Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Niet sjoelen of stempelen op je bingokaart, maar kunst maken en zo een echt gesprek hebben met elkaar. Ouderenzorgorganisatie De Wever in Tilburg ziet duidelijk de meerwaarde van kunst en cultuur voor de ouderenzorg. Maar hoe zorg je ervoor dat kunst een blijvende plek krijgt? 

Geschreven door: Marel van Andel

Femke Spapens is senior daginvulling bij ouderenzorgorganisatie De Wever in Tilburg. “We hebben vijftien locaties, waarin we langdurige, kortdurende, revalidatie, thuiszorg en dagbesteding bieden. Zelf werk ik nu anderhalf jaar als senior daginvulling en houd ik me bezig met de activiteiten die we organiseren voor de bewoners. En hoe we deze daginvulling op de vraag van de ouderen kunnen laten aansluiten”, zegt Femke. Ze staat op het punt om flinke veranderingen door te voeren. “Het activiteitenaanbod is in grote lijnen vrij klassiek. Denk aan activiteiten rondom de feestdagen, bingoavonden of sjoel- en knutselmiddagen. Maar we zien dat de doelgroep die bij ons komt wonen aan het veranderen is, en daarom ook de vraag naar andere activiteiten en belevingen.”

“Waar we eerst minder naar het individu keken bij het organiseren van activiteiten, is het nu nodig om juist persoonsgericht bezig te zijn." Femke Spapens

Kijken naar het individu

In de woonzorglocaties komen tegenwoordig mensen die al verder in de problematiek zitten. Ze hebben vaak al vergevorderde dementie, doordat men langer thuis blijft wonen en pas gaat verhuizen als het echt niet anders meer kan. Deze nieuwe bewoners kunnen mogelijk minder goed tegen grote groepen en veel prikkels en dat vraagt daardoor specifiekere aandacht. “Daarnaast hebben deze bewoners ook vaak hun leven lang meer te besteden hadden (doordat zowel de man als de vrouw werkte). Ze hebben gestudeerd en zijn daardoor meer luxe gewend”, zegt Femke. 

Daardoor hebben ze ook andere interesses. “Waar we eerst minder naar het individu keken bij het organiseren van activiteiten, is het nu nodig om juist persoonsgericht bezig te zijn. We willen onze bewoners echt leren kennen voor een warm welkom. We gaan in gesprek over hun biografie, belangrijke naasten, laatste wensen en zingeving. We hebben gemerkt dat we met kunst en cultuur ervoor kunnen zorgen dat de ogen weer gaan twinkelen en dat men in contact komt met zichzelf en de ander.”

Op museumtour langs elkaar kamers

Femke ging daarom, gesteund door haar manager, op zoek naar hoe kunst en cultuur een mooie plek kunnen krijgen in de daginvulling. “Het Nijmeegse initiatief Club Goud kwam al snel op mijn pad. Zij organiseren out-of-the-box activiteiten voor ouderen. Dat zag ik voor De Wever ook zitten en zo hebben we het project Pop-Up XXL naar Tilburg gehaald. Dit was een door bewoners en naasten samengestelde expositie die langs meerdere locaties reist met replica’s van de mooiste werken uit het Noordbrabants Museum. Daaromheen hebben we in samenwerking met Stichting Stoute Schoenen allerlei activiteiten georganiseerd. Het leverde bijzonder contact op tussen de ouderen en hun families, omdat het nieuwe en oude gespreksonderwerpen biedt.” 

Ook heeft De Wever samen gewerkt met studenten van de Fontys Academy of the Arts, gericht op co-creatie en makerschap. “Daarbij keken we hoe je met kunst het gesprek aan kan gaan. De bewoners hebben een museumtour gedaan langs elkaars kamers, om te kijken welke kunst daar is en welke verhalen daarbij horen. Of men kon genieten van een dansvoorstelling, waarbij de solo’s waren gebaseerd op eerdere ontmoetingen tussen student en bewoner.”

Op museumtour langs elkaar kamers Op museumtour langs elkaar kamers
Fotograag Henk Beenen

Herinneringen herbeleven

En kunst leverde nog meer op. “We zagen dat de beleving van het creëren hele mooie dingen oproept bij bewoners. Ze kunnen herinneringen herbeleven en dingen die ze hebben meegemaakt uiten. De kunstenaars die we hier uitnodigen snappen dat en kunnen daar heel goed mee omgaan. Daardoor is hun aanwezigheid van grote toegevoegde waarde. Maar dit is wel iets nieuws, dus we moeten nog partijen overtuigen van deze waarde.”

“Het is erg lastig om alles rond te krijgen en om te zorgen dat het blijft draaien en niet bij een eenmalige creatieve activiteit blijft. Daar zit heel veel organisatie achter." Femke Spapens

Blijvend onderdeel

De ervaringen waren zo goed, dat Femke een stap verder wilde. Zo kwam ze met Kunstloc Brabant in contact, waardoor ze nog meer lokale partijen en kunstenaars leerde kennen. Voor Femke zit de uitdaging er nu in om kunst een blijvend onderdeel te laten worden van de daginvulling. “Het is erg lastig om alles rond te krijgen en om te zorgen dat het blijft draaien en niet bij een eenmalige creatieve activiteit blijft. Daar zit heel veel organisatie achter. Het moet allemaal gepland, betaald en uitgevoerd worden. We hebben een pilot gedaan met dansworkshops gericht op beleving, plezier maken en de kwaliteit van leven verbeteren, dat kost heel veel tijd. Maar ik wil wel dat dit soort activiteiten de nieuwe standaard worden.”

De Wever wil met andere sociale en culturele partijen een workshopcarrousel organiseren met allerlei kunstzinnige workshops. Daarbij kunnen bewoners over een langere periode aan de slag met bijvoorbeeld dans, muziek, theater, fotografie, schilderen en schrijven. “En we willen daarbij ook vaker naar buiten, zodat onze bewoners ook weer een keer kunnen kletsen met bijvoorbeeld hun oude buurvrouw”, zegt Femke.

Nog uitdagingen

Er zijn nog voldoende uitdagingen. “Wanneer we het over ideeën en mogelijkheden hebben, is iedereen super enthousiast en hebben we allemaal hele mooie dromen. Maar wanneer het gaat over de praktische uitvoering en de financiën, dan sijpelt de energie weg. We willen graag hulp van de gemeente, of misschien zelfs het zorgkantoor. Intern zijn er discussies of we van ouderen een financiële bijdrage kunnen vragen voor een activiteit. Om dat allemaal rond te krijgen zijn we nu heel veel gesprekken aan het voeren. Daarin is bij alle partijen (intern en extern) een cultuurverandering nodig, maar daar zijn de eerste stappen nu voor gezet.”

Marel van Andel

Freelance redacteur

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug