To share or not to share...
Er waren 9 workshops, een keynote, een netwerkplein en ZegMaarFornuis. Hier volgt een poging de kennisrijkdom van deze middag vast te pakken en te delen, gerubriceerd per programmaonderdeel. Als je erbij was is het hopelijk een opfrisser of een inkijkje in die andere workshop die je ook wilde volgen. Als je er niet bij was, krijg je een naproefje van wat je gemist hebt.
IK ZOEK / IK BIED kaartjes en 2 fondsen op het netwerkplein
Aan het begin van de dag vroegen we iedereen een kaartje in te vullen met IK ZOEK… en IK BIED… Wat een mooie vragen, aanbiedingen en diversiteit! Het overzicht werd naar alle deelnemers gemaild. Als je interesse hebt het ook te ontvangen, laat het dan even weten.
Ook waren twee fondsen vertegenwoordigd, voor alle subsidievragen:
- VSB fonds
- Fonds Sluyterman van Loo (gericht op ouderen)
Het Rabo Art Lab - keynote en workshop met Verily Klaassen en Arne Hendriks
Verily Klaassen, hoofd Kunstzaken Rabobank Nederland en hoofd van het RaboArtLab, werkt regelmatig met artists in residence. Ze vertelde waarom de Rabobank kunstenaars binnenhaalt en wat de do's en don'ts zijn in deze samenwerkingen. Arne Hendriks deelde een gepassioneerd verhaal over zijn onderzoek naar de-growth, ont-groeien. Wat drijft ons in de zoektocht naar economische groei, terwijl we weten dat dit niet houdbaar is. Zijn eerste interventie was een kunstwerk, bestaande uit een rode pijl omhoog en een groene pijl omlaag, in de lobby van het hoofdkantoor van de Rabobank zetten. De rode pijl omhoog (signaalkleur voor gevaar) en groene pijl omlaag (veilig) maakte dat Rabobankmedewerkers het werk omdraaiden: groene pijl omhoog (groei is goed) en rode pijl omlaag (krimp is niet goed). Arne draaide het werk wekelijks weer terug. Deze zwijgende dialoog heeft bijna een jaar geduurd en geeft precies weer hoe een bepaald systeem een mindset oproept die niet meer flexibel is.
Creatieve makers en de zorg
José Krijnen, coördinator kunst van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis, gelooft dat behandelruimtes de genezing kunnen bevorderen, mits anders ingericht. Zij werkt samen met Spaces for Wellbeing, vertegenwoordigd door Renske Bongers, aan een ‘healing environment’, waarbij de hele afdeling en ook patiënten betrokken zijn geraakt.
Kijk hier mee in deze samenwerking in de bijzondere context van een ziekenhuis.
Pitchtraining en pitchen voor de Dragons' Den
Vier dappere deelnemers hadden zich vooraf aangemeld. Zij gingen in de eerste workshopronde onder begeleiding van expert Marlies Leupen hun pitch oefenen en perfectioneren. Door mee te kijken en feedback te geven kregen zij en de andere deelnemers de kunst van het pitchen mee volgens de B hungry and get fed methode.
Pleuni van Keulen was erbij en schreef dit handige artikel. Marlies neemt je in vijf korte filmpjes mee in de opbouw van een perfecte pitch.
Creativiteit voor iedereen
Lars van Asten en Wikke Peters verbinden kunst en creativiteit aan maatschappelijke vraagstukken door heel Eindhoven. Zij schetsten kansen op samenwerking in het sociale, ruimtelijke en economische domein. Welke gedeelde belangen zijn er? Hoe sluit je aan bij je doelgroep? Hoe financier je deze manier van werken? Je gaat ook zelf werken aan een concrete casus: hoe kun je niet alleen doelgroepgericht werken, maar ook onderlinge ontmoeting tussen verschillende doelgroepen faciliteren? Saskia Schreven maakte onderstaand beeldverslag van deze workshop.
Kunstopdracht in de publieke ruimte
Workshopgevers Marlijn Gelsing, Hermelinde van Xanten en Netty van de Kamp (Kunstloc Brabant) gingen in op het vinden van handvatten voor een betere en efficiëntere manier van samenwerken tussen makers en mogelijkmakers. En hoe je tot beter opdrachtgever- en opdrachtnemer-schap komt.
Experts: Maarten de Wolff (gemeente Den Bosch, Astrid Cats (provincie Noord-Brabant), Justine de Jong (Visit Brabant) lichtten hun casussen toe: Gebiedsontwikkeling Tramkade Den Bosch, Landschaps-ontwikkeling in zorgcentrum Assisië en De Kunstopdracht BrabanDish. Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag met een stappenplan vol tips en tools voor samenwerking.
Slim financieren
Meike van Zandvoort, businesscoach voor makers, ging in op de financiering van jouw project wanneer je samenwerkt met partners uit andere domeinen. In deze workshop deelde Meike gouden tips die je helpen om jouw project mogelijk te maken, met praktijkvoorbeelden. Ze ging ook gezamenlijk aan de slag met een casus uit het publiek, waarbij de haalbaarheid van het project getoetst werd.
Lees hier 13 tips om je project slim te financieren.
Wegwijs naar het onderwijs
Marieke Zoetmulder (coördinator cultuuronderwijs CKE), Rianne Selten (intermediair bij Cultuurstation) en Hedy Lapré (kunstenares) namen je mee: aan welke voorwaarden moet je voldoen om binnen het onderwijs te kunnen werken? en hoe kom je daar binnen? Hedy Lapré, beeldend kunstenares vertelde haar route naar het onderwijs en de ervaringen die zij daar heeft opgedaan. Aan de hand van een interview was er ruimte voor interactie over onderwerpen op landelijk-, lokaal - en schoolniveau. Saskia Schreven maakte onderstaand beeldverslag.
The making of Studio Woensel-West
Henriëtte Tomassen (zakelijk leider Tante Netty) vertelde hoe jongeren, creativiteit en ondernemerschap samenkomen in het inspirerende project Studio Woensel-West! Dit initiatief is een creatieve broedplaats waar jongeren, kunstenaars en designers samenwerken aan sociale uitdagingen. Dit project is zo veelzijdig dat het op verschillende locaties kan worden ingezet. Een workshop vol inspiratie, nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen.
Bekijk hier de presentatie van de workshop of lees meer op de website van Tante Netty.