Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunstloc organiseert jaarlijks De Kunstopdracht, een talentontwikkelingstraject voor kunstenaars die willen werken in opdracht of het publieke domein. Dit jaar werden de twaalf deelnemers uitgedaagd om een drager, zoals een schaal, bord of schotel, te ontwerpen om ‘het nieuwe bourgondisch’ op de kaart te zetten. Nele Vandeneede, Manon Jeuken en Marijke Remmers werden geselecteerd om hun visie en ideeën verder uit te werken. Uiteindelijk ging Marijke er met de winst vandoor. Kunstloc sprak met de drie ontwerpers over hun deelname.

De opdracht van dit jaar draagt de naam BrabanDish en is opgezet in samenwerking met de Brabantse Foodalliantie en Visit Brabant. BrabanDish staat voor ‘het nieuwe bourgondisch’: gastvrij, bewust genieten, lokale producten, duurzame productie en gericht op de toekomst. Er werd een oproep uitgezet onder jonge kunstenaars om een unieke drager te creëren die al die elementen samenbrengt. Als onderdeel van dit talentontwikkelingstraject volgden de deelnemers ook masterclasses die hen helpen in hun cultureel ondernemerschap.


 

Kunst als versneller van de voedseltransitie

Nele Vandeneede ontdekte de open call voor BrabanDish via de nieuwsbrief van Kunstloc en werd daarnaast door collega’s aangemoedigd om deel te nemen. De Kunstopdracht van dit jaar past perfect bij haar, aangezien ze al een tijdje kunstinterventies organiseert - zoals diners, performances en workshops - om de dialoog over de voedseltransitie te bevorderen. “Mijn kunstenaarschap dient een sociaal-maatschappelijk doel. Ik wil mensen helpen een betere eetervaring te hebben en gezondere keuzes te maken. Ik werk ook samen met koksopleidingen om de mogelijkheden hierin te verkennen,” vertelt ze enthousiast.

Met haar ontwerp voor BrabanDish wil Nele 'helden en heldinnen van Brabant' eren door handen van boeren, telers, koks en bakkers in gips af te drukken en te integreren in een groot houten tafelobject. "Alles wat met gezond en puur eten te maken heeft, komt tot stand door handenarbeid. Met deze handen wil ik de verhalen en passie van Brabantse boeren en ambachtslieden voor het product zichtbaar maken," vertelt ze.
 

"Alles wat met gezond en puur eten te maken heeft, komt tot stand door handenarbeid. Met deze handen wil ik de verhalen en passie van Brabantse boeren en ambachtslieden voor het product zichtbaar maken," Nele Vandeneede
Ontwerp Nele Vandeneede

Een ritueel voor de aarde

Manon Jeuken zag De Kunstopdracht in eerste instantie vooral als een mooie kans om zichzelf te ontwikkelen. “Ik wilde graag werken aan projecten in opdracht en de masterclasses spraken mij enorm aan. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je een projectplan schrijft, hoe je met je publiek omgaat en hoe je onderzoek kunt doen om je publiek beter te benaderen."

Haar uitgekozen ontwerp voor BrabanDish draait om een ritueel waarbij mensen ‘proosten op het leven, de aarde en het eten’. “Ik heb onderzoek gedaan naar het bourgondische gebruik proosten,” legt ze uit. “Proosten doen we traditioneel naar de goden. Ik heb hier een eigen draai aan gegeven waardoor mensen de traditie van proosten gebruiken om verbinding te maken met de aarde." Haar ontwerp omvat een glazen schaal en een ceremonie waarin deelnemers met Brabantse aarde in hun handen verschillende stappen doorlopen voordat ze aan tafel gaan. Een van de stappen is het ontvangen van de aarde in je handen.

Manon is dolenthousiast over De Kunstopdracht. "Het is heel tof dat dit gratis wordt aangeboden. Alleen al die masterclasses leveren een bak aan kennis en nieuwe contacten op. Zelfs als je ontwerp niet wordt uitgekozen, heb je er heel veel aan voor je verdere beroepspraktijk."


 

Een bord van Brabantse restmaterialen

Marijke Remmers, Winnares van De Kunstopdracht 2024, studeert aan de Design Academy in Eindhoven en vond de oproep voor BrabanDish tijdens haar zoektocht naar een bijbaantje. "Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou opsteken van de masterclasses," zegt ze. “Ik heb heel veel geleerd over dingen die je eigenlijk pas tegenkomt na je afstuderen. Daar heb ik nu al aan mogen snuffelen. Zelfs voordat ik wist of ik door mocht gaan, vond ik het al heel waardevol, het voelt echt als een verrassing.”

Haar passie voor papier vormt de kern van haar BrabanDish-ontwerp Bordenbakkerij. Ze bedenkt recepten om borden te maken van papierpulp, gemaakt van Brabantse restmaterialen zoals aardbeienkroontjes en uienschillen. Ze heeft een mal ontwikkeld voor het persen van papier en is bezig met het onderzoeken van verdere reststromen bij boeren. "Het doel is dat mensen hun eigen bord kunnen maken en daar vervolgens van eten, wat gesprekken en verbinding stimuleert," legt ze uit. 

De jury zei over haar ontwerp: “De Bordenbakkerij heeft de potentie om mensen te prikkelen en werkt als gespreksstarter, met name door het feit dat het bord zelf wordt gemaakt van voedsel. Dat vindt de commissie sterk gevonden, evenals de vorm van het bord met oortje waardoor men het in de hand moet houden tijdens het eten.” 

De komende tijd zet Marijke haar onderzoek naar de meest geschikte reststromen voort. "Onlangs ben ik om twee uur 's nachts opgestaan om mee te kijken bij een bakker, en zo wil ik met meer Brabantse ondernemers samenwerken." Marijke weet nu zeker dat werken in opdracht goed bij haar past. “Ik zie die kaders als uitdagingen, dat maakt me juist enthousiast.”
 

“Ik heb heel veel geleerd over dingen die je eigenlijk pas tegenkomt na je afstuderen. Daar heb ik nu al aan mogen snuffelen. Zelfs voordat ik wist of ik door mocht gaan, vond ik het al heel waardevol, het voelt echt als een verrassing.” Marijke Remmers

Op een andere manier kijken

De Kunstopdracht 2024 laat zien hoe kunst en design een rol kunnen spelen in het bevorderen van duurzame en lokale voedselketens. De ontwerpers zijn erin geslaagd om mensen op een nieuwe manier naar voedsel en de verhalen erachter te laten kijken. Het winnende ontwerp van Marijke Remmers wordt in oktober 2024 gelanceerd tijdens de Week van Ons Eten.

Meer over de De Kunstopdracht 2024

Elmay Claassen

Freelance redacteur en tekstschrijver

Werken in opdracht

Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Nele Vandeneede, Manon Jeuken en Marijke Remmers werden geselecteerd om hun visie en ideeën verder uit te werken voor De Kunstopdracht 2024.

23 juli 2024
Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun proof-of-concept om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Lieke Dunnewijk mag haar concept uitvoeren.

21 juni 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Kunstopdracht bij GGZ Oost Brabant Huize Padua

Adviseur Atty Bax begeleidt GGZ Oost Brabant in Boekel bij maken van een kunstroute. Op 13 juni 2024 wordt het eerste kunstwerk onthuld.

30 mei 2024
Kunstopdracht bij GGZ Oost Brabant Huize Padua

Nieuwe talenten voor TalentHub Next

Acht frisse, genre-overstijgende visuele makers zijn geselecteerd voor het Playgrounds Next talentprogramma, onderdeel van TalentHub Brabant.

7 mei 2024
Nieuwe talenten voor TalentHub Next

De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Talentontwikkelingstraject voor jonge makers die willen werken in het publieke domein. Één van hen krijgt de ontwerpopdracht BrabanDish.

11 april 2024
De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Ruimte bieden aan directeuren, zakelijk leiders en opdrachtgevers bij het scherp krijgen van hun waarden om beweging te krijgen in fundamentele vragen.

20 september 2023
Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Tonnen staal zorgen voor sympathieke uitstraling; kunstwerk Gerard Philips brengt Eindhoven nieuwe inspiratie

Een kunstwerk waarin het verleden, heden én de toekomst samenkomen; dat is het nieuwe, gigantische bustebeeld van Gerard Philips in Eindhoven.

31 juli 2023
Tonnen staal zorgen voor sympathieke uitstraling; kunstwerk Gerard Philips brengt Eindhoven nieuwe inspiratie

Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij is de winnaar van De Kunstopdracht 2022/23. Zij gaat een kunstwerk ontwerpen voor het Boeimeerpark in Breda.

21 juni 2023
Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot zijn gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

29 november 2022
Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

Zeggingskracht: kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats

Gemeente Den Bosch selecteert samen met bewoners een kunstwerk van Anne Wenzel als symbool van vrijheid.

1 september 2020
Zeggingskracht: kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Over het samenbrengen van domeinen, de bijzondere samenwerking tussen verschillende partijen en de vraag: 'Kunnen wij ons eigenlijk nog natuurmens voelen?

20 september 2016
De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen

Langs de N65 tussen Den Bosch en Tilburg zijn veel boom- en plantenkwekerijen gevestigd die op hulp krijgen van de creatieve ontwerp- en denkkracht van kunstenaars en ontwerpers.

8 maart 2016
Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen