Kansengelijkheid is één van de thema’s binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Een groot containerbegrip, waarover we vanuit het werkveld vaak de vraag krijgen: Wat zijn concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan?
Kunstloc Brabant heeft met een aantal professionals op het gebied van cultuur, onderwijs en inclusie in een Professionele Leergemeenschap (PLG) gewerkt aan een lespakket dat in te zetten is in de klas. Het sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek “Bij mij thuis”. Maar ook na de Kinderboekenweek is het materiaal goed te gebruiken om aan de slag te gaan met inclusiviteit in de klas.
Lees meer over de achterliggende theorie rondom kansengelijkheid op school
Kinderboekenweek
Het Kinderboekenweek thema van 2023 is “Bij mij thuis”. Dit is een uitgelezen kans om bijzondere aandacht te hebben voor de culturele diversiteit van kinderen in de klas. Het vraagt prioriteit te geven aan een inclusieve benadering voor alle leerlingen, zodat ieder kind zich gezien en gehoord voelt en zich daardoor optimaal kan ontwikkelen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat hiermee ook wordt bijgedragen aan het creëren van gelijke kansen.
Waaruit bestaat het pakket?
Poster
De samenstellers zijn aan de slag gegaan met het idee van een huis als symbool voor de leerling zelf (thuis in je eigen lijf). Het huis – in de vorm van een poster - is ingericht met doe-, denk- en presenteer opdrachten. In het verkennen van de kamers wordt er steeds iets van de leerling zelf en zijn achtergrond verkend.
De poster dient op A0 formaat geprint te worden, zodat de teksten goed leesbaar zijn. Er zijn fysieke exemplaren beschikbaar, die worden verspreid onder Brabantse intermediairs. Neem als school contact op met je lokale intermediair om de poster te ontvangen.
Handreiking
Het pakket bevat tevens een handreiking voor leerkrachten met achtergronden, inspiratie en extra lessuggesties in de vorm van reflectievragen.
Inspiratiebijeenkomst
Wil je meer meegenomen worden in het thema inclusie in de klas en burgerschapsonderwijs door één van de professionals die het lesmateriaal heeft ontwikkeld? We nodigen je uit voor inspiratiebijeenkomst bij jou in de buurt, waar je het volgende kunt verwachten:
- Een creatieve invulling van hoe thuis op school en in de klas eruit kan zien. Met de uitleg en visualisatie van het lespakket.
- Wat brengt het implementeren van thuis op school voor de leerkrachten en voor de leerlingen? Hoe kan dit een ingang zijn naar (cultuur)onderwijs door de ogen van inclusie?
- Alle deelnemers ontvangen de poster op groot formaat. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje ervaringen uit te wisselen.
Deze middagen worden in overleg met intermediairs georganiseerd in de regio en door Kunstloc Brabant gefinancierd.
Nog mogelijk voor 4 oktober (Kinderboekenweek):
- Dinsdagmiddag 12 september
- Donderdagmiddag 14 september
- Dinsdagmiddag 19 september
- Donderdagmiddag 21 september
- Dinsdagmiddag 26 september
Inspiratie vanuit de kunst
Professionele leergemeenschap (PLG) Kansengelijkheid
Kansengelijkheid is één van drie focuspunten binnen CmK3 (2021-2024), maar ook binnen de culturele sector is er steeds meer oog voor. Om meerstemmigheid te laten klinken hebben we professionals benaderd met verschillende beroepen en perspectieven om een leergemeenschap te vormen en educatief materiaal te ontwikkelen. Met elkaar en voor elkaar als credo. Daardoor gaat het lespakket niet alleen óver kansenongelijkheid, maar is het ook vormgegeven door mensen die dit zelf hebben doorvoeld. Het lespakket vormt het fundament voor verdere ontwikkeling en professionalisering ten behoeve van kansengelijkheid.
Leden in de PLG Kansengelijkheid 2023
- Halima Özen (oprichter van Inclusiefabriek en Diversiteit & inclusie expert)
- Jenny Janssens (Filosoof)
- Marvin Corneille (Docent beeldende vakken bij PABO de Kempel, educatieontwerper, illustrator en oud-basisschoolleerkracht)
- Siham Lhajoui (Basisschoolleerkracht)
- Monique Koolen (Kunstloc Brabant adviseur Cultuureducatie)
- Kesha Felipa (Kunstloc Brabant adviseur Cultuureducatie)
Deelnemen aan de leergemeenschap?
Het werken met een professionele leergemeenschap heeft ons veel energie gegeven, waarbij we kennis hebben gedeeld en ervaringen hebben opgedaan. Graag zetten wij deze manier van werken voort!
Contact
Heb je vragen over het lesmateriaal of de bijbehorende bijeenkomsten? Wil je meer weten over dit thema of deelnemen aan de leergemeenschap? Neem contact met ons op!