Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn afgelopen beoordelingsronde 18 subsidieaanvragen gehonoreerd aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.

De subsidieaanvragen van Albert van Abbehuis, Better Get Hit, BO Diversity, Bureau Franken, Dukebox, Goeikes, Grafisch Atelier Den Bosch, Hall of Fame, het zuid land, Katinka Versendaal, Nederlands Silent Film Festival, Oatmilk, Oortwolk, Pennings Foundation, POPEI, Verhalis, Watershed, en Wiosna van Bon zijn gehonoreerd. Hieronder lees je meer over enkele van deze projecten.

De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma. De volgende aanvraagronde voor de subsidie impulsgelden vindt plaats van 19 t/m 25 september 2022. Ben je van plan hiervoor een aanvraag te doen? Maak dan gebruik van onze zomerspreekuren om je aanvraag goed voor te bereiden.

Wiosna van Bon

Met haar project Family Stranger (waarvoor Wiosna al een succesvolle crowdfunding met ondersteuning uit de impulsgelden voor afrondde) maakte Wiosna van Bon al veel indruk als documentair fotografe. Wiosna zet zich in om, middels fotografie, gevoelige of moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Hiervoor zoekt zij ook de samenwerking op met het sociaal domein. Om deze samenwerking te verduurzamen en haar artistieke praktijk te ontwikkelen ontvangt zij een bijdrage uit de impulsgelden. Dit is tevens een vervolg op haar kennisvouchertraject, ook ondersteund met een bijdrage uit de impulsgelden.

Foto: Wiosna van Bon

Wiosna van Bon

Heksenjacht in Peelland

Heksenjacht in Peelland is een project waarin Bureau Franken de samenwerking opzoekt met kunstenaars, gemeenten, BGTS Natuurpark de Groote Heide en het Van Abbemuseum. Het resultaat van die samenwerking wordt een route van zes kunstwerken langs de belangrijkste plaatsen die een rol speelden in de geschiedenis van de heksenvervolging. In werkateliers gaan de betrokken partijen samenwerken om tot een breed gedragen route en selectie van kunstwerken te komen. Naast de route die het project oplevert, is het een voorbeeld voor een domein-overstijgende samenwerking van diverse stakeholders.

Oatmilk

Oatmilk maakt kleinschalige musicals in samenwerking met jonge creatieven. De musicals gaan over Millenials en Generatie Z en worden vertoond in Nederlandse theaters. Oatmilk wil hiermee het musicalgenre vernieuwen, door nieuwe doelgroepen te betrekken en bereiken, zowel aan de productie- als publiekskant. Door de investering van impulsgelden in samenwerkingen met het onderwijs, personeel, marketing en artistiek onderzoek hoopt het initiatief uit te groeien tot een belangrijke speler in het musicallandschap.

Foto: Oatmilk

Oatmilk

Better Get Hit (In Your Soul)

In 2019 vond de eerste editie van Better Get Hit (In Your Soul) plaats, een festival met een genre-overstijgende programmering waarmee de diversiteit van Afro-Amerikaanse muziek gevierd wordt. Sindsdien organiseerden de initiatiefnemers een aantal warming-up events in aanloop naar de tweede editie van het festival, die dit jaar plaats zal vinden. Naast (inter)nationale artiesten met wortels in de Afro-Amerikaanse muziek wordt op het festival ook podium geboden aan opkomende Brabantse talenten. De impulsbijdrage wordt ingezet om de organisatie van het festival te versterken en het concept van Better Get Hit nog verder uit te breiden.

BO Diversity

BO Diversity zet zich in voor het creëren van bewustwording over vooroordelen, stereotyperingen en taboes door middel van tentoonstellingen, campagnes en (kennis)evenementen. Hiermee informeert BO Diversity mensen vanuit een intersectionele benadering op toegankelijke wijze over diversiteit, om zo de acceptatie van gemarginaliseerde groepen in de maatschappij te vergroten. Bij de realisatie van deze projecten betrekt de organisatie getalenteerde makers. Om haar positie te verstevigen, wil BO Diversity gaan onderzoeken hoe zij zich op een effectievere manier kan positioneren in het Brabantse culturele veld, haar bereik kan vergroten en haar projecten kan verduurzamen. 

