Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Van 19-27 oktober is de expositie van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard te zien op Sectie-C in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week 2024. De tentoonstelling laat de ontwerpen zien van vijf multidisciplinaire ontwerpteams, die het gebied van de Henriëttewaard (ten noorden van ‘s-Hertogenbosch) op innovatieve wijze opnieuw inrichten. 
Tijdens de DDW organiseren we ook deze dialoogsessie, waarbij de ontwerpers, de partners in de Design Challenge, belanghebbenden en geïnteresseerden reflecteren op de ontwerpen en deze beoordelen op innovatie, toepasbaarheid en inspiratie voor de Henriëttewaard en andere locaties in Nederland (of daarbuiten). 

Inhoud van de dialoogsessie

Tijdens de dialoogsessie zullen de ontwerpteams toelichten hoe zij voor de wateruitdagingen in de Henriëttewaard op zoek zijn gegaan naar ontwerpen, ideeën en duurzame oplossingen die tot de verbeelding spreken. Want het vereist creatieve inzichten om het watersysteem op een vernieuwende manier te organiseren. 
De ontwerpers gaan in gesprek met diverse partners en stakeholders van o.a. Staatsbosbeheer, gemeente ‘s-Hertogenbosch, Zuiderwaterlinie Alliantie en Waterschap Aa en Maas. En met juryleden Floris Alkemade en Birthe Leemeijer, die mede de selectie hebben gemaakt van de teams.

We onderzoeken of en hoe de ontwerpen bijdragen aan de toekomstige water- en natuur uitdagingen. En hoe de meerwaarde getoond wordt van creatief en verbeeldend ruimtelijk ontwerp op basis van cultuurhistorische structuren. 
Er zal volop ruimte zijn voor publieksdiscussie. Moderator is landschapsarchitect Paul Roncken, verbonden aan Wageningen Universiteit en directeur NatuurCollege.

Programma

13:30 - 14:00 | ontvangst met koffie/thee 
14:00 - 14:10 | welkom en introductie / gesprek met de zaal
14:10 - 15:20 | presentaties ontwerpteams en panelgesprek stakeholders
15:20 - 15.40 | reflectie juryleden
15.40 - 16.00vragen en discussie publiek 
16.00 - 17.00 |  afsluiting en borrel 

Schrijf je hier in!

Erfgoed als inspiratie voor de wateropgave

De Henriëttewaard maakt deel uit van belangrijk Nederlands militair erfgoed: de Zuiderwaterlinie die strekt van Zeeland tot de grens bij Duitsland. In de Henriëttewaard liggen de historische Linie 1629 en Fort Crèvecoeur, beiden onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Maar op dit moment zijn deze niet zichtbaar in het landschap aanwezig. De Henriëttewaard is nu vooral een landbouwgebied. Om een innovatieve bijdrage te leveren aan de gebiedsinrichting, schreef Kunstloc Brabant (kennis- en expertisecentrum voor kunst en cultuur), in nauwe samenwerking met de Zuiderwaterlinie Alliantie, Staatsbosbeheer, NVTL, TUDelft, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Waterschap Aa en Maas, Gemeente 's-Hertogenbosch, en de Provincie Noord-Brabant, een Design Challenge uit hoe het watersysteem rondom ‘s-Hertogenbosch op een nieuwe manier georganiseerd kan worden en het erfgoed opnieuw beleefbaar gemaakt kan worden. En natuurlijk daarbij nog een aantal belangrijke opgaven, zoals het bevorderen van biodiversiteit, verbetering van de waterkwaliteit, recreatie en een versterking van de relatie van de stad met het rivierenlandschap. 
Met deze complexe vraag gingen 5 multidisciplinaire ontwerpteams aan de slag. De expositie Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard toont hun innovatieve en tot de verbeelding sprekende ontwerpen. 

Bekijk hier de ontwerpen

Expositie winnende ontwerpen / ontwerpteams 

De ontwerpen van de 5 teams zijn tijdens de hele DDW (van 19 t/m 27 oktober) te zien in de expositie op Sectie C in Eindhoven. 
Team Rituelen van de Henriëttewaard olv Justyna Chmielewsk -landschapsarchitect
Team Nouvel Amour olv Merel van der Linden  - Ruimtelijk ontwerper/kunstenaar
Team Productielandschap olv Wouter Corvers - ontwerpend onderzoeker publieke ruimte
Team Spraakwater olv Sander Rombout - landschapsarchitect Copijn
Team TIJD | SPIEGEL olv Paul de Kort - Beeldend Kunstenaar