nemen Arne Broekhoven en Meintje de Roest (coördinatoren Waarde van cultuur) je mee in de cijfers uit de vierde editie van de onderzoeksmonitor Waarde van cultuur. Dit onderzoek neemt de Brabantse cultuursector onder de loep en brengt trends en ontwikkelingen in beeld. Wat zegt dit onderzoek over cultuurdeelname onder Brabantse jongeren tussen de 16 en 29 jaar oud? En aan welke cultuur nemen zij dan deel? Ook gaan we actief aan de slag met de monitor: hoe kun je als mogelijkmaker gebruik maken van de data uit de Waarde van cultuur? Neem voor deze sessie je eigen laptop mee.
Sessie: Jongeren en mentale gezondheid.
Wat is handig om te weten?
Als professional binnen de kunst- & cultuursector werk je regelmatig met jongeren.
Dat is vaak inspirerend, maar het kan ook voorkomen dat je tijdens je activiteit merkt dat een jongere niet zo lekker in zijn vel zit.
Wat doe je bijvoorbeeld als iemand zich plotseling terugtrekt uit de groep, terwijl diegene normaal altijd zo gezellig meedoet? Ga je het gesprek aan of misschien juist niet? En wat als je na dat gesprek voelt dat er direct hulp nodig is? Welke hulp schakel je dan in? Maar is dit eigenlijk wel jouw taak?
Tijdens deze interactieve meet-up gaan psychologe Hilde van Oorschot – Reijers en Preventiemedewerker Angelique Vullings van Ypse dieper in op deze vragen. Ze bieden je praktische handvatten, nuttige inzichten en heldere richtlijnen om met deze situaties om te kunnen gaan.
Wat kun je verwachten?
- Een overzicht van de meest voorkomende psychische problemen bij jongeren
- Praktische tips om signalen van mentale problemen bij jongeren te herkennen
- Do’s & don’ts bij het aangaan van gesprekken met jongeren
- Informatie over welke hulp je kunt inschakelen
- Handvatten om je eigen rol als professional duidelijk af te bakenen
Deze interactieve sessie biedt niet alleen waardevolle inzichten, maar je gaat ook naar huis met een handige hand-out én maakt kans op een leuk prijsje!
Let op: In deze sessie kunnen gevoelige onderwerpen zoals suïcide besproken worden. Houdt hier rekening mee.
Sessie: door de ogen van jongeren kijken naar kunst
MU Hybrid Art House ontvangt jaarlijks duizenden jongeren in hun hybride huis voor kunst. Door vragen te stellen aan al die verschillende jongeren leert MU door hun ogen te kijken. Wat zien zij in een kunstwerk? Wat gebeurt er voor hen? Door de juiste vragen te stellen, kordaat samen te vatten, te parafraseren en interessante observaties te accentueren maken rondleiders het met jongeren mogelijk om complexe onderwerpen, urgente maatschappelijke thema’s en gelaagde kunstwerken in hun eigen woorden beet te pakken.
Je krijgt een inkijkje in deze manier van werken door zelf een VTS rondleiding te volgen en hetzelfde proces door te maken als jongeren doen tijdens een rondleiding. De rondleider van MU zal speciaal voor deze gelegenheid niet alleen het gesprek tussen jullie faciliteren, maar dit gesprek ook spiegelen aan gesprekken die we met jongeren voeren. Welke woorden gebruiken zij? Wat valt hen op?
In de tentoonstelling Sensing Otherness staat de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers centraal. Dit type kunst wat voor veel jongeren helemaal nieuw is geeft je niet alleen inzicht in hun leefwereld, maar toont bovendien hoe belangrijke maatschappelijke kwesties van nu door jonge kunstenaars van nu worden vertaald in ruimte vullende installaties.
Deze beproefde techniek wordt inmiddels ook ingezet om hun eigen gedachtes en binnenwereld tastbaar te maken in het project United Mental States. Tijdens deze sessie maak je kennis met deze manier van werken door te doen., waarna er vervolgens ingezoomd wordt op het project United Mental States van mediakunstenaar Emma Verhoeven. Naast jijzelf komen er natuurlijk ook jongeren aan het woord.
Let op: deze sessie loopt door in de Best Practice: United Mental States van Emma Verhoeven en duurt dus tot 12:30.

Ronde 2 - Best-practices - 12:00-12:30
In deze ronde kun je kiezen uit een aantal presentaties van best-practices die een half uur duren. Dit overzicht wordt nog aangevuld.
Best-practice: Club Zien
Manoah Salampessy en Isabel Hendrix nemen je mee in de wereld van Club Zien, een samenwerkingsverband van vijf Brabantse musea die de handen ineengeslagen hebben om vmbo-leerlingen met andere ogen naar de wereld te laten kijken en te laten ervaren dat musea er ook voor hen zijn! Bij Club Zien draait alles om inspiratie, verwondering en creativiteit. Leerlingen worden uitgedaagd op ontdekkingsreis te gaan, waarbij hun mening telt en het aanbod is ontwikkeld in co-creatie met en afgestemd op hun interesses en belevingswereld. Inmiddels zijn de museumlessen van Club Zien te ervaren in elf Brabantse musea, waarmee het project zich steeds verder door de provincie wortelt. Tijdens deze best practice delen Manoah en Isabel de aanpak en inzichten van Club Zien. Ontdek hoe kunst, cultuur, geschiedenis, erfgoed en design toegankelijk en relevant worden gemaakt voor vmbo-leerlingen. Laat je inspireren door hun verhaal en ervaar hoe Club Zien bijdraagt aan de persoonlijke en culturele ontwikkeling van vmbo-leerlingen.
Best-practice: Young Creatives - Pop that bubble!
Tom neemt je mee in de wereld van Young Creatives, dé cultuurclub voor jongeren (16-21 jaar) in Den Bosch. Ontdek festivals, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen in de stad. Elke maand staan er nieuwe evenementen op het programma, inclusief meet-ups, exclusieve backstage tours, meet & greets, workshops en pubquizzen. De missie? Cultuur toegankelijk, inspirerend en aantrekkelijk maken voor jongeren door samen kunst en cultuur te beleven. Het programma wordt samengesteld door projectcoördinator Tom en de Young Creatives crew: Thieme, Dorus en Sanne. Samen kiezen ze welke events bezocht worden en werken ze aan het versterken van de jongerencommunity.
Best-practice: Studio Noord
Chiara Riboch is projectleider bij R-Newt en al negen jaar actief in het jongerenwerk. Voor Chiara zijn cultuur en jongerenwerk een gouden combinatie. In deze sessie vertelt ze, samen met jongeren over Studio Noord. Studio Noord is de creatieve werkplaats en ontmoetingsplek van Tilburg Noord. In Studio Noord wordt het programma bepaald en gemaakt door jongeren uit Tilburg Noord. Van Podcasts tot Dj avonden, van workshops tot talkshows en van expo’s tot filmavonden.
Best-practice: The Clash (Cultuurcompaan)
The Clash is hét jongerenplatform in Roosendaal gericht op cultuuractiviteiten door en voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar in de vrije tijd. The Clash biedt jongeren een unieke kans om zich creatief te ontwikkelen en te verbinden met anderen in Roosendaal. Bij The Clash draait het om mogelijkheden, niet om problemen. Met projecten als Meet the Clash, Het Groeikapitaal, FOCUS, RAP, Familie Demood, The Clash Cup en Over The Punchline zijn in het afgelopen jaar maar liefst 1.000 jongeren bereikt. In deze sessie nemen Cécile Cooijmans en Judith van Boven je mee in hoe zij samen met jongeren een project bedenken en uitvoeren. Wat werkt wel, wat werkt niet en wat zijn de werkzame elementen? Een aantal jongeren vertellen zelf hoe zij dit beleefd hebben.
Best practice: Do Culture
Piet Snijders en David Koppe zijn sociaal cultureel werkers bij Levgroep. Zij vertellen over hun programma Do Culture. In dit programma gaat een jongerenwerker in een schoolperiode een culturele activiteit opzetten. Jongeren hebben hierbij het voortouw en werken vanuit eigen talenten en interesses. Doelgroep van het programma zijn de derde en vierde klassen uit het voortgezet onderwijs. Het project raakt thema's als identiteitsvorming, groepsdynamiek, weerbaarheid, projectmatig werken en bekend raken met het culturele aanbod uit de omgeving. Deze manier van werken past bij jongerenwerk op school en is een samenwerking tussen onderwijs, sociaal cultureel werk, cultuurcoaches, kunstvakdocenten en lokale culturele aanbieders.
Best practice: United Mental States – kijken naar de binnenwereld van jongeren
MU Hybrid Art House bereikt jaarlijks meer dan 10.000 leerlingen en studenten van alle leeftijden. Ongeveer de helft van hen bezoekt de tentoonstellingsruimte op Strijp-S en de andere helft zien kunstenaars en educatoren op scholen, universiteiten, in buurthuizen of zorginstellingen. Door -net als in het hybride huis voor de kunst- nieuwsgierig te zijn naar de leefwereld van deze jongeren lukt het vaak om door een variant op Visual Thinking Strategies jongeren ook hun eigen gedachtes en emoties tastbaar te laten maken. Kunstenaar Emma Verhoeven doet dit in het project United Mental States waarin ze start met een interactieve onderzoek-sessie naar ‘’The Good Life’’ op social media. Tijdens deze sessie maak je kennis met Emma, haar manier van werken en een aantal jongeren die mee hebben gedaan aan haar project. Zoals altijd bij MU wordt het een actieve sessie, verwacht dus niet alleen maar te gaan luisteren, je gaat ook zelf aan de slag!
Let op: deze sessie start in de eerste ronde met de rondleiding bij MU en duurt van 10:45 tot 12:30
Best practice: Het DIY Festival – Jongeren aan zet
Hoe betrek je jongeren die nu buiten de boot vallen bij cultuurprojecten? Deze inspiratiesessie is iets voor jou als je merkt dat je veel moeite stopt in het organiseren van een programma voor jongeren, maar het bereik of impact tegenvalt – zelfs wanneer je de inhoud samen met jongeren hebt bedacht. Tijdens deze sessie delen drie jongeren uit ‘s-Hertogenbosch hun persoonlijke ervaringen met het DIY Festival: een Do-It-Yourself aanpak waarbij zij zelf de regie nemen. Hun verhalen laten zien hoe je jongeren écht kunt betrekken en eigenaarschap kunt geven, met een impact die verder reikt dan het project zelf. Laat je inspireren door hun perspectieven en ontdek hoe je op een vernieuwende manier jongeren kunt bereiken en verbinden.
Best practice: Kunstbende Noord-Brabant
In deze sessie neemt Richard Walhout, projectcoördinator Kunstbende Noord-Brabant, je mee door de ervaringen van jonge makers Paris (18) , Nynke (20) en Marieke (21). Allemaal deden zij mee aan verschillende activiteiten van Kunstbende en staan zij nu aan het begin van hun creatieve carrière. Wat drijft hen, hoe hebben ze zich ontwikkeld in het Kunstbendetraject en daarbuiten en wat zijn hun ambities? Aan de hand van drie korte gesprekken met deze makers kom je tijdens deze sessie meer te weten over de werking van Kunstbende en de leefwereld van jonge kunstenaars.