Foto: Rosa Meininger

BO Diversity

Goeikes

Goeikes is een tweejaarlijks fotofestival in de regio Helmond, waar foto’s van zowel professionals als amateurfotografen worden tentoongesteld. Het festival is gratis te bezoeken, vindt plaats in de openbare ruimte en speelt in op aansprekende en toegankelijke thema’s. Ook worden de deelnemende amateurfotografen gedurende anderhalf jaar begeleid door professionals en docenten bij het maken van hun fotoseries. Laagdrempeligheid, verbinding en culturele betrokkenheid staan dan ook centraal bij het organiseren van het fotofestival. Voor eerdere edities van het festival realiseerde Stichting Goeikes een fotoboek en een expositie door middel van crowdfunding, met ondersteuning uit de impulsgelden. Nu wil de organisatie met de subsidiebijdrage uit de impulsgelden het fotofestival doorontwikkelen en verankeren als terugkerend evenement in de regio Helmond en in Brabant.

Dukebox

Dukebox maakt zich sterk voor een duurzame en professionele urban scene in Den Bosch. De organisatie wil als platform urban initiatieven en individuele urban beoefenaars inspireren en zowel met elkaar, als met partijen buiten de urban scene verbinden. Daarnaast (co-)creëert en faciliteert Dukebox projecten. Tegelijkertijd draagt Dukebox hiermee bij aan de ontwikkeling van jonge urban talenten. Eerder ontving Dukebox een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma om een stevigere zakelijke basis te leggen. Nu wil de organisatie op verschillende onderdelen een professionaliseringsslag maken, om zo nog beter bij te kunnen dragen aan de versterking van de Bossche urban scene.

Impulsgeldenprogramma

Met het impulsgeldenprogramma wil provincie Noord-Brabant initiatieven stimuleren die een impuls geven aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem in de volle breedte: professionele kunsten, amateurkunst en cultuureducatie. Makers, culturele instellingen, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen of bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de versterking van de Brabantse culturele sector en/of het verbinden van de cultuursector met andere domeinen, kunnen een beroep doen op de impulsgelden. Het gaat om financiering met een blijvend effect door middel van een tijdelijke impuls.

De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma. Alle aanvragen en commissieadviezen zijn openbaar in te zien.

impulsgelden

18 toekenningen laatste indientermijn impulsgelden

Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.

15 januari 2024
18 toekenningen laatste indientermijn impulsgelden

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Tweede en laatste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

De tweede indientermijn van 2023 resulteerde in een recordaantal aanvragen, maar liefst 63. Er is in totaal voor bijna €2,3 miljoen aan subsidie aangevraagd.

20 september 2023
Tweede en laatste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

16 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2023

Tijdens de eerste indientermijn van 2023 zijn 16 aanvragen voor subsidie impulsgelden gehonoreerd. In dit artikel lees je om welke projecten het gaat.

14 juni 2023
16 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

De eerste indientermijn van 2023 resulteerde in 27 aanvragen. Er is in totaal voor bijna €1,2 miljoen aan subsidie aangevraagd.

13 maart 2023
Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

Hall of Fame blijft rauwe plek waar mensen samen komen

De Hall of Fame in Tilburg is na een flinke verbouwing klaar voor de heropening.

20 december 2022
Hall of Fame blijft rauwe plek waar mensen samen komen

16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

In de tweede indientermijn zijn 16 subsidieaanvragen gehonoreerd aan toekomstbestendige culturele projecten.

19 december 2022
16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Voor 2023 is ca. 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

5 december 2022
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Impulsgelden 2022

Deze 34 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten worden ondersteund vanuit het impulsgeldenprogramma.

12 oktober 2022
Impulsgelden 2022