Het is een regenachtige donderdagochtend in december. De lucht is grijs en grauw, maar in de Kennismakerij in de LocHal in Tilburg is er al volop leven. Hier vindt namelijk ‘Content & connectie: Het Nieuwe Werken’ plaats. Een interactief evenement voor ondernemers in de culturele sector, georganiseerd door Kunstloc Brabant. Het gezelschap bestaat uit verschillende ondernemers uit uiteenlopende vakgebieden, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze werken allemaal in het culturele veld.
Marloes Nypels, Wouter van Niel en Marika Taborsky hebben de sessie van vandaag voorbereid. Deze gaat over de huidige manier van werken en waar we als freelancers naartoe zouden willen. Ook Peter van den Bunder van de Kunstenbond is aanwezig om zijn visie te geven vanuit zijn functie als belangenbehartiger voor de beeldende kunst en zzp’ers.
Er wordt gediscussieerd over waar je jezelf als ondernemer positioneert in het werkveld en hoe je als freelancers met elkaar samenwerkt. Maar ook over waar je tegenaan loopt als culturele ondernemer. De vrijheid van het ondernemen gaat namelijk gepaard met een hoop regels en verplichtingen. Aan gespreksstof blijkt geen gebrek. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen visie en ervaring als het aankomt op onderwerpen als eigenaarschap, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
Maar waar iedereen het over eens is, is dat ondernemen gaat over werken vanuit je passie. Over jezelf op een diepe en persoonlijke laag verbinden met je product of dienstverlening. Hoe blijf je als ondernemer bij jezelf en schik je je tegelijkertijd naar de wensen van de opdrachtgever? Alles draait om deze eeuwige balansoefening waarin gelijkwaardigheid en communicatie sleutelbegrippen zijn. Of zoals iemand uit het publiek raak verwoordt: “Ondernemen, het is net een huwelijk”.
verslag door Lisa Habets
Meer over Het Nieuwe Werken: 5 uitgangspunten voor fair practice
Meer weten over de positie van zelfstandigen in de culturele sector?
Neem contact met ons op.