Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor iedere jongere in Brabant vanzelfsprekend. Wij zijn van mening dat het wel zo zou moeten zijn. Kunst en cultuur dragen bij aan identiteitsvorming, cognitieve ontwikkeling, stressreductie, zingeving en sociale contacten. En dus aan de mentale gezondheid: een belangrijk thema bij jongeren op dit moment. Kunstloc Brabant heeft als doel om komend jaar de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor jongeren (12 tot en met 29 jaar) te vergroten. Op deze projectpagina kun je de gemaakte stappen volgen.
Lees meer over kunst en cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren
Rol Kunstloc Brabant
Kunstloc Brabant is de kennis- en uitvoeringsorganisatie voor cultuur in Noord-Brabant. In opdracht van de provincie werken verschillende teams aan het verbeteren van de toegankelijk en het verhogen van de kwaliteit van cultuur. Ook op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie. In 2024 is er extra aandacht gevraagd voor doelgroepen die nog niet of onvoldoende bereikt worden, waaronder jongeren. Onze opdracht: beter passend en inclusiever cultureel aanbod voor Brabantse jongeren. Maar wat (of wie) is daarvoor nodig?
Werkwijze
Kunstloc Brabant werkt als provinciale instelling niet direct voor jongeren, maar wel voor de (mogelijk)makers (de mensen die met of voor jongeren werken). Hoe kunnen wij vanuit onze rol vorm en invulling geven aan deze opdracht? Het antwoord op deze vraag wilden wij graag met het werkveld van (mogelijk)makers onderzoeken. In september 2023 hebben we een divers netwerk van jongerenwerkers, cultuuraanbieders, docenten, intermediairs, beleidsmedewerkers en makers uitgenodigd om met ons mee te denken over dit vraagstuk. We hebben hierin ook geprobeerd om onze eigen bubbel te vergroten door nieuwe perspectieven en stemmen aan tafel te krijgen. In deze bijeenkomst zijn mooie connecties gemaakt én enkele thema’s naar voren gekomen.
In februari 2024 hebben we de groep (mogelijk)makers wederom uitgenodigd en hen ook gevraagd wie er nog meer aan tafel zou moeten plaatsnemen. In deze sessie hebben we de thema’s verder ingevuld: wat willen we eind 2024 bereikt hebben en wat is hier praktisch voor nodig? En wie wil hierin met ons samen optrekken?
Hieronder kun je de diverse thema’s en plannen teruglezen.
Financiering
Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot financiering van cultuur voor en door jongeren in Brabant? In de sessies hebben we opgehaald dat er een grote behoefte is aan het delen van de diverse financieringsmogelijkheden en begeleiding bij fondsaanvragen voor projecten voor en door jongeren. Jongerenwerkers hebben behoefte aan een centraal kennispunt waar zij actuele kennis over financiering kunnen vinden, zodat het niet verdwijnt bij personeelswisselingen. Ook zouden zij graag wegwijs gemaakt willen worden in de mogelijkheden van financiering. Bij lokale steunpunten en beleidsmedewerkers is er behoefte aan meer inzicht in andere manieren van het inrichten van financiering voor het werkveld.
In 2024 gaan we:
- Overzichten maken op onze website met de mogelijkheden tot financiering.
Financiering Cultuureducatie: Financiering voor cultuureducatie in het onderwijs
Financiering Sociaal-Maatschappelijke culturele projecten : Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten
Subsidie amateurkunst en cultuurparticipatie: Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie - Bijeenkomsten organiseren met betrekking tot financiering, waarbij dit netwerk ook wordt uitgenodigd. Op 21 mei is er een informatiebijeenkomst over fondsen en op 14 juni een bijeenkomst over financiering van projecten cultuur en sociaal domein op gemeentelijk niveau.
- Actief onze kennis met betrekking tot financiering uitdragen in onze netwerken
Financiering van projecten cultuur en sociaal domein op gemeentelijk niveau
Jongerenwerkers
De positie van jongerenwerkers is essentieel en cruciaal. Zij zijn de spil tussen onderwijs, jongeren en cultuuraanbod. Zij zijn de verbinders. We willen hen versterken in hun rol en zorgen dat zij de toegang weten te vinden tot cultuuraanbod en financieringsmogelijkheden. In de klankbordsessies werd duidelijk dat jongerenwerkers de toegang tot kunst en cultuur (en de financiële mogelijkheden) nog niet altijd weten te vinden door gebrek aan kennis, netwerk of vaardigheden. Ook is er behoefte aan versteviging van hun positie en rol, ook richting gemeentes.
In 2024 gaan we:
- Het verspreiden van informatie over de context waarin jongerenwerkers werkzaam zijn, inclusief de betrokkenheid van cultuur in deze opdrachten
- De opgedane kennis delen met het veld, inclusief beleidsmedewerkers en lokale adviseurs
- Aansluiten bij bestaande bijeenkomsten en netwerken van jongerenwerkers en hier onze kennis en ervaring met betrekking tot kunst en cultuur delen
Diversiteit kunstbeoefening
In de klankbordsessies werd duidelijk dat er soms nog weinig zicht is om de diversiteit van cultuurbeoefening door jongeren. Er wordt soms een te nauw begrip van kunst en cultuur gehanteerd door beleidsmedewerkers of lokale adviseurs. In het sociale domein wordt kunst en cultuur nog niet volledig benut, daarom streven we naar een bredere en diverser begrip van kunst en cultuur.
In 2024 gaan we:
- Goede voorbeelden verzamelen en delen met betrekking tot de inzet van kunst en cultuur voor en door jongeren
- Adviseren van beleidsadviseurs, lokale ondersteuners en intermediairs met betrekking tot het vergroten van diversiteit kunst en cultuur
Voortgezet onderwijs
Een eerste kennismaking met kunst en cultuur gebeurt vaak in het onderwijs. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor passend en divers aanbod voor jongeren in het voortgezet onderwijs. De positie van kunst en cultuur binnen school staat steeds meer onder druk, bleek ook uit de gesprekken in de klankbordsessies. We blijven ons daarom inzetten om de positie van kunst en cultuur te vergroten. En zorgen voor verbindingen tussen cultuur en jongerenwerk.
In 2024 gaan we:
- Door met het verstevigen van de positie van cultuurcoördinatoren in het onderwijs, zodat zij zich binnenschools kunnen blijven inzetten voor kunst en cultuur. Door bijvoorbeeld de training Cultuurcoördinator voortgezet onderwijs
- Binnen CmK intermediairs aansporen om meer richting het VO te gaan bewegen en deze groep niet meer over te slaan en te vergeten.
- Het voortgezet onderwijs én de aandacht voor mentale gezondheid meenemen in de aanvraag voor Cultuureducatie met Kwaliteit 4.
MBO
Een grote groep jongeren studeert aan het MBO, in onze provincie zijn er 78.367 MBO studenten. De laatste jaren komt er meer aandacht voor kunst en cultuur binnen het MBO. Zo is de Cultuurkaart nu, inclusief budget, beschikbaar voor het MBO. En ook het vak burgerschap biedt mogelijkheden om kunst en cultuur een structurele plek te geven. We willen komend jaar de mogelijkheden tot samenwerking in en voor het MBO verkennen.
In 2024 gaan we:
- Het MBO opnemen in onze aanvraag voor Cultuureducatie met Kwaliteit 4
- Oriënteren op mogelijkheden tot samenwerking in en rondom het MBO met betrekking tot cultuureducatie door middel van pilots
Netwerkbijeenkomst jongeren
Op de verschillende thema’s komen diverse uitkomsten, die we graag met het brede netwerk rondom jongeren zouden willen delen. We organiseren daarom op donderdag 6 februari 2025 een netwerkbijeenkomst met als thema jongeren. Deze bijeenkomst is gericht op beleidsadviseurs, lokale adviseurs, cultuurcoördinatoren, intermediairs, jongerenwerkers en cultuuraanbieders. Ook jongeren zelf zullen een prominente rol krijgen: nothing about them, without them.
Dit sluit ook aan bij de wens uit de klankbordsessies, waarbij deelnemers het een grote meerwaarde vonden om elkaar te ontmoeten. Er zijn al diverse samenwerkingen ontstaan en we zetten ons in om de verschillende netwerken op elkaar aan te laten sluiten.
De verschillende doelen van de bijeenkomst:
- samenbrengen van verschillende netwerken en professionals
- opgedane kennis rondom financiering en jongerenwerk delen
- best practices door en voor jongeren laten zien
Als er meer informatie bekend is over deze dag, zullen we dat hier communiceren.
Contact
Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je meedenken? Neem contact met ons op.