De gemiddelde leeftijd bij Drumfanfare Exempel in Empel is 30 jaar. En 80 procent zet zich naast de muziek ook op een andere manier in voor de vereniging. Dennis van Rooij, bestuurslid en showinstructeur van de jeugdafdeling bij de drumfanfare vertelt hoe ze dit voor elkaar krijgen. “We focussen op groei; meer jeugdleden, een grote oefenruimte; je moet durven te investeren. Keuzes maken voor je vereniging.”
Kunstbeoefening in de vrije tijd, zo kun je het noemen, zegt Dennis. Maar dan wel de crème de la crème in de muziekverenigingswereld. “We werken met docenten en instructeurs van een hoog niveau en onze shows, bij taptoes bijvoorbeeld, behoren tot de top. Daarnaast heeft iedereen bij Exempel echt een hart voor de vereniging, zo’n tachtig procent heeft een nevenactiviteit in de vereniging.”
Gezelligheid én een hoog niveau
Exempel ontstond in 1967 als jeugd-showdrumband, tegenwoordig behoort het orkest tot de betere Nederlandse show- en marchingsbands. Een hobby? “Op een Brabantse wijze, gezellig, maar wel een zo hoog mogelijk niveau behalen. Dat staat bij ons centraal”, vertelt Dennis. Exempel biedt het opleidingstraject ‘Exempel ACADEMY’ waarin kinderen vanaf vijf jaar al lid worden van de vereniging en een leven lang blijven leren en spelen.
Focus op de jeugd
Eerst is er de samenspeelgroep, waarin kinderen kennismaken met alle instrumenten en algemene muzikale vorming krijgen, dan is er Mini Exempel (gemiddeld 7-8 jaar), een opstaporkest. Vervolgens komt Jong Exempel (8-18 jaar), de juniorband, en uiteindelijk stromen leden door naar de Marchingband. De Stageband NEXT is het verlengde van de Marchingband. Muzikanten treden daarmee op een podium op, in plaats van op een plein of in een zaal, vertelt Dennis.
De focus ligt bij Exempel op de jeugd; de gemiddelde leeftijd van de Marchingbandleden is 30 jaar. Juist door de laagdrempelige doorstroom en alles binnen de vereniging aan te bieden, blijven leden bij Exempel, vertelt Dennis. “Op hun veertiende mogen de Jong Exempels al stagelopen bij de Marchingband. Dan doen ze mee in repetities binnen en buiten, voor de marsen. Ook heeft iedere leerling per week privémuziekles.
In totaal heeft Exempel ongeveer 120 leden, waarvan 60 bij de Marchingband zitten. “Dat is in vergelijking met andere muziekverenigingen wel veel. We hebben regelmatig contact met besturen van harmonieorkesten en fanfares in de regio. Maar dat zijn toch net andere verenigingen. Wij krijgen bijvoorbeeld betaald voor shows bij een taptoe of bloemencorso en halen daar een deel van onze financiering uit”, zegt Dennis.
Durf te investeren
Ook subsidie vanuit de gemeente is een belangrijke inkomstenbron, net als de lesgelden die de leden betalen. “Verder zijn we afhankelijk van sponsoren, die zijn echt essentieel. We brengen jaarlijks een magazine uit en doen een loterij. Zo proberen we onze begroting zoveel mogelijk te dichten. Maar het is ieder jaar een uitdaging”, zegt Dennis. “We focussen op groei; meer jeugdleden, een grote oefenruimte; je moet durven te investeren. Keuzes maken voor je vereniging. Ik geloof dat je daardoor groeit.”
Tips om jonge leden te trekken:
“We zetten in op communicatie via social media, hebben een duidelijke website met veel informatie. Daarnaast doen we mee aan Sjors Creatief, een programma in Den Bosch, waarin kinderen allerlei proeflessen kunnen volgen op het gebied van kunst en cultuur. Ook organiseren we twee keer per jaar een open dag en adverteren we in wijkbladen en op scholen. Alles om maar bij de jongeren te komen.”
Tips voor investeren en keuzes maken:
“Volgens mij is het heel belangrijk om te blijven investeren en in contact te zijn met je leden. De jeugd repeteerde bijvoorbeeld jarenlang op de vrijdagavond, nu hebben we besloten dat ze naar de zaterdagochtend gaan. Dat heeft veel impact op de leden, dus zijn we in gesprek gegaan met ze. Je kunt weerstand krijgen, maar als je gelooft in je keuzes, dan straal je dat uit. Nu heeft iedereen ruimte om op vrijdagavond bij elkaar te komen en aan de spelletjesavond mee te doen die op vrijdag is.”
Zo kan het ook! Kunst en cultuur voor iedereen
Kunst in je vrije tijd beoefenen, met theater of dans bezig zijn omdat je het leuk vindt; kunst kan iets teweegbrengen. Het spreekt tot de verbeelding, legt nieuwe verbindingen tussen mensen en kan emoties losmaken. In een reeks van interviews, met culturele instellingen of organisaties die kunst toegankelijk maken voor iedereen, wordt dat duidelijk. Dit is het zesde artikel in de reeks. Eerder verscheen een artikel over stichting Goeikes, theatergezelschap Speels Collectief, over dansgezelschap Corpo Máquina, over theater De Lievekamp en het participatiekoor. Bekijk ook onze jaarkalender Zo kan het ook!
Simone Vos
Freelance journalist & schrijver+31 6 22 15 14 30