Acht gemeenten van Metropoolregio Eindhoven ondertekenden 9 december het Manifest Klimaatcorridor A67. Langs deze snelweg bij Eindhoven zet de regio in op de combinatie van slim en creatief ontwerp binnen een beperkte ruimte. Duurzame energie speelt daarbij een hoofdrol. Een van de ‘versnellers’ binnen deze samenwerking is het ontwerp van AnderszijdsA67, dat kunstenaar Paul de Kort en zijn team maakten voor de Design Challenge Onze Energie Ons Landschap die Kunstloc Brabant in 2021 uitschreef.
Breed gedragen
De opvatting dat verbeelding het verschil maakt, wordt binnen de Coalitie Klimaatcorridor A67 breed gedragen. Anderzijds A67 is een ontwerp van beeldend kunstenaar Paul de Kort, landschapsarchitect Isabelle Hol (Feddes-Olthof), ecoloog Eddy Wymenga (Altenburg & Wymenga), en geluidsexpert Arno Eisses (TNO). Deze 2,5 kilometer lange klimaatcorridor bevat beleving (ruimtelijke kwaliteit), energieopwekking en ecologische voordelen die bijdragen aan natuur- en landschapsverbetering. Het plan is om nu een pilot op te zetten, om ter plekke te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het ontwerp, de energie-opwek, de natuurverbetering en natuurlijk om inzicht in de kosten en baten te krijgen.
De Coalitie Klimaatcorridor A67 bestaat uit de provincie Noord-Brabant en gemeenten Asten, Bladel, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Someren, Veldhoven en Waalre.
Energiefestival Brabant
Op 20 oktober was het ontwerp AnderzijdsA67 onderwerp van gesprek tijdens de workshop die Kunstloc Brabant op Energiefestival Brabant organiseerde. Een wethouder en ambtenaren van verschillende gemeenten uit de Klimaatcorridor gingen met de kunstenaar en andere experts in gesprek over de mogelijkheden van het ontwerp en wat er voor nodig is om het ontwerp door te ontwikkelen.
Rol Kunstloc Brabant
Verbeeldingskracht kan bijdragen aan urgente maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en de verbetering van natuur en landschap. Kunstloc Brabant daagt via pilots, design challenges en open calls kunstenaars en ontwerpers uit hiervoor ‘verbindende ontwerpen’ te maken, ontwerpen die verschillende vraagstukken aan elkaar verbinden en vernieuwend zijn.
Dit past binnen de Omgevingsvisie en het nieuwe beleidskader Levendig Brabant 2030, waarbij het provinciebestuur nog meer inwoners, werknemers en bezoekers van Brabant wil laten genieten van cultuur, erfgoed, sport en het Brabantse vrijetijdsaanbod. Daarbij staat samenhang en integraliteit centraal. Om zo de kwaliteit van wonen, werken en (be)leven in Brabant verder te verbeteren.
Meer weten over dit project?
Neem contact met mij op.