Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In een wereld waarin jongeren geconfronteerd worden met toenemende druk en onzekerheid, speelt cultuur een cruciale rol in het bevorderen van hun mentale gezondheid. Cultuur biedt een platform voor zelfexpressie, een veilige ruimte en mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Kunstloc Brabant sprak met jongerenwerkers David, Chiara en Dirk over hoe zij de kracht van cultuur hebben ontdekt en deze inzetten in hun werk. 

Geschreven door Elmay Claassen

David Koppe, jongerenwerker bij de LEVgroep en al 18 jaar actief in Nuenen en omgeving, ziet dat jongeren steeds meer onder druk komen te staan. "Ik zie jongeren worstelen met eenzaamheid, sombere gedachten en soms zelfs zelfdestructief gedrag. De druk van sociale media en de maatschappij maakt het moeilijker om het hoofd boven water te houden. Het is daarom superbelangrijk dat ze leren om sociale contacten te leggen en steun vinden bij anderen," vertelt David.

David vindt cultuur een geweldige manier om dit te helpen bereiken. "Activiteiten zoals theater, dans of film bieden jongeren een laagdrempelige manier om over dingen te praten die hen bezighouden, zonder dat het meteen zwaar of beladen is. Samen naar een voorstelling gaan kan bijvoorbeeld een mooie aanleiding zijn voor een gesprek over prestatiedruk of eenzaamheid." 

David ziet regelmatig mooie initiatieven ontstaan in zijn regio. Zo heeft een groep jongeren naar aanleiding van Blue Mondy een film gemaakt om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Ook organiseerde een andere groep onlangs een Iftar om het Suikerfeest op een inclusieve manier te vieren. David: “Het was een mooie manier om van elkaars culturen te leren en naar elkaar te luisteren. Eten verbindt!”

LEVgroep - David Koppe

Identiteitsvorming

Chiara Riboch, projectleider bij R-Newt en al negen jaar actief in het jongerenwerk, beschouwt cultuur ook als een onmisbare pijler in haar werk. Als jongere kwam ze via het jongerenwerk in Tilburg-Noord in aanraking met breakdance. “Tilburg-Noord is door een kanaal enigszins afgesneden van de rest van de stad, maar dankzij het jongerenwerk ging er een wereld voor me open. Dansen was voor mij meer dan een hobby; het was een uitlaatklep die me hielp in mijn persoonlijke ontwikkeling.”

R-Newt - Fotograaf: Chiara Riboch

Deze ervaringen hebben Chiara geïnspireerd om cultuur centraal te stellen in haar werk met jongeren. Ze ziet cultuur als een krachtig middel voor identiteitsvorming en zelfexpressie. “Kunstvormen zoals dans, schilderkunst of film helpen jongeren om in contact te komen met zichzelf en te ontdekken wat er in hen omgaat. Na corona is de wereld van jongeren enorm veranderd. Jeugdculturen ontwikkelen zich nu veel meer online, en daar moeten wij als jongerenwerkers op inspelen.”

Versterken van eigenwaarde

Chiara benadrukt dat cultuur ook een belangrijke rol speelt in gemeenschapsvorming en het versterken van eigenwaarde. “In veel culturen is mentale gezondheid nog steeds een taboe. Kunst en cultuur kunnen helpen dit taboe te doorbreken, zonder dat er direct over gesproken hoeft te worden. Daarnaast biedt het creatieve proces jongeren een gevoel van controle, wat in deze onzekere tijden essentieel voor hen is. Jongeren hebben het niet makkelijk met uitdagingen zoals huisvesting, klimaatverandering en financiële onzekerheid. Ze willen gezien en gehoord worden, en wij nemen hen serieus.”

“De leefwereld van jongeren is online, dus daar moeten wij hen vinden. Het biedt kansen voor persoonlijke groei en het opbouwen van sociale contacten, vooral voor jongeren die dat anders moeilijk vinden.” Dirk Leijten

Persoonlijke ontwikkeling

Dirk Leijten werkt bij Meer Moerdijk en heeft altijd al een passie gehad voor het jongerenwerk. Al gauw ontdekte Dirk de kracht van gaming als middel om jongeren te bereiken. “Ik gamede zelf veel en vond daarin een uitlaatklep. Toen ik in het jongerencentrum ging werken, merkte ik dat ik door gaming veel respect afdwong bij de jongeren. Dat inspireerde me om daar meer mee te doen.”

Dirk heeft een eigen online community opgezet via Discord en Twitch, waar jongeren over allerlei onderwerpen kunnen praten, van school tot hun favoriete games. "Jongeren die zich in het echte leven vaak terugtrekken, durven online wel te praten. Ze vinden daar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn," legt Dirk uit. 

De community biedt een breed scala aan activiteiten: van discussies over actuele thema's, tot Q&A-sessies met bekende streamers, experts uit de gamewereld, of ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving. Daarnaast organiseert Dirk communitydagen waar de jongeren elkaar in levenden lijve kunnen ontmoeten. In het Digital Talent Center in het jongerencentrum biedt Dirk ook fysiek een ruimte waar jongeren hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen, zoals gamen, editen en coderen. “Persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Het draait om wat er in je hoofd zit.”

Online leefwereld

Dirk vindt online aanwezigheid cruciaal voor jongerenwerkers. “De leefwereld van jongeren is online, dus daar moeten wij hen vinden. Ik kom zo in contact met jongeren die nooit naar het jongerencentrum zouden komen. Ik heb een hekel aan het idee dat gaming alleen maar slecht is voor jongeren. Natuurlijk zijn er risico’s, maar het biedt ook kansen voor persoonlijke groei en het opbouwen van sociale contacten, vooral voor jongeren die dat anders moeilijk vinden.” 

Digital Talent Center

Dirk kijkt verder dan de gemeente. Hij deelt een voorbeeld van een meisje uit een andere regio dat was weggelopen en dankzij de community snel werd gevonden. Ook hielp hij een suïcidale jongere uit het noorden van het land door hem via Discord te koppelen aan een jongerenwerker in zijn buurt. “Dit concept heeft een landelijke werkwijze nodig.”

Mentale gezondheid van jongeren

In deze serie staat de mentale gezondheid van jongeren centraal, met speciale aandacht voor de rol van kunst en cultuur. Kunstloc Brabant organiseert op donderdag 6 februari 2025 een netwerkbijeenkomst over ‘Toegang tot cultuur voor jongeren’. Houd de agenda in de gaten voor meer informatie. 

Tijdens de Dutch Design Week houdt Kunstloc samen met Designforum en het Stimuleringsfonds Creatieve op 22 oktober een bijeenkomst over stress die jonge designers ondervinden bij het maakproces. Tijdens deze bijeenkomst willen we inzicht krijgen in factoren die een rol spelen bij stress onder jonge designers en samen op zoek gaan naar manieren om toe te werken naar een gezonde toekomst voor de makers en het vakgebied. Wil je meepraten? Schrijf je in

Kennispagina cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, neem dan een kijkje in de agenda. En heb je vragen, neem dan contact met ons op. 

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug