Tijdens het Kenniscafé#2 | Residenties van 8 oktober hebben we met elkaar drie kwesties verkend, alle in relatie tot het regioprofiel Brabant. In het regioprofiel worden residenties nadrukkelijk genoemd in relatie tot het bouwen aan stevigere internationale uitwisseling. Bijvoorbeeld: ‘In relatie tot het programma internationalisering versterken we de uitwisseling met kunstenaars in het buitenland via artist in residence-programma’s’.
De kwesties waar we samen naar gekeken hebben, waren:
- hoe krijgen we zicht op alle vormen van residenties in Brabant en is het in in elkaars belang om samen te werken met het al bestaande AIR platform Brabant;
- in de proeftuin wordt gesproken over residenties in de B5 waarbij locatie, en eventueel maatschappelijke opgaven een onderwerp kunnen zijn van een residency. Hoe en met wie kunnen we dat realiseren;
- er zijn veel vragen op het gebied van Europese financiering. Zijn er plannen en ideeën op dat gebied en hoe kunnen we elkaar daarin ondersteunen?
In het verslag lees je meer over de antwoorden die deze vragen vooralsnog hebben opgebracht.
Aan het eind van de bijeenkomst vroegen we Heidi Vogels om een korte reflectie te geven op wat ze gehoord had. Heidi Vogels is bij Dutch Culture verantwoordelijk voor het AIR Platform NL | transartists en biedt een landelijke blik op wat we hier aan het doen zijn. In een mailtje dat ze naar aanleiding van de bijeenkomst nog stuurde, schrijft ze: ‘Het ondersteunen van Airs met projectgelden is bijzonder fijn en behulpzaam voor de werking van deze programma’s. Zo worden ze blijvend geactiveerd hun internationale netwerken in te zetten. Structurele ondersteuning blijft vaak heel lastig, dat geldt niet alleen voor Brabant. Wat de Airs in Brabant zo kenmerkt zijn de maatschappelijke inslag, de ontmoetingen die zij vanuit de kunst opzoeken buiten eigen kaders om (zoals in de kloosters, het literair initiatief in het verzorgingshuis in Eindhoven, de Air van het Van Abbemuseum met de Grote Beek maar ook recente nieuwe Air-programma’s van de TU Eindhoven het Eco-dorp in Boekel) en natuurlijk de broed- en werkplaatsen in de omgeving. Deze werkplaatsen, met en zonder Airs, zijn stevig ingebed in lokale en heel specifieke internationale netwerken’. Reden genoeg om met het verstevigen van de residenties door te gaan.
Aansluiten bij het platform?
Het AIR platform Brabant heeft aangegeven open te staan voor aansluiting van nieuwe residenties. Dat kan het netwerk alleen maar verstevigen. Naar aanleiding van de bijeenkomst in oktober is de Air van de Willem II-studio’s in ‘s‑Hertogenbosch al aangesloten bij het platform. Henri Broeren, directeur van Willem II, zegt hierover: “AIR platform Brabant vormt een netwerk waar we graag deel van uitmaken. Zo’n netwerk maakt de internationale zichtbaarheid van Noord-Brabant gewoon groter en dat is in het voordeel van iedereen. Ik hoop dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de kracht én de inhoudelijke verbreding doordat wij muziek toevoegen aan dat geheel. Bovendien bieden wij de mogelijkheid om ook de overspraak tussen muziek en de beeldende kunst te faciliteren. Kunstenaars die zich richting geluid bewegen, elektronische componisten die beeld willen toevoegen: dat zijn gebieden die wellicht ook voor de andere leden van het netwerk interessant zijn. En samen staan we sterker”.
Heb je nog suggesties voor nieuwe kenniscafés?
Of voor onderwerpen die in de op stapel staande kenniscafés aan bod zouden moeten komen? Laat het me weten